VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: MAXTV DIGITEKA: BREZA I VUK SAMOTNJAK

EXTRA SLIKE:
Breza
Vuk samotnjak
Breza
Vuk samotnjak
Breza
Vuk samotnjak
Breza
Vuk samotnjak
Breza
Vuk samotnjak
Breza
Vuk samotnjak
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovaj tekst

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Special: MAXTV DIGITEKA: BREZA I VUK SAMOTNJAK

Special: MAXTV DIGITEKA: BREZA I VUK SAMOTNJAK MAXTV DIGITEKA: BREZA I VUK SAMOTNJAK
(22.10.2009.)

Već je druga godina kako su naslovi "Breza" i "Vuk samotnjak" prisutni u zbirci restauriranih i digitaliziranih klasika hrvatskog filma nazvanoj MAXtv Digiteka. No usprkos tome, dokopati se ovih izdanja nije nimalo lako. Navodno ih imaju tek „endemske biljke“ i školske knjižnice, no ne i one javne. O filmovima je već sve napisano, tako da umjesto o njemu, kao i kod ostalih mojih osvrta ovaj prostor posvećujem riječi i slici izdanja.

Vuk samotnjak
Breza
Breza
Izdanje ne nudi nikakve dodatke, no prisutna je restaurirana slika i zvuk. Pored toga sam disk je dio knjižice koja broji malo više od 20-tak stranica, na kojima se nudi nekoliko zanimljivih informacija. Nakon sadržaja filma, možemo se pozabavit osvrtom Nikice Gilića koji Babajin film s pravom svrstava među najbolje neorealističke filmove. Osobno bih dodao, najbolje filmove uopće. Potom govori o njegovom odnosu prema najvećem filmskom festivalu bivše nam države i ostalim zanimljivostima iz Babajinog odnosa prema filmu. Tako nam spominje kako Babaja prigodom pisanja scenarija uvelike koristi književna djela Slavka Kolara i međusobno ih isprepleće. U samoj Brezi lik Jože preuzet je iz „Ženidbe Imre Futača“, istog djela iz kojeg je i lik Jakova u filmu Fedora Hanžekovića „Svoga tela gospodar“! Tu je i osvrt na Babajinu suradnju s kamermanom Tomislavom Pinterom, čovjekom zaduženim za fotografiju kako u ovom, tako i u još nekoliko klasika, a o čijoj uspješnosti dovoljno govori sama slika.


Vuk samotnjak
Kao i kod prethodnog filma i ovo je izdanje lišeno dodataka, ukoliko njima ne držimo engleske podnaslove što je rijetka pojava kod izdanja naših filmova, te knjižicu čiji je sastavni dio DVD disk. U ovom slučaju tekstove potpisuje Nenad Polimac, koji nam govori kako je film na Pulskom festivalu 1972. godine dobio srebrnu arenu, nakon kojega ga je samo u Zagrebu pogledalo 100 000 kino gledatelja. Inače, ista se godina pamti po tome što Makavejeve „Misterije organizma“ nisu pozvane na festival, a film „Majstor i Margarita“ Aleksandra Petrovića, dobitnika dvije arene, jedva da je ušao u službenu konkurenciju, nakon čega je na koncu slavio kao pobjednik. Polimac svoj osvrt završava mišlju kako nam je Obrad Gluščević podario izuzetno moralan film o oprostu. Na kraju nam slijedi i potpuni info o ljudima koji su sudjelovali pri realizaciji remek djela i kratku filmografiju režisera legendarnih dječjih filmova i serijala, od kojih su Vuk samotnjak i Jelenko svakako vrhunska ostvarenja kojih se nijedna filmografija ne bi odrekla!


Uživajte u slikama uz nadu da će ova i slijedeća izdanja iz ove seriji bit dostupnija!
« povratak sensei
© 2003 popcorn.hr