VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: ZORA DIGITALNE TELEVIZIJE

EXTRA SLIKE:
Discovery Civilisation
Balkanmedia TV
CBS
MTV Adria
VIVA
set top box
KOMENTARI:

Re: ZORA DIGITALNE TELEVIZIJE
Tehnologija vani nije ugrozila kino, pa to nije slucaj ni s Hrvatskom. Ova tehnologija je na zapadu vec zastarjela, u Japanu mozes putem svjetlovoda naruciti pustanje filma na svoj TV, zatraziti gledanje tekme koju si propustio, ili epizode omiljene serije koju nisi stigao vidjeti do kraja. O tome sam pisao u sad jednom pokojnom casopisi jos1998, dakle pred OSAM godina. Dakl vani je to odavno razvijeno kao usluga, no ljudi i dalje idu u kino. Kod nas kino ugrozavaju neke druge stvari, iste one koje su ubile stip. Sve se vise gubi kultura njegovanja filma kao umjetnosti, pa onda i kao zabave, to je prevagnulo u praznjenju hrvatskih kina, MaxTv tu je tek jedan od minornih faktora koja je orijentirana ciljanoj publici koje i nema bas previse.
Komentar: Gand 08.10.2006.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: ZORA DIGITALNE TELEVIZIJE

Special: ZORA DIGITALNE TELEVIZIJE ZORA DIGITALNE TELEVIZIJE
(07.10.2006.)

Već je svima jasno da su vremena kada smo gledali u ‘razvijeni’ zapad i sa oduševljenjem promatrali tada nam nepojmljive tehnološke horizonte davno prošla. Tako danas ne samo da u pogledu novih tehnologija kročimo korakom istoga onoga zapada, već nove tehnologije svoje početke stvarne, komercijalne upotrebe doživljavaju upravo u našoj zemlji, na granici Europe i Balkana. Činjenica je da je Hrvatska prva ili barem jedan od prvih zemalja iz T-Com grupe u kojoj je ta ogromna kompanija ponudila IP TV (Internet Protocol Television).

maxtv

Animal Planet
Discovery Channel Europe

Istina je da digitalna televizija nije svoj debi u Hrvatskoj doživjela ovom ponudom T-HT-a, ali je MAX TV trenutno najjeftinija i najjednostavnija solucija što se digitalne  televizije tiče.

FACTS AND FIGURES

IP TV je ništa drugo do digitalna televizija isporučena putem interneta. Razlog iz kojega je ta tehnologija tek sada postala dostupna na širem tržištu je razvoj široko pojasnog ili broadband interneta. U samo dvije godine koliko je MAX ADSL dostupan korisnicima brzina internet prometa se je povećala nekoliko puta, pa sada korisnici koji su u početku 'surfali' brzinom od 384Kb/s, danas surfaju brzinom od 1Mb/s.

Uz ostale prednosti brzoga interneta nedavno se na tržištu pojavila još jedna, IP TV, komercijalno u Hrvatskoj poznatiji kao MAX TV. MAX TV najlakše je usporediti sa kabelskom televizijom pošto su razlike čisto tehničke prirode, dok se programi i broj istih, te mjesečna pretplata ne razlikuju puno.

Popis uvjeta koji moraju biti zadovoljeni da biste u svome domu uživali u čarima digitalne televizije nije zapravo niti kratak, ali je cijela stvar daleko lakša ako ste već korisnik ADSL-a. Ako niste, povećanje troška kod uvođenja je neznatno, ali je instalacija cijeloga sustava nešto složenija.

Prvo što vam treba je broadband internet ili vam ga ADSL. Samo uvođenje pri sadašnjim uvijetima koštati će vas tek 1kn u što je uključen i tzv. modem te svi potrebni (i neki nepotrebni) programi. Mjesečna pretpalata za ovo kod ugovora na 12 mjeseci, sa najsporijom vezom (1Mb/s), stajati će vas 79kn plus 20kn za svaki započeti paket od 1GB. Ako ste već ADSL pretplatnik, modem koji podržava IP TV (žičani) možete dobiti za 0,50kn, bežični za 1kn.

Uvođenje MAX TV-a stajati će vam 300kn te ćete za tu cijenu dobiti IP TV prijemnik (sa daljinskim) i instalaciju od strane T-HT-ovih tehničara. Internet prometom koji ostvarujete putem MAX TV-a ne napaćuje se, pa ne morate niti očekivati enormnio povećanje ADSL računa. Brzina ADSL-a ostati će vam 1Mb/s ako koristite najslabiju brzinu, dok je MAX TV odovojeni sustav čija brzina iznositi 5Mb/s koliko je potrebno za emitiranje TV-a putem interneta, te za koji plaćete samo pretplatu za paket programa.

Trenutno je u ponudi tek jedan pretplatnički paket čija je cijena uz ugovor na 24 mjeseca 65kn mjesečno. U toj cijeni uključeno je 55 programa, te dodatne mogućnosti kao što je Video on Demand.

O programima i točnim naslovima koji se tenutno nalaze u videoteci detaljnije na službenim stranicama.

ŠTO MI MISLIMO O SVEMU TOME?

Preporuka koju ćemo vam dati glasi- strpljenje. Naime, preporučamo da dobro razmislite prije nego potpišete ugovorom na 24 mjeseca sa paketom koji je trenutno u ponudi.

Novi paketi, kako saznajemo, uskoro bi trebali biti ponuđeni na tržištu, sigurno pod boljim uvjetima od sadašnjih. Ovo ne znači nužno nižu pretplatu, ali zato može značiti kraće ugovore, te brojnije pakete u kojima ćete moći naći više onoga što vas zanima, a manje programa koje nikada nećete gledati.

Sadašnji paket u 55 programa ima npr. slabo zastupljen filmski program, dok je dobro zastupljen npr. glazbeni (MTV Adria, VH1, VH1 Calssic, VIVA, Balkanmedia TV, CMC) i dokumentarni program (National Geographic, Discovery Channel Europe, Discovery Science, Discovery Civilisation, Dicovery Travel & Living, Animal Planet itd.).

Nešto što će ipak imati veći utjecaj na tržište osim samog MAX TV-a je Video on Demand. Iako je trenutno u MAX TV videoteci i nema pretjerano naslova to se svakim danom mijenja. Osim starijih naslova uskoro bi se u ponudi trebali naći i noviji filmovi, odnosno, novi filmovi bi se u MAX TV videoteci trebali naći u isto vrijeme kada i u trgovinama i 'klasičnim' videotekam. Posudba filma stajati će vas od 5kn do 15kn, ovisno o naslovu. U ponudi se nalaze i crtani filmovi kao npr. ‘Profesor Baltazar’, a sve što ‘posudite’ u MAX TV videoteci možete gledati 24h od trenutka posudbe. Uz to u budućnosti bi također moglo biti moguće gledati hit serije kao 'Lost' preko funkcije Video on Demand što već funkcionira u nekim zemljama. 

CIJENA NAPREDKA

Osim što ova ponuda otvara novo poglavlje u TV distribuciji te predstavlja još jedan korak naprijed na tome području, ova ponuda predstavlja još jedan korak nazad na području opstanka kino dvorana i videoteka. Uz sve jeftinije i sve kvalitetnije kućne video i audio sustave, te sve veću popularnost funkcije Video on Demand,  nažalost, sve je manje razloga za postojanje kina i videoteka. No to je tema za neku drugu, tužniju priču.

 Pred nama je vrijeme još jednoga tehnološkoga napretka koji će značajno utjecati na cjelokupnu filmsku distribuciju. I dok kino dvorane čija je posjećenost već sada u padu možda i neće toliko osjetiti pad posjećenosti, oni koji će zasigurno biti na velikome gubitku su vlasnici videoteka koji bi se uskoro mogli pridružiti voljenom im VHS-u u ropotarnici povijesti.

« povratak Vilim Pavlović
© 2003 popcorn.hr