VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: HARRY POTTER I PRINC MIJEŠANE KRVI (Harry Potter and the Half-Blood Prince)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
HARRY POTTER I PRINC MIJEŠANE KRVI
NASLOV ORIGINALA:
Harry Potter and the Half-Blood Prince
REŽIJA:
David Yates
SCENARIJ:
Steve Kloves (prema istoimenoj knjizi J.K. Rowling)
GLAVNE ULOGE:
Daniel Radcliffe, Michael Gambon, Jim Broadbent, Rupert Grint, Emma Watson, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Helen McCrory, Bonnie Wright, Tom Felton, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Maggie Smith, David Thewlis, Hero Fiennes-Tiffin, Frank Dillane
ŽANR:
Avanturistički / Fantastični
PRODUKCIJA:
Heyday Films/Warner Bros.
DISTRIBUCIJA:
Warner Bros. Pictures
TRAJANJE:
153 min
GODINA:
2009.
WEB:
Harry Potter and the Half-Blood Prince
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: HARRY POTTER I PRINC MIJEŠANE KRVI / Harry Potter and the Half-Blood Prince

Recenzija: HARRY POTTER I PRINC MIJEŠANE KRVI / Harry Potter and the Half-Blood Prince HARRY POTTER I PRINC MIJEŠANE KRVI
(Harry Potter and the Half-Blood Prince)

Zbog sve češćih napada smrtonoša učenici se, uključujući Harryja, nevoljko vraćaju na šestu godinu u Hogwarts. Dumbledore dovodi novog profesora Horacea Slughorna, a Harry nailazi na knjigu koja je vlasništvo princa miješane krvi te zahvaljujući Dumbledoreu otkriva neke detalje o Voldemortovoj prošlosti. Ipak, za možda ključni detalj u borbi protiv Voldemorta Harry se mora zbližiti s novim profesorom, a svoj zadatak ima i Draco Malfoy.

HARRY POTTER I PRINC MIJEŠANE KRVI / Harry Potter and the Half-Blood Prince

Opća pomama za materijalom o Harry Potteru, bila u pitanju knjiga ili film, odavno je već normalna stvar. Milijuni dolara tako i ovoj, šestoj u nizu ekranizaciji, stižu kao na tekućoj vrpci na svjetskim kino blagajnama, rekordi se uredno obaraju a i komentari su prilično naklonjeni filmu. Ništa čudno, jer je glumačka postava davno uhodana a i debelo kastrirana radnja tek svojim konturama nudi dovoljno materijala za dvosatnu razbibrinu, pa čak i šesti put zaredom. Ujedno je i režija opet povjerena Davidu Yatesu, koji je u prethodniku svoj posao odradio i više nego korektno pa je za očekivati bilo barem solidan film.

Šesti Harry Potter najbolji je izdanak serijala dosada (da, da, jači i od Cuarónovog), fino izbalansiran između lepršavijeg tona posvećenog adolescentskim problemima i mračnijoj tematici glavne radnje kojoj se, kako se serijal bliži svom kraju, sve više neizbježno naginje. Ujedno je i dobar primjer kako manje živahnijih, akcijski orjentiranih scena ne znači nužno i manje zanimljiv film, nešto što je rijetko koji prethodnik uspio bez da je u isto vrijeme bio i dosadan.

O glumcima je suvišno trošiti riječi, a i uspješno se nastavlja praksa da se u bitnim rolama pojavljuju eminentni britanski glumci - ovdje je to Jim Broadbent, koji je svoj posao, dakako, izvrsno odradio - dok je nešto više prostora od stare postave dano Gambonu i Grintu, koji su ga više nego zadovoljavajuće i iskoristili. Na vizualno također nema prigovora, iako malo svrbi prikaz gollumolikih stvorenja pred sam kraj (oprostit' ćete mi pritom to što dotične ne znam imenovati), no to je u konačnici ipak manje bitno.

Osobno mi je nakon ovoga drago što je i režija preostala dva dijela serijala (posljednja je naime knjiga vjerojatno zbog umjetničkih pobuda, ne same zarade podijeljena na dva filma; prvi stiže krajem iduće godine, drugi je zakazan za sredinu 2011. godine) jer je nakon solidnog prethodnika ovaj put isporučio najbolji film u serijalu, koji se čak i nekome ne u pretjeranoj mjeri zainteresiranom bez većih problema uvlači pod kožu.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr