VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: SPIDER-MAN 2 (Spider-Man 2)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
SPIDER-MAN 2
NASLOV ORIGINALA:
Spider-Man 2
REŽIJA:
Sam Raimi
SCENARIJ:
Alvin Sargent
GLAVNE ULOGE:
Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina, Rosemary Harris, J.K. Simmons
ŽANR:
Akcijski / Fantastični / Znanstveno Fantastični (SF)
PRODUKCIJA:
Columbia Pictures
DISTRIBUCIJA:
Continental film
TRAJANJE:
127 min
GODINA:
2004.
WEB:
Spider-Man 2
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: SPIDER-MAN 2 / Spider-Man 2
mon ami...kužiš se u film, ali si miljama daleko od stripa...
Spiderman 1 vrlo dobra ekranizacija stripa???? (o dvojci neću jer je ne vidjeh) - ni blizu...to je osrednji film i još slabija ekranizacija stripa...ako želiš vidjeti prave ekranizacije stripa...pogledaj Corto Maltese - izvrsnu ekranizaciju priče Corto u Sibiru, pogledaj Lone Wolf Serijal, pogledaj stare animirane Batmane koji su zbog Bruce Timma, savršeno uhvatili strip Boba Kanea (Burtonovi su filmovi slabiji, ali miljama bolji od Spideya)....and so on.. cini mi se da si malo podlegao navijackoj atmosferi oko spideya
Komentar: Rommel 28.07.2004.

Re: SPIDER-MAN 2 / Spider-Man 2
Ej ako Spider-Man ne e dobra ekranizacija na strip togas neznam sto e? Sam Raimi go ima prekrasno napraveno filmot, znam nekoi delovi moraa da se smenat, no moras da razberes nieden strip, niedna kniga nemoze 100% da se filmuva.
Komentar: Ender 18.08.2004.

Re: SPIDER-MAN 2 / Spider-Man 2
što se tiče filmskih adaptacija stripova najbolje mi funkcioniraju X1, X2 i Burtonovi Batmani (Batman Begins zvuči obećavajuće).
Od animiranih svakako Corto Maltese... Em je prekrasna priča, em je savršena animacija.

Oba Spidey su čisto OK, ali ništa više od toga.
Komentar: Donnie Darko 20.08.2004.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: SPIDER-MAN 2 / Spider-Man 2

Recenzija: SPIDER-MAN 2 / Spider-Man 2 SPIDER-MAN 2
(Spider-Man 2)

Pravi film, na pravom mjestu u pravo vrijeme
Dvije godine su prošle od događaja u prvom filmu, Peter Parker i dalje očajnički nastoji uskladiti svoj dvostruki identitet superheroja i običnog studenta. Njegov neobični "dar" sve brže postaje njegovo "prokletstvo" prijeteći da posve uništi odnose sa svima koji mu u životu nešto znače, što se poglavito odnosi na njegovu romansu sa M.J.
SPIDER-MAN 2 / Spider-Man 2


Komplicira se i njegovo prijateljstvo sa mladim Harry Osbornom, koji ogorčen očevom smrću za sve krivi upravo Prakerov alter-ego, Spider-Mana a čak i negova voljena tetka May nakon smrti svojeg supruga Bena ima popriličan broj dvojbi oko svog smušenog nećaka. Stvari kreću od zla na gore kada susretne svojeg novog neprijatelja, dijaboličnog profesora Otta Octacviusa...
SpiderMan 2 - slika1
SpiderMan 2 - slika2
Ako tražite pravi celuloidni primjer sintagme: "pravi film, na pravom mjestu u pravo vrijeme" onda je to svakako drugi nastavak sage o Peteru Parkeru, "Čovjeku-Pauku", riječ je naime o prvom pravom ljetnom blockbusteru u našim kinima...

Sam Raimi, uspješni spoj talenta, znanja i iskustva
Ameri ovakve filmove bez pardona nazivaju "ljetnim blockbusterima" no Ramiev sequel na sreću poprilično odudara od uobičajene predodžbe koju bi u vašem umu mogla stvoriti spomenuta definicija.
Kao prvo Sam Raimi je vrlo dobar redatelj koji je, pekavši zanat u svojim majstorskim niskobudžetnim hororima (ahha, "Evil Dead" serijal) očigledno na vrijeme skužio da količina novca sa kojom raspolaže nije ni izbliza toliko bitna stvar u izgradnji uvjerljivog filmskog iskustva koliko elementi poput priče i njenog podteksta, poštovanja njene unutarnje logike i tematske koherentnosti.
Uronivši svoje iskustvo u more dolara kojim su ga počastili producenti Raimi je iz njega na opće odobravanje i fanova i kritike iznjedrio dva vrlo dobra, uz neizbježnog Lee-vog "Hulka" možda i ponajbolja, filmska oživotvorenja strip super junaka u recentnijoj hollywoodskoj povijesti.

"Spider-Man", serijal sa skrivenim podtekstom
Ako je dakle prvi "Spider-Man" besprijekorno funkcionirao kao maštovita filmska metafora o ulasku u pubertet i prvim susretom klinca (Parkera) sa stvarnom prirodom svijeta odraslih,  onda je u drugom  ona dignuta na viši (i kompleksniji) nivo psihičke/psihološke disfunkcionalnosti u procesu odrastanja i adolescentske krize identiteta. Raimi je očigledno pravi mačak kada je u pitanju otvaranje mogućnosti pažljivijem gledatelju dubljeg iščitavanja onoga što bi u rukama nekog manje vještog hollywoodskog obrtnika zasigurno bio tek još jedan akcijski spektakl. "Spider-Man" dakle savršeno funkcionira i kao "eye-candy" i kao "brain-food" u čemu je dio zasluga svakako ide i na račun scenarista Alvina Sargenta koji je pak vještinu svojeg pera već dokazao na "heavy" dramama (Ordinary People, Dominic and Eugene, Unfaithful).
Pretpostavljam da ovakvo tumačenje "Spider-Mana", odraslijim gledateljima može izgledati poprilično nategnuto i isforsirano no imam osjećaj da bi adolescentnoj i tinejdžerkoj publici Parkerova nedoumice u izboru između (vlastitim super moćima) nametnute mu opće odgovornosti i potrage za vlastitom srećom (usprkos svojeg fantastičnog stripovskog okvira) mogle izgledati ne samo vrlo realistične već i primjenjive na slična osobna iskustva (usporedba sa trećim nastavkom "Harry Pottera" gledano kroz ovu prizmu jednostavno je neizbježna).

Završne i prijelazne odredbe
Sve u svemu moj je dojam kako je drugi "Spidey" po svoj prilici najsuperiorniji hollywoodski akcijski projekt koji ćemo ovoga ljeta imati prigodu gledati u našim kinima. Film naime ne samo što suvereno djeluje na nivou atraktivne filmske akcije već zainteresiranima u svojoj nutrini nudi dovoljno materijala za razmišljanje i analizi.
A servirati gledateljstvu hollwoodski akcijski spektakl prilikom čijega gledanja nemorate ostaviti mozak na blagajni kina, priznati će te, prerijetka je prigoda da bi se propustila.

SpiderMan 2 - slika3
SpiderMan 2 - slika4
« povratak dahh
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr