VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: ZAVRŠEN 7. ZAGREB FILM FESTIVAL

EXTRA SLIKE:
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: ZAVRŠEN 7. ZAGREB FILM FESTIVAL

Special: ZAVRŠEN 7. ZAGREB FILM FESTIVAL ZAVRŠEN 7. ZAGREB FILM FESTIVAL
(25.10.2009.)

Kanadski film "Ubio sam majku" Xaviera Dolan-Tadrosa osvojio je nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni igrani film 7. Zagreb Film Festivala, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Filmska drama "Ubio sam majku" iskreno i hrabro progovara o odnosima između članova obitelji i tankoj liniji između ljubavi i mržnje, te potiče gledatelje da pogledaju unutar sebe samih. Riječ je o nevjerojatno svježem i dirljivom primjeru stvaranja filmova, a odlična izvedba glavnih glumaca uvelike je pridonijela atmosferi filma, objasnio je žiri svoj izbor.

Autor filma Xavier Dolan-Tadros za film "Ubio sam majku" bit će nagrađen s pet tisuća eura.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji dobio je film "Libanon" redatelja Samuela Maoza. Žiri ga je nagradio zbog "dobro oblikovane atmosfere s klaustrofobičnim iskustvom zarobljenih u tenku koje gotovo guši te idejom da rat umanjuje svu čovječnost u ljudima".

Ove godine dodijeljena je i pohvala žirija u dugometražnoj konkurenciji koju je dobio film "Najsretnija djevojka na svijetu" Radua Jude.

Zlatna kolica za najbolji dokumentarni fim, odnosno 1500 eura, dodijeljena je francusko-španjolskom meksičkom filmu "Ludi život" pokojnog redatelja Christiana Povede, čijoj će obitelji nagrada biti uručena.

Žiri ga je nagradio za smionost i hrabrost u snimanju ovoga filma, kao i za empatiju koju je pokazao prema likovima.

Posebno priznanje u programu dokumentarnog filma dodijeljeno je južnokorejskom filmu "Stari partner" Chung-Ryoul Leea.

Nagradu za najbolji kratki film, također 1500 eura, dijele nizozemski film "Odsutna" Jochema de Vriesa i slovenski "Svaki dan nije isti" Martina Turka. Nizozemski film žiri je nagradio za poetičnost u prikazu dječjih potreba i teškoća, a slovenski za sposobnost redatelja Martina Turka "u vođenju priče i likova te igranju s vremenom".

U programu "Kockice" Zlatna kolica za najbolji hrvatski film i tisuću eura dobio je film "Hladna fronta" Uroša Živanovića o mladom paru na početku zajedničkog života.

O nagradama su odlučivala tri žirija: žiri za dugometražni i kratkometražni program, žiri za dokumentarni program te žiri za "Kockice".

Ove godine imali smo oko 35.000 gledatelja, rekao je direktor Festivala Boris T. Matić, izrazivši zadovoljstvo interesom publike. Ujedno je najavio i mogućnost da se Festival od iduće godine preseli iz Studentskog centra u neke druge gradske prostore i kino dvorane.

Nagrade, za koje se ove godine natjecalo 50-ak filmova, bit će dodijeljene večeras na svečanom zatvaranju festivala, kada će biti prikazan i omnibus devet kratkometražnih filmova Zagrebačke priče (izvan konkurencije).
« povratak Zoran Žmirić
© 2003 popcorn.hr