VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: MUNCHEN (Munich)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
MUNCHEN
NASLOV ORIGINALA:
Munich
REŽIJA:
Steven Spielberg
SCENARIJ:
Tony Kushner, Eric Roth (prema knjizi Georgea Jonasa)
GLAVNE ULOGE:
Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds, Mathieu Kassovitz, Hanns Zischler, Ayelet Zurer, Geoffrey Rush, Gila Almagor, Michael Lonsdale, Mathieu Almaric
ŽANR:
Akcijski / Drama / Povijesni
PRODUKCIJA:
Dreamworks Pictures
DISTRIBUCIJA:
Universal Pictures
TRAJANJE:
164 min
GODINA:
2005.
WEB:
Munich
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: MUNCHEN / Munich
Slažem se sa recenzijom... Ali bi moja ocjena bila za po koke više...
Čudim se kako nisi spomenuo odličnu glumu Bane... Stvarno je odlično odglumio svog lika...

>>U usporedbi sa "Schindlerovom listom", "München" je višestruko slabiji film.

To svakako...

>>malo kontakta ekipe sa izraelskim vlastima, pa malo Avnerova privatnog života

Meni je film išao malo prebrzo... I nešto nisam do kraja dokučio, pa ni nisam skužio kakvog je on kontakta imao s tim Izraelcima? A s ovim drugim se apsolutno slažem...
Komentar: Delboy 24.02.2006.

Re: MUNCHEN / Munich
Složio bih se s recenzentom filma da je ovo prosječan filmski uradak koji ne liči na Spielberga i ne bih ga se uopće usudio navoditi pri ikakvom spomenu remek-djela kao što je "Schindlerova lista".

Pokušaj da se Avnera (Eric Bana) prikaže kao vještog voditelja grupe osvetnika, angažirane od strane izraelske vlasti, a istovremeno kao brižnog oca i supruga je smiješna i gotovo bih rekao jeftino okaljana jednim stereotipom (malo dijete)! Isto tako pokušaj da se ukaže na neku višu moralnost te grupe ili viši moral cilja koji opravdava sva sredstva također je smiješna (sjetimo se obzira prema djevojčici koja svira klavir ili pošteđivanje onog mladića s oružjem u rukama usred bliske vatre u onoj zgradi u Libanonu - m'oš mislit). Ne zavaravajmo se, radilo se ipak o grupi hladnokrvnih ubojica i s palestinske i s izraelske strane.

Iako bi se možda Spielberg mogao voditi argumentom da je film napravio samo prema romanu G. Jonasa, svejedno prevelika je razlika između stvarnih zbivanja koja su se dešavala oko ove izraeske odmazde (radilo se ipak o velikom broju operativaca (stotine), a ne o šačici nasumce odabranih operativaca koji nemaju nikakve veze s Mossadom), te postoji bitan odmak od stvarnih zbivanja (npr. uopće nije spomenut fijasko akcije u Norveškoj).

Sve u svemu, rekao bih prosječan i ne loš triler koji se bazira na stvarnim događajima s velikom dozom improvizacije i odmakom od stvarnih činjanica te sa stidljivim pokušajem preispitivanja ispravnosti postupanja i opravdanosti ovakvih akcija na samom kraju.
Komentar: sbrbot 31.03.2006.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: MUNCHEN / Munich

Recenzija: MUNCHEN / Munich MUNCHEN
(Munich)

Nakon egzekucije jedanaestorice Izraelskih olimpijaca u Münchenu od strane terorističke organizacije Crni Rujan, Izraelska tajna služba Mossad šalje petoricu operativaca predvođenih Avnerom (Bana) u Europu kako bi eliminirali jedanaest imena koja su imala svoje prste u organizaciji münchenskog pokolja.

MUNCHEN / Munich

Dvanaest godina nakon što je osvojio i kritiku i publiku svojom "Schindlerovom listom", redatelj Steven Spielberg se još jednom vratio istinitim događajima koji su svojevremeno imali strahovit odjek u svjetskoj javnosti.

Glavni problem postavljen pred Spielberga, izuzev očitog - kako će se on kao Židov postaviti prema situaciji gdje su žrtve Židovi, pri čemu je itekako uspio zadržavši se neutralnim - ticao se naracije. U dva i pol sata morao je prikazati planiranje i izvršavanje razmjerno velikog broja atentata, a da pritom ne bude repetitivan i dosadan.

Problem je riješio polovično. Nakon od početka dobro postavljene situacije te izvrsno odrađenih prvih akcija, u kojima kod likova dominira neizbježna nervoza (ruke se tresu, oklijevaju, preispituju sami sebe), potrebni predah stiže u dvije prilično dobro postavljene i odrađene digresije.

Međutim, kako vrijeme odmiče, sličnih digresija je sve više i više - malo kontakta ekipe sa izraelskim vlastima, pa malo Avnerova privatnog života (u svrhu neminovnog prikaza njegove ljudske crte), malo sukoba sa grupama koje direktno nisu povezani sa zadatkom - i dotične prilično uspješno ubijaju postavljeni ritam. S takvim se preduvjetom film do kraja gotovo u cijelosti čini kao jedan veliki, tek djelomično uspjeli odmak od radnje.

U usporedbi sa "Schindlerovom listom", "München" je višestruko slabiji film. Rijetko kad dosiže emocionalni naboj prisutan u prethodniku, epski prizvuk ne dotiče ni u najmanjoj mjeri, a neke od scena koje su trebale udarati publiku u prsa svojom emocionalnošću su ispale naprosto smiješne, a povrh svega, nedostaje mu jedan fantastično jezivi Amon Goth. U konačnici, radi se o dobrom, ali ipak ne toliko dobrom filmu koji nikako ne spada u gornji dom Spielbergovih ostvarenja, ali ozbiljnije ni ne podbacuje.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr