VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: ŠTO NAS ČEKA U 2010. GODINI?

EXTRA SLIKE:
Paul
Kick-Ass
I Love You Philip Morris
The Rum Diary
The Town
The Social Network
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: ŠTO NAS ČEKA U 2010. GODINI?

Special: ŠTO NAS ČEKA U 2010. GODINI? ŠTO NAS ČEKA U 2010. GODINI?
(28.12.2009.)

2009. godina je na svom kraju i kao što je običaj na sve se strane sastavljaju liste i zbrajaju dojmovi, što najboljih filmova ove godine ili pak dekade, što očekivanja za iduću godinu. Ovdje Vas čeka nekoliko zanimljivih naslova koji dolaze slijedeće godine.

Inception

Shutter Island
Alice in Wonderland

Ovdje prezentirana lista rezultat je čisto osobnih očekivanja potpisnika ovih redaka, a konačnu brojku od devet spomenutih naslova opravdavam s dva razloga - da ih ne bude tradicionalnih deset, ali je mjesto ostavljeno nepopunjeno i ih simboličkih razloga, za neko još nepoznato ostvarenje. Valja napomenuti i kako su iz izbora izbačene franšize i nastavci te remakeovi, a iz razumljivih razloga je uključena samo prekoatlantska produkcija. Da ne duljim...

Inception
Režija: Christopher Nolan
Scenarij: Christopher Nolan
Gl. uloge: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Cilian Murphy, Michael Caine, Tom Berenger
Zanimljiv je: jer je u pitanju Nolanov autorski projekt, a Britanac je o jedan od trenutno najjačih i najzanimljivijih mainstream autora, čovjek koji još nije potpisao loš dugometražni film. Određena doza privlačnosti dolazi i iz činjenice što se trenutno o filmu zna jako, jako malo - trenutno dostupan sadržaj ne otkriva ništa, oba dostupna teaser trailera još manje - a ništa slabiji argument od redateljeva imena nije ni DiCaprijevo.

The Rum Diary
Režija: Bruce Robinson
Scenarij: Bruce Robinson
Gl. uloge: Johnny Depp, Amber Heard, Aaron Eckhart, Giovanni Ribisi, Richard Jenkins
Zanimljiv je: jer je riječ o još jednoj ekranizaciji Huntera S. Thompsona i takoreći o neslužbenu nastavku Gilliamova "Fear and Loathing in Las Vegas". U planu je od '04. godine, a rađen je pod palicom još jednog Britanca, Brucea Robinsona, autora čija nevelika filmografija u svojstvu redatelja broji tek tri naslova (od kojih bi kao najbolji izdvojio dosta podcijenjeni triler "Jennifer Eight").

The Social Network
Režija: David Fincher
Scenarij: Aaron Sorkin
Gl. uloge: Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Brenda Song, Andrew Garfield
Zanimljiv je: jer uparuje dva izvrsna autora, Finchera kao redatelja i Sorkina ("The West Wing", "A Few Good Men") kao scenarista, ljude koji bi mogli učiniti zanimljivim nešto što samo po sebi i ne izgleda kao takvo - dapače, upravo suprotno - osnivanje Facebooka.

Shutter Island
Režija: Martin Scorsese
Scenarij: Laeta Kalogridis
Gl. uloge: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams, Patricia Clarkson, Jackie Earle Haley, Emily Mortimer, Ted Levine, Max Von Sydow
Zanimljiv je: radi starog lisca iza kamere i klasne postave ispred nje, i to u situaciji gdje svi skupa na platno stavljaju još jedan roman Dennisa Lehanea ("Mystic River").

Alice in Wonderland
Režija: Tim Burton
Scenarij: Linda Woolverton
Gl. uloge: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Crispin Glover, Stephen Fry, Alan Rickman, Timothy Spall
Zanimljiv je: jer je i bez Burtonovih prstiju Carrollova proza dovoljno tripozna za uživanje na velikom platnu. Dakle, s Burtonom, potencirajte to na treću. Dimenziju, dakako.

Paul
Režija: Greg Mottola
Scenarij: Nick Frost, Simon Pegg
Gl. uloge: Nick Frost, Simon Pegg, Seth Rogen, Sigourney Weaver, Jason Bateman, Bill Hader, Kristen Wiig
Zanimljiv je: jer su u pitanju bivši cimeri (i još jedan put, Britanci) Pegg i Frost, dvojac s nenadmašnom kemijom koje će zanimljivo vidjeti kako se snalaze na američkom tlu, gdje ovih par godina lovorike kupi ekipa okupljena oko Judda Apatowa. A ni ovdje ih ne nedostaje.

Kick-Ass
Režija: Matthew Vaughn
Scenarij: Jane Goldman, Matthew Vaughn
Gl. uloge: Aaron Johnson, Chloe Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Nicolas Cage, Mark Strong
Zanimljiv je: jer je u pitanju ekranizacija stripa o superjunacima, ali ne baš svakodnevnoj sorti na koju su nas navikli iz Marvela ili DC Comicsa. A redateljskom palicom upravlja stari suradnik Guy Ritchieja. Naravno, Britanac.

The Town
Režija: Ben Affleck
Scenarij: Peter Craig, Ben Affleck
Gl. uloge: Ben Affleck, Jon Hamm, Rebecca Hall, Jeremy Renner, Blake Lively, Chris Cooper
Zanimljiv je: jer je Affleckov redateljski debi bio gotovo izvrstan, a opet je u pitanju krimić smješten opet u rodni mu Boston. I opet je u pitanju ekranizacija. Nema Britanaca, al' zato ima u posljednje vrijeme etablirana imena, Hamma i Rennera.

I Love You Philip Morris
Režija: Glenn Ficarra, John Requa
Scenarij: Glenn Ficarra, John Requa
Gl. uloge: Jim Carrey, Ewan McGregor, Leslie Mann, Rodrigo Santoro
Zanimljiv je: jer Carrey rijetko podbaci kad je u pitanju nešto više nagnuto drami, barem što se njega samoga tiče. A ovdje glumi kriminalca koji je i homoseksualac (ili homoseksualca koji je i kriminalac, da ne diskriminiram ni profesiju ni orjentaciju), što je kombinacija koja je, kad sam posljednji put naletio na takvu, rezultirala jednom od najjačih pojava na televizijskim ekranima ikad.

To je ukratko to, barem kako sada stvari stoje. A u duhu podjednako i ovog speciala i ovih dana, Sretna Vam Nova godina. Pa i ona filmska.

« povratak Luka Vukasović
© 2003 popcorn.hr