VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: 6. ZAGREBDOX

EXTRA SLIKE:
Sirova nafta
Slučaj Coca-Cola
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: 6. ZAGREBDOX

Special: 6. ZAGREBDOX 6. ZAGREBDOX
(18.02.2010.)

STANJE STVARI I KONTROVERZNI DOX: DOKUMENTARCI KOJI RUŠE DRUŠTVENE NORME

Šesti ZagrebDox održat će se od 28. veljače do 7. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol. U osam festivalskih dana biti će prikazano oko 150 dokumentaraca. Pored već poznatih službenih programa Glazbeni globus, Happy dox i Kontroverzni dox, ovo festivalsko izdanje uključuje i Stanje stvari - novi program koji kroz dokumentirane priče koje problematiziraju neoubičajene društvene teme nudi nesvakidašnji pogled na trenutačno stanje svijeta u kojem živimo.

Bastardi utopije

Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest
Google baby

Američki redatelji Ami Horowitz i Matthew Groff tako su se uhvatili u koštac s međunarodnom organizacijom oformljenom prije više od šezdeset godina s glavnim ciljem širenja mira i sigurnosti u svijetu - Ujedinjenim narodima. Sumnje u funkcionalnost UN-a koje su se podastirale tijekom svih ovih godina ostvarene su u ovoj potresnoj i crnohumornoj priči - film 'U.N. me' razotkriva nesposobnost i korupciju te goleme birokracije. 'Gradski dečko - život investicijskog bankara Gerainta Andersona' njemački je uradak Stephana Lambya o spomenutom bankaru koji je probio kod šutnje u svijetu financija, te svoja bankarska iskustva iz londonskog Cityja, najvećeg poslovnog središta na svijetu, podijelio u filmu nominiranom za nagradu Emmy.

Izraelski 'Google Baby' dokumentarac je autorice Zippi Brand Frank koji prati primjer moderne trgovine djecom: jajne stanice naruče se preko interneta od američke tvrtke, nakon oplodnje embriji se šalju u Indiju gdje indijske žene preuzimaju ulogu zamjenskih majki. Kupci stižu tek pred kraj trudnoće, kako bi preuzeli svoju dojenčad. Film je nagrađen na DocAvivu, međunarodnom festivalu u Tel-Avivu. Njemački film 'Zašto kupujemo - tajne zavođenja potrošača' Jana Tenhavena daje nesvakidašnji uvid u svijet korporacija u kojem se ulažu milijuni kako bi određeni proizvodi bili privlačni našim osjetilima. Kakve veze ima miris hotelske sobe sa švicarskim planinama? Odgovor na ta i mnoga druga pitanja vezana uz naše nesvjesno ponašanje otkrivaju trojica stručnjaka - za mirise, boje i zvukove.

Najnoviji, višestruko nagrađivan, film redatelja Joea Berlingera 'Sirova nafta' prati zloglasni slučaj 'amazonskog Černobila', 13-godišnju bitku između lokalnih zajednica gotovo uništenih bušenjem nafte i Chevrona, jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte. Nizozemski 'Drugi savršeni svijet' autorica Femke Wolting i Jorien van Nes propituje digitalne utopije i internetske svjetove, a iz Danske stiže 'Nabrijani gradovi - Šangaj' redateljice Nanna Frank Møller koji se bavi galopirajućom ekspanzijom Šangaja. U kanadskom dokumentarcu 'Slučaj Coca-cola' njemački redatelji German Gutiérrez i Carmen Garcia optužuju spomenuti imperij za ubojstvo sindikalnih vođa koji su nastojali poboljšati radne uvjete u Kolumbiji, Gvatemali i Turskoj, dok 'Želim biti šef' Nizozemke Marije Meerman prati petoro hiperinteligentnih kineskih učenika na putu kroz završnu školsku godinu.

Kontroverzni dox već nekoliko godina zaredom stavlja fokus na društvene probleme i situacije koje u javnosti izazivaju dosta polemike: to su redom filmovi koji propituje društvene devijacije ili jednostavno ukazuju na pojave koje uglavnom nisu u skladu sa društvenim normama.

Filmom 'Basidži' režiser Mehran Tamadon, Iranac koji živi u Francuskoj, prenosi svoja iskustva - tri godine proveo je sa basdižima, najekstremnijim pristašama Islamske Republike Iran, s ciljem da shvati njihove svjetonazore. Bez da skriva svoje ideje, ateist Tamadon kroz dijalog sa basidžima preispituje samog sebe: u kojoj smo mjeri spremni odustati od nekih naših uvjerenja kako bismo doista vidjeli i shvatili jedni druge? Amerikanac Mike Ramsdell išao je još dalje: tijekom šest godina imao je nezabilježen pristup vodećim skupinama mržnje - bijelim rasistima, homofobnim radikalima, muslimanskim ekstremistima, naseljenicima i izraelskim vojnicima te američkim vojnicima u Iraku. Suprotstavljajući dokumentaristički materijal s razgovorima s istaknutim sociolozima, psiholozima i neurolozima, film 'Anatomija mržnje: dijalog za nadu' gradi mozaik otkrića pokazujući biološke i emotivne mehanizme koji nas čine podložnima činovima i ideologiji mržnje, ali ujedno i sposobnima da ih prevladamo.

Izraelac Yoav Shamir u višestruko nagrađenoj 'Kleveti' (Dokufest, Tribeca FF, Varšava) propituje antisemitizam kao pitanje identiteta, dok se Australac Ian Walker u filmu 'Ja, psihopat' uhvatio u koštac s pravim psihopatom, prateći ga na njegovoj potrazi za dijagnozom. S lakšim temama bavi se film 'Krvavi ponedjeljci i pite od jagoda' nizozemske autorice Coco Schrijber – preispituje ulogu dosade u životima nekolicine potpuno različitih ljudi. Njihove sudbine povezuje glumac John Malkovich koji posuđuje svoj glas kako bi interpretirao unutarnju ljudsku dosadu. Film je nagrađen na Dokufestu i na festivalu u Nizozemskoj.

Svjetske premijere na ZagrebDoxu doživjeti će dva naslova: 'Bastardi utopije' u američko-hrvatskoj produkciji te srpski dokumentarac Željka Mitrovića 'Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest'. 'Bastardi utopije' prate terenski rad antropologa Maplea Rozse sa zagrebačkim punkerima-anarhistima, koji pripadaju Crnom bloku, frakciji anarhističke zajednice odgovorne za najagresivnije epizode antiglobalizacijskih prosvjeda. 'Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest' prikazuje priču o putovanju kroz nekad poznati Autoput bratstva i jedinstva - od Slovenije do Makedonije, preko Hrvatske, Bosne i Srbije. Gotovo 20 godina nakon raspada Jugoslavije, dva književnika, Hrvat i Srbin, Miljenko Jergović i Marko Vidojković putuju Yugom - simbolom zajedničke prošlosti - od jednog do drugog kraja ceste tražeći svoju zajedničku prošlost, pitajući se kamo ih vodi sadašnjost, pritom se dobro zabavljajući.

Program Stanje stvari prikazivat će se u terminu 20 sati, dok je Kontroverzni dox već tradicionalno rezerviran za kasni termin, od 22 sata.

Organizator festivala ZagrebDox je produkcijska kuća FACTUM.

« povratak Zoran Žmirić
© 2003 popcorn.hr