VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: COTTON CLUB (Cotton Club)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
COTTON CLUB
NASLOV ORIGINALA:
Cotton Club
REŽIJA:
Francis Ford Coppola
SCENARIJ:
William Kennedy & F.F.Coppola prema priči W. Kennedyja, F.F. Coppole & Marija Puzoa
GLAVNE ULOGE:
Richard Gere, Gregory Hines, Diane Lane, Lonette McKee, Bob Hoskins, James Remar, Nicholas Cage, Allen Grfield, Fred Gwynne, Jennifer Gray, Tom Waits, Maurice Hines, Woody Strode, James Russo, Giancarlo Esposito, Larry Fishburne, Gwen Verdon
ŽANR:
Drama / Kriminalistički / Glazbeni
PRODUKCIJA:
American Zoetrope
DISTRIBUCIJA:
UCD
TRAJANJE:
121 min
GODINA:
1984.
IZDANJE:
vhs
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: COTTON CLUB / Cotton Club

Recenzija: COTTON CLUB / Cotton Club COTTON CLUB
(Cotton Club)

Amerika potkraj dvadesetih godina ovoga stoljeća. New Yorkom tog vremena vlada žestoki jazz, plesnjaci i nemilosrdni gangsteri, a u središtu svega je harlemski Cotton Club. Na pozornici, trubač Dixie Dwayer sanja o slavi, ali je previše umiješan s vlasnikom kluba - i svojom seksipilnom prostitutkom - da bi ostvario svoj san.

COTTON CLUB / Cotton Club

Ne samo to, legendarni klub je prava tempirana bomba prekinutih ljubavi, frustracija i mafijaških poslova koja može svakog trenutka eksplodirati. Prigodom jednoga nastupa, Dixie pomogne gangsteru Dutchu Schultzu koji ga prima u svoj krug. Među svoje ljude prima i Dixiejevog mlađeg brata Vincenta...

cc
cc

Najprije treba reći da Film "Cotton Club" nije glazbeni film, već još jedna ambiciozna Coppolina posveta vremenu koji ga je fasciniriao u autorskom  smislu. Uradio je svoj dio posla što je bolje mogao kako bi obilježio kraj dvadesetih prošlog stoljeća, godine posebnog stila, kojima dominiraju priče pune ambicija, fantazije i karakteristične glazbene ekstravagancije.

Coppola je glazbi dao dosta mjesta (Gere sam svira solo dionice), ali ona je samo jedan od vitalnih sastojaka ostvarenja. Riječ je zapravo o ljudima koji su na razne načine bili povezani s "Cotton Clubom", bilo da su glazbenici, izvođači, kriminalci ili vlasnici i zaposlenici. Konačni rezultat je uvjerljiv i vizualno atraktivan film koji uspješno prenosi atmosferu vremena legendarnog "Cotton Cluba", premda je cjelina razbijena prateći nekoliko paralelnih priča. Jedan od svijetlijih trenutaka filma svakako je paralelna montaža step igrača - sjajni, nažalost pokojni Gregory Hines - i rafala na ulicama, premda slično radi i u "Kumu" (dok krsti dijete Michael Corleone vrši egzekuciju svojih protivnika), besprijekorno je izvedena. Ovim filmom nekako je kompletiran najznačajniji dio Coppolina opusa na domaćem tržištu: "Kum", "Apokalipsa", "Prisluškivanje", "Dracula" + prosječni "Autsajderi" - po mišljenju potpisnika ovih redova od bitnijih nedostaje samo "Tucker").

cc
cc
« povratak Vlado Ercegović
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr