VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: HRVATSKI FILM - KRONOLOGIJA DOGAĐAJA 2009.

EXTRA SLIKE:
Daniel Marušić
Kenjac
Metastaze
Kino Lika
Vjerujem u anđele
Nije kraj
Vanja Drach
U zemlji čudesa
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: HRVATSKI FILM - KRONOLOGIJA DOGAĐAJA 2009.

Special: HRVATSKI FILM - KRONOLOGIJA DOGAĐAJA 2009. HRVATSKI FILM - KRONOLOGIJA DOGAĐAJA 2009.
(08.01.2010.)

Donosimo kronologiju filmskih događanja u Hrvatskoj 2009. godine.

Buick Riviera

Crnci
Ničiji sin

SIJEČANJ

6. siječnja - Filmski i arhivski djelatnik, dugogodišnji pročelnik Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva, Mato Kukuljica umro je u Zagrebu, u 68. godini.

7. siječnja - Film "Ničiji sin" Arsena Antuna Ostojića, snimljen po scenariju Mate Matišića, premijerno je prikazan u Art-kinu "Croatia" u Rijeci. To je poslijeratna priča o ratnom vojnom invalidu čiji je otac kandidat na izborima za ulazak u Sabor. U filmu glume Alen Liverić, Mustafa Nadarević, Biserka Ipša-Kunčević i drugi.

16. siječnja - U Koprivnici se od 16. do 18. siječnja održao Drugi festival ratnoga igranog filma, u organizaciji Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) i Pučkoga otvorenog učilišta iz tog grada. Cilj festivala je potaknuti hrvatske filmske djelatnike na snimanje filmova o Domovinskom ratu.

VELJAČA

4. veljače - Antiratna crna komedija "Turneja" Gorana Markovića, snimljena u hrvatsko-srpsko-bosansko-hercegovačkoj koprodukciji, premijerno je prikazana u zagrebačkom kinu Broadway Tkalča. Film donosi priču o skupini beogradskih glumaca koji 1993. godine, željni brze zarade i nesvjesni opasnosti u koju se upuštaju, odlaze u ratom zahvaćenu Bosnu i Hercegovinu.

5. veljače - U popratnom sajmu 59. Berlinskog filmskog festivala "European Film Market", koji se održao od 5. do 15. veljače, predstavila se recentna hrvatska filmska produkcija. Jedini hrvatski predstavnik u selekciji Berlinskog festivala bio je eksperimentalni film "Plac" Ane Hušman, koji je prikazan u programu "Culinary Cinema", posvećenom kulinarstvu i ekologiji.

OŽUJAK

1. ožujka - Na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u regiji "ZagrebDox", koji se održao od 23. veljače do 1. ožujka, prikazano je oko 150 filmova. U međunarodnoj konkurenciji "Veliki pečat" je osvojio izraelski dokumentarni film "Lady Kul el Arab" Ibtisam Salh Mara'ne, a u regionalnoj srpski film "Kavijar konekšn" Dragana Nikolića. Veliko zanimanje javnosti izazvao je dokumentarac "U potrazi za Olujom" Jacka Barica o ulozi međunarodne zajednice u ratu na ovim prostorima i suđenju generalu Anti Gotovini.

3. ožujka - Film "Buick Riviera" Gorana Rušinovića, priča o slučajnom, ali sudbonosnom susretu dvojice emigranata iz Bosne i Hercegovine u Americi, premijerno je prikazan u Kinu Europa. Glavne likove glume Slavko Štimac, Leon Lučev, Aimee Klein.

7. ožujka - Hrvatski glumac Zoran Pokupec-Pinky, umro je u 61. godini u selu Juricani pored Umaga. Najveći dio kazališne karijere proveo je u kazalištu "Marina Držića" u Dubrovniku, nekoliko godina bio je stalni član Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a zapamćen je po ulogama u serijama "Gruntovčani" i "Ne daj se, Floki".

8. ožujka - Treći Festival dokumentarnog rock filma - DORF održao se u Vinkovcima od 5. do 8. ožujka. U konkurenciji festivala bilo je devet filmova, a pobijedio je film "Kike Turmix" norveškog redatelja Rogera Sommersetha, koji prati glazbeno stvaralaštvo i život preminulog pjevača i kultne figure španjolske underground-rock scene.

18. ožujka - Dokumentarni film "Tri" hrvatskog redatelja Gorana Devića osvojio je nagradu praškog gradonačelnika za najbolji kratki film na filmskom festivalu ljudskih prava "One World" u Pragu. Taj dokumentarni kolaž ispovijesti hrvatskog dragovoljca, srpskog specijalca i borca Armije BiH, pobijedio je u kategoriji za kratkometražne filmove.

19. ožujka - Odnos politike i ljudskih prava, politički sustavi i ratnih zločini, bili su središnja tema 6. Human Rights Film Festivala, koji se održao od 24. do 28. ožujka u kinu "Europa".

21. ožujka - Velika nagrada 18. Dana hrvatskoga filma za najbolji film pripala je redateljici i scenaristici Ireni Škorić za kratkometražni igrani film "Rastanak". Tema filma je odnos između oca i sina i njihova starog automobila Zastave 101. U glavnim ulogama su Ivan Brkić i Asim Ugljen. U okviru Dana, koji su se održali od 17. do 22. ožujka u zagrebačkome Studentskom centru, prikazana su 164 filma.

29. ožujka - Na osmoj Reviji amaterskog filma (RAF), koja se održava do 4. travnja u zagrebačkom kinu "Grič", prikazat će se 173 filma u glavnom programu, odnosno svi filmovi pristigli na natječaj Revije, te još stotinu radova u popratnom programu.

30. ožujka - Film Branka Schmidta "Metastaze", snimljen po istoimenom romanu Ive Balenovića, premijerno je prikazan u Cinestaru Novi Zagreb. U prvom vikendu prikazivanja pogledalo ga je šest tisuća gledatelja, što je bilo najbolje otvaranje nekog hrvatskog filma u posljednjih godinu dana. To je priča o četvorici neprilagođenih kvartovskih prijatelja koje glume Rene Bitorajac, Franjo Dijak, Rakan Rushaidat i Robert Ugrina.

TRAVANJ

6. travnja - Igrani film "Kino Lika" Dalibora Matanića osvojio je Grand Prix na Festivalu europskog filma u talijanskom gradu Lecceu. U toj filmskoj priči, nastaloj prema romanu Damira Karakaša i smještenoj u groteskni svijet neobičnog ličkog sela, glume Krešimir Mikić, Areta Ćurković, Ivo Gregurević, Danko Ljuština, Jasna Žalica.

16. travnja - Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra imenovao je za novog ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Nikšu Sviličića, koji je na tu dužnost izabran na četiri godine, nakon što je preminuo bivši ravnatelj Albert Kapović.

17. travnja - Animirani film "Ona koja mjeri" Veljka Popovića osvojio je nagradu za najbolji animirani film na Aspen Shortsfestu, održanom početkom travnja u Aspenu u SAD-u.

26. travnja - Kratki igrani film "Rastanak" redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je srebrnu nagradu za režiju na Worldfestu - Međunarodnome filmskom festivalu, jednom od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu.

30. travnja - Dokumentarnom filmu "Bunarman" Branka Ištvančića i scenarista Davora Šišmanovića dodijeljena je posebna nagrada ocjenjivačkog suda na prvome Delta Film Festivalu u Italiji, koji potiče mlade autore na snimanje dokumentarnih i igranih filmova u delti Poa i na sjevernom Jadranu.

SVIBANJ

13. svibnja - Kratki film "Ciao Mama" Gorana Odvorčića sudjelovao je u službenoj konkurenciji 62. međunarodnoga filmskog festivala u Cannesu. Film je snimljen po scenariju Gorana Odvorčića i Matije Klukovića, po kojem je snimljena jedna od "Zagrebačkih priča" istoimenog omnibusa. Kratki igrani film "Tulum" Dalibora Matanića sudjelovao je u konkurenciji programa "Critic's Week" u Cannesu. To je drugi film iz njegova omnibusa sa šest kratkih filmova. Na festivalu u Cannesu tradicionalno se predstavio i izbor iz recentne hrvatske kinematografije.

15. svibnja - U sklopu 2. Subversive Film Festivala, koji se na temu "Kina 1949.-2009." održao od 15. do 23. svibnja u zagrebačkom kinu "Europa", prikazano je osamdesetak filmova, ponajviše iz kineske, tajvanske i hongkonške filmske povijesti.

15. svibnja - Animirani film Marka Meštrovića "Note", koji prikazuje tri različite priče o odnosu između oca i sina u različitim socijalnim okruženjima, osvojio je Grand prix na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Maroku.

24. svibnja - Na 3. Festivalu suvremenog židovskog filma (JFF), koji se održao od 24. do 28. svibnja u zagrebačkome kinu "Europa", a posvećen je djeci žrtvama holokausta i svoj djeci žrtvama rata, prikazano je 25 filmova. U programu je bio i ovogodišnji dobitnik Oskara, njemački kratki film "Zemlja igračaka" J.A. Freydanka.

26. svibnja - Daniel Marušić, redatelj kultne serije "Naše malo misto" umro je u 78. godini u Zagrebu. Marušić je režirao, među ostalim, film "Servantes iz Malog mista", serije "Olujne tišine", "Ptice nebeske", "Čovik i po". Uz drame i dramske serije, Marušić je za televiziju režirao brojne opere i balete.

29. svibnja - Grand Prix 17. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova, koji se održao 28. i 29. svibnja u Požegi, osvojio je film "Support" grupe autora s Islanda. Na festivalu je prikazano 60 domaćih i inozemnih filmova.

30. svibnja - Pobjednik Festivala mediteranskog filma Split, koji se održao od 25. do 30. svibnja, bio je francuski film "Agnesine plaže" Agnes Varde u kategoriji dugometražnog filma. Na 2. izdanju festivala prikazano je više od 40 filmova iz zemalja s područja Sredozemlja.

LIPANJ

6. lipnja - Izraelski film "Valcer s Bashirom" Arija Folmana, istinita priča o potrazi za dijelovima koji nedostaju u redateljevu sjećanju iz vremena Libanonskog rata osamdesetih, osvojio je Grand prix dugometražnog izdanja Svjetskog festivala animiranog filma Animafesta. U konkurenciji tog festivala, od 2. do 6. lipnja bilo je prikazano deset filmova.

8. lipnja - Animirani film "Mobitel mania" Darka Vidačkovića prikazan je u službenoj konkurenciji studentskog filma na najznačajnijem međunarodnom festivalu animacije u Annecyju, u Francuskoj. To je petominutna priča o mladoj djevojci čiji je vrhunac monotone svakodnevice vezan uz njezin mobitel.

8. lipnja - Kratkometražni igrani film "Rastanak" redateljice i scenaristice Irene Škorić nagrađen je na 14. međunarodnom filmskom festivalu kratkog filma "2Annas", koji se održao u Rigi, a promovira mlade autore.

9. lipnja - Nakon dulje i teške bolesti u Zagrebu je u 81. godini umro filmski scenarist i redatelj, dramaturg, kritičar i esejist, umirovljeni sveučilišni profesor Zvonimir Berković. Kritika ga smatra klasikom hrvatskoga filma, a režirao je filmove "Rondo", "Kontesa Dora", dokumentarce i televizijske serije.

18. lipnja - U suradnji udruge Restart i Croatia filma u Katančićevoj ulici u Zagrebu otvoreno je Dokukino Croatia, jedino kino u regiji specijalizirano za prikazivanje dokumentarnih filmova.

19. lipnja - Film "Metastaze" Branka Schmidta sudjelovao je u službenoj konkurenciji 31. Moskovskog filmskog festivala, u programu "Perspektive".

20. lipnja - Dugometražni igrani film za djecu "Duh u močvari" redatelja Branka Ištvančića, snimljen u koprodukciji između Interfilma i HRT-a 2006. dobio je Nagradu za najbolju režiju na 1. Sila film festivala u Italiji. Taj film dosad je uvršten u konkurenciju više od 20 inozemnih filmskih festivala.

22. lipnja - Na Festivalu animiranog filma u Melbourneu u Australiji, najvažnijem australskom festivalu animiranog filma, predstavila su se dva programa hrvatske animacije, jedan posvećen klasicima Zagreb filma a drugi novijoj hrvatskoj animaciji.

30. lipnja - Najboljim filmom 5. Dubrovačkog Libertas Film Festivala, koji se održao od 26. do 30. lipnja u Dubrovniku, proglašen je film "Drvo limuna" izraelskog redatelja Erana Riklina,a posebnu nagradu "Tribute" dobio je irski redatelj Jim Sheridan. Festival je ove godine imao projekcije i na otvorenom, na plažama Banje i Lapad, te u kinu Jadran.

SRPANJ

1. srpnja - Sedmi međunarodni festival kratkometražnog filma Tabor film festival (TFT), održao se od 1. do 5. srpnja u Zaboku, s programom od šezdesetak inozemnih i domaćih filmova.

9. srpnja - Prvi Supetar Super Film Festival, u čijem se glavnom programu prikazalo deset europskih dokumentaraca, održao se od 9. do 12. srpnja u dvorištu mjesne crkve u Supetru na Braču. Svaku večer otvorio je po jedan polusatni naslov filmskog dokumentarista Branka Lentića, rođenog u Milni na Braču.

12. srpnja - Film "Nije kraj" Vinka Brešana osvojio je nagradu međunarodne filmske kritike FIPRESCI na festivalu u Karlovy Varyma, dok je prema glasovima publike tog festivala, između 400 filmova, zauzeo drugo mjesto. Scenarij za Brešanov film o hrvatskom ratnom veteranu (glumi ga Ivan Herceg) kojemu se život promijeni kada u opskurnom porno uratku ugleda glavnu glumicu (Nada Šargin), nastao je prema dramama Mate Matišića. U konkurenciji istoga festivala bio je uvršten i film "Ničiji sin" Arsena A. Ostojića, u program "Istočno od zapada".

25. srpnja - Velika Arena za najbolji film 56. Festivala igranog filma, u čijoj je konkurenciji od do prikazano deset filmova u nacionalnom programu, pripala filmu "Metastaze" Branka Schmidta, dok je nagrada publike Zlatna vrata Pule uručena Nikši Sviličiću, redatelju filma "Vjerujem u anđele". Zlatnu Arenu za režiju dobili su Zvonimir Jurić i Goran Dević za film "Crnci", a za scenarij Antonio Nuić za film "Kenjac". Uz nacionalni program prikazano i 30 dugometražnih stranih igranih filmova.

31. srpnja - Glavnu nagradu 11. Motovun Film Festivala, "Propeler Motovuna", dobio je britanski film "Akvarij" Andree Arnolda. Nagradu "Od A do A", za pomoć filmovima nastalima u regiji "Od Albanije do Austrije", osvojio je film "Buick Riviera" Gorana Rušinovića. Na festivalu je, od 27. do 31. srpnja, prikazano 65 filmova.

KOLOVOZ

7. kolovoza - Hrvatski film "Nije kraj" redatelja Vinka Brešana proglašen je najboljim filmom na Međunarodnom filmskom festivalu u Herceg Novom.

10. kolovoza - Film "Kino Lika" Dalibora Matanića osvojio je nagradu za najbolju režiju na 25. Međunarodnom aleksandrijskom filmskom festivalu u Egiptu. U godinu dana film je prikazan u službenim programima 18 međunarodnih festivala, a nagrađen je do sada u Italiji, Nizozemskoj, Francuskoj i Egiptu.

20. kolovoza - Film "Tulum" Dalibora Matanića proglašen je najboljim u kategoriji kratkog filma na 15. Sarajevo Film Festivalu (SFF), u konkurenciji s još 17 ostvarenja iz iste kategorije. Sarajevo Film Festival predstavio je 232 ostvarenja iz 53 zemlje.

28. kolovoza - Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je u 81. godini umro glumac i dugogodišnji član glumačkog ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavella, Emil Glad. Među brojnim istaknutim kazališnim ulogama, Glad je glumio i u radio-dramama, filmovima i TV-serijama, a publika ga pamti kao ujaka Fleka u popularnoj seriji "Smogovci".

30. kolovoza - Treći Vukovar film festival, festival podunavskih zemalja, održao se od 26. do 30. kolovoza na dunavskom šlepu te u Ružičkinoj kući. Najboljim dugometražnim filmom proglašen je rumunjski film "Policijski, pridjev" Cornelia Porumboiua, koji je bio nagrađen i u Cannesu. Film "Tulum" Dalibora Matanića, proglašen je najboljim u kategoriji kratkometražnih filmova, a austrijski "Uzmimo lovu" Erwina Wagenhofera u kategoriji dokumentarnog filma.

30. kolovoza - Pobjednički film 7. Liburnia film festivala, koji se održao od 27. do 30. kolovoza u Ičićima pokraj Opatije, prema izboru žirija bio je "Plati i ženi" Atanasa Georgieva, a publike "Splitski akvarel" Borisa Poljaka. Liburnia film festival smotra je dokumentaraca na otvorenom, u ičićanskoj lučici.

RUJAN

6. rujna - Poznati hrvatski glumac Vanja Drach umro je u 77. godini u Zagrebu, nakon kratke i teške bolesti. Glumački talent potvrdio je brojnim kazališnim ulogama te u više od dvadesetak uloga u igranim filmovima različitih žanrova ("H-8", "Careovo novo ruho", "Godišnje doba", "Za sreću je potrebno troje") i televizijskim dramama i serijama ("Kapelski kresovi", "Nepokoreni grad", "Gruntovčani").

8. rujna - Film Arsena A. Ostojića "Ničiji sin" bio je uvršten u selekciju Europske filmske akademije najboljih filmova u Europi tijekom prošle godine. Njegov je film dobitnik više nagrada, među ostalim i šest Zlatnih Arena na Festivalu igranog filma u Puli 2008.

10. rujna - U organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza, od 10. do 13. rujna u Karlovcu se održala 14. filmska revija mladeži i 2. Four River Film Festival, na kojima je sudjelovalo više od 150 srednjoškolaca te 79 filmova u selekciji iz svih dijelova Hrvatske i svijeta.

10. rujna - U Varaždinu se od 10. do 12. rujna održao 4. Trash film festival - Festival niskobudžetnih akcijskih filmova, na kojem je prikazano 59 filmova iz Hrvatske i inozemstva.

13. rujna - Četrnaesta filmska revija mladeži i 2. Four River Film Festival održala se u Karlovcu od 10. do 13. rujna. U glavnom programu prikazano je 79 filmova od čega 45 inozemnih. Grand prix osvojio je film "Dar" Dore Slakoper, a najboljim filmom po mišljenju publike, proglašen je "Film o Tobotu" Svena Biličića.

16. rujna - Film "Kenjac" Antonija Nuića, obiteljska drama smještena u Hercegovinu u ljeto uoči "Oluje", premijerno je prikazan u Kinu Europa. U filmu glume, među ostalima, Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Tonko Lonza, Ljubomir Kapor i Emir Hadžihafizbegović.

18. rujna - Kratki igrani film "Rastanak" redateljice i scenaristice Irene Škorić sudjelovao je u službenom natjecateljskom programu Filmskog festivala u San Sebastianu, jednog od najstarijih festivala na svijetu.

19. rujna - U splitskom kinu Central od 12. do 19. rujna održao se 14. Međunarodni festival novog filma na kojem je prikazano više od 80 filmova. Grand prix u kategoriji dugometražnog filma dobio je film "Pisma osuđenika na smrt" Kevina Feng Kea.

27. rujna - Međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa 25FPS, koji hrvatskoj publici predstavlja najnovije eksperimentalne uratke sa svjetske filmske scene i rijetko prikazivane klasike, održao se od 22. do 27. rujna u Kinu Studentskog centra. Dodijeljene su tri glavne nagrade - njemačkom filmu "Gregor Alexis", japanskom "Još uvijek u kozmosu" i američkom "1859".

24. rujna - Na Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, koja se održala od 24. do 27. rujna u Koprivnici, sudjelovali su učenici iz 56 osnovnih škola, školskih filmskih skupina, klubova i udruga iz cijele Hrvatske.

24. rujna - Film "Kenjac" redatelja i scenarista Antonija Nuića predstavljat će hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu američke filmske Akademije za Oscar u kategoriji najbolji strani film, koja će se dodijeliti u ožujku 2010.

LISTOPAD

1. listopada - Kratki igrani film "Rastanak" redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je nagradu za originalni scenarij na međunarodnome filmskom festivalu "St. Petersburg Beginning" ruskome gradu St. Petersburgu.

7. listopada - Festival umjetničkog dokumentarnog filma, 4. DOKUart, održao se od 7. do 11. listopada u Bjelovaru, s izborom 11 dokumentaraca iz devet zemalja.

8. listopada - Projekcijom filma "Nije kraj" Vinka Brešana otvoren je tradicionalni ciklus suvremenoga hrvatskog filma "Hrvatski film u Beču", u sklopu kojega se do 10. listopada prikazalo 18 filmskih i video radova. Središnja tema programa, koji se ove godine održava četvrti put, su djeca, odnos odraslih prema djeci i odnos djece prema društvenim, ideološkim i konzervativno-tradicijskim kretanjima.

13. listopada - Film "Vjerujem u anđele" redatelja, producenta i scenarista Nikše Sviličića, mediteranska romantična komedija, na tragu Mediterranea, Amarcorda, prožeta humorom češkog tipa, premijerno je prikazan u zagrebačkom kinu Cinestar-multiplexu. Glavne uloge tumače Vedran Mlikota i Dolores Lambaša.

15. listopada - U povodu Svjetskog dana animiranog filma, 18. listopada u zagrebačkom kinu "Tuškanac" prikazani su radovi studenata animacije s akademija u Splitu i Zagrebu, te izbor filmova s britanske televizije Channel 4, istaknute po produkciji animacije.

20. listopada - Animirani film "Čamac života" Nevena Petričića, metafora o zajedničkom životu, malog čovjeka i njegove obitelji, proglašen je najboljim kratkim filmom na Animafriki - festivalu animiranog filma u Gani.

22. listopada - Film "U zemlji čudesa" redatelja i scenarista Dejana Šorka prikazan je u službenoj konkurenciji 31. međunarodnoga filmskog festivala mediteranskog filma u Montpellieru.

24. listopada - Kanadski film "Ubio sam majku" Xaviera Dolan-Tadrosa osvojio je nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni igrani film na 7. Zagreb Film Festivalu. U okviru festivala je od 18. do 24. listopada prikazano više od devedeset naslova u devet programa, uz popratne programe, gostovanja poznatih filmaša, okrugle stolove, razgovore i koncerte. Nagradu za najbolji kratki film podijelili su nizozemski redatelj Jochem de Vries za film "Odsutna" i Slovenac Martin Turk za "Svaki dan nije isti".

27. listopada - Projekcijama zaštićenih i restauriranih filmova, nastalih u drugoj polovici prošloga stoljeća, od 27. do 29. listopada u kinu "Tuškanac", obilježen je Svjetski dan audiovizualne baštine, kojemu je ove godine slogan "Audiovizualna baština blijedi - možemo je spasiti!" te 30. obljetnica Hrvatske kinoteke, koja radi na očuvanju hrvatske filmske baštine.

26. listopada - Animirani film "Morana" Simona Bogojevića Naratha osvojio je nagradu za najbolji film bez dijaloga na Međunarodnom festivalu kratkog filma koji je održan u japanskom gradu Sapporu. Taj je film dosad prikazan na oko 70 filmskih festivala.

27. listopada - Animirani film "Ona koja mjeri" Veljka Popovića nagrađen je kao najbolji debitantski film na gruzijskom Međunarodnom festivalu animiranog filma "Tofuzi". Od premijere u ožujku prošle godine, to je 14. nagrada koju je ta "alegorijska priča o potrošačkom društvu" osvojila na brojnim festivalima diljem svijeta.

27. listopada - Film "Ničiji sin" Arsena A. Ostojića dobio je Grand Prix na 10. međunarodnom filmskom festivalu u norveškome gradu Bergenu.

29. listopada - Kratki igrani film "Rastanak" redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je posebnu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu kratkoga filma u Veneciji. "Rastanak" je dosad dobio 15 nagrada na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

STUDENI

4. studenog - Hrvatski film "Ničiji sin", u režiji Arsena A. Ostojića, osvojio je na 54. međunarodnom filmskom festivalu u španjolskom Valladolidu Nagradu žirija mladih u natjecateljskom programu "Mjesto susreta".

9. studenog - Festival nijemog filma "Pssst!", posvećen najznačajnijim filmovima njemačkog ekspresionizma i španjolskog nadrealizma, održao se od 12. do 15. studenoga u Centru za kulturu Trešnjevka.

10. studenog - Film "U zemlji čudesa" scenarista i redatelja Dejana Šorka premijerno je prikazan u Kinu Cinestar Zagreb. U toj priči o djevojčici koja pokušava preživjeti u poslijeratnim okolnostima, glume Marija Stjepanović, Dora Lipovčan i drugi.

13. studenoga - Riječki Kino video klub "Liburnija film" trodnevnim je retrospektivnim filmskim programom proslavio 50. obljetnicu osnutka. Kroz tečajeve tog kluba dosad je prošlo oko 1600 kinoamatera, od kojih su mnogi danas filmski profesionalci. Klub organizira međunarodne filmske festivale KRAF, reviju kratkometražnog filma, i "More", festival podmorske i nadmorske fotografije i filma.

16. studenog - Na filmskom festivalu u Cottbusu hrvatski igrani film Gorana Devića i Zvonimira Jurića "Crnci" nagrađen je nagradom kritike FIPRESCI i nagradom za režiju. Riječ je o ratnoj drami o zapovjedniku voda koji tijekom primirja priprema akciju izvlačenja tijela poginulih suboraca. U filmu glume Ivo Gregurević, Rakan Rushaidat, Krešimir Mikić, Franjo Dijak i drugi.

19. studenoga - Dugometražni dokumentarac "Zajedno" Nenada Puhovskog prikazan je u službenom programu, izvan konkurencije, u okviru 22. međunarodnog filmskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). Kroz pet priča, taj film prati ljude koji, unatoč problemima s kojima se susreću, pokušavaju ostati u vezi sa svojim partnerima.

19. studenoga - Scenarij Dalibora Matanića i Tomislava Zajeca za budući dugometražni igrani film "Majka asfalta" nagrađen je odlukom Balkanskog fonda za razvoj scenarija, u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Solunu. Početak snimanja filma "Majka asfalta" najavljen je za siječanj 2010.

20. studenoga - Prvi Filmski festival o pravima djece, utemeljen u povodu 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, održao se od 20. do 22. studenoga u zagrebačkom kinu Europa. Izbor dvadesetak dokumentarnih filmova, većinom nagrađivanih i u Hrvatskoj premijernih naslova, pokušao je dati odgovor na pitanje koliko su u suvremenom svijetu osigurana temeljna prava djece.

22. studenog - Film "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića osvojio je glavnu nagradu "Vodomec" na međunarodnom filmskom festivalu LIFFe u Ljubljani. Nagrađen je u kategoriji "Perspektive".

23. studenog - Snimatelj, redatelj i fotograf, 41-godišnji Vedran Šamanović umro je u Zagrebu nakon teške bolesti. Uz umjetnički rad, Šamanović je bio dugogodišnji predsjednik Kino kluba Zagreb, pokretač međunarodnog festivala filma u jednome kadru "One take film festival", predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te fotograf u Hini te "Slobodnoj Dalmaciji".

29. studenog - Ravnopravni pobjednici 41. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, koja se održala od 27. do 29. studenog, su filmovi "Danijel" - Hane Jušić, "Dvi, tri beside" Ivane Rupić i "Kinkachoo" Daine Oniunas. U konkurenciji Revije bilo je 47 filmova-prikazano u konkurenciji za nagrade, a devet ih je nagrađeno.

PROSINAC

2. prosinca - Hrvatska filmska ratna drama "Crnci" redatelja Zvonimira Jurića i Gorana Devića osvojio je Grand prix "Aleksandar Saša Petrović" na 15. beogradskom Festivalu autorskog filma.

7. prosinca - Film "Čovjek ispod stola" Nevena Hitreca, koji prati sudbine ljudi s dna društva i progovara o tranziciji, tajkunizaciji i građevinskoj mafiji, premijerno je prikazan u zagrebačkom kinu Cinestar. Scenarij za film napisao je Hrvoje Hitrec po motivima komedija Vjekoslava Dominija. U filmu glume Jelena Lopatić, Luka Petrušić, Marija Škaričić, Vera Zima, Mirjana Rogina i drugi.

5. prosinca - Human Rights Film Festival (HRFF), festival filma o ljudskim pravima, održao se od 7. do 13. prosinca u zagrebačkom kinu Europa te istodobno u riječkom Art-kinu Croatia. Festival se bavio pitanjem borbe za socijalna prava, a prikazano je dvadesetak filmova na tu temu, od kojih su mnogi nagrađivani na svjetskim festivalima.

« povratak Zoran Žmirić
© 2003 popcorn.hr