VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: OBLAČNO S ĆUFTAMA (Cloudy with a Chance of Meatballs)

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
OBLAČNO S ĆUFTAMA
NASLOV ORIGINALA:
Cloudy with a Chance of Meatballs
REŽIJA:
Phil Lord, Chris MIller
SCENARIJ:
Phil Lord, Chris MIller (prema knjizi Judi i Rona Barretta)
GLAVNE ULOGE:
Bill Hader, Anna Faris, James Caan, Mr. T, Andy Samberg, Bruce Campbell, Benjamin Bratt, Neil Patrick Harris
ŽANR:
Komedija / Animirani
PRODUKCIJA:
Sony Pictures Animation
DISTRIBUCIJA:
Columbia Pictures, Blitz
TRAJANJE:
87 min
GODINA:
2009.
WEB:
Cloudy with a Chance of Meatballs
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: OBLAČNO S ĆUFTAMA / Cloudy with a Chance of Meatballs

Recenzija: OBLAČNO S ĆUFTAMA / Cloudy with a Chance of Meatballs OBLAČNO S ĆUFTAMA
(Cloudy with a Chance of Meatballs)

Flint Lockwood je neuspješni mladi znanstvenik na malom otočiću u Atlantiku, trapavac čak pomalo ozloglašen u svojoj zajednici, koji žarko želi riješiti svoje sumještane problema neprekidne konzumacije sardina izradom stroja koji bi pretvarao običnu vodu u hranu po želji. Izrada naprave mu čak i uspije, ali ova odleti u nebo pa nakon nekog vremena po gradu iz oblaka počne padati hrana.

OBLAČNO S ĆUFTAMA / Cloudy with a Chance of Meatballs

Baziran na istoimenoj dječjoj knjizi s kraja sedamdesetih, ovo je debitantski dugometražni projekt redateljskog dvojca Phil Lord i Chris Miller, dosad manje ili više poznatog samo po televizijskom stažu (koautori animiranog serijala "Clone High", producenti serijala "How I Met Your Mother").

John Lasseter jednom je izjavio kako Pixar nikad ne dovrši svoje filmove, oni ih samo izdaju na tržište. Netko zloban bi možda, šeretski se smiješeći, u toj izjavi tražio opravdanje za "Cars", no ne bi pogodio metu. Čak i kad nisu u vrhunskoj formi, Lasseterovi suradnici redovito izbacuju filmove kojima kvalitetom i konzistentnošću iste te kvalitete rijetko tko može parirati. Dok su kod ovog prvog bez premca, u skupinu potonjih može se progurati njih nekoliko koji isporuče solidan film, i to redovno.

Takav jedan je i Sony Pictures Animation, studio iza kojeg stoje tri filma podjednako probavljiva i solidna, a od kojih je posljednji upravo ovaj (ostala dva su "Open Season" te "Surf's Up", a dali su ruku i pri izradi jako dobrog "Monster's House"). Dobrim dijelom je ovdje riječ o vizualnom bombonu - posebno u sceni sa golemim želeom - koji je na tom polju tek na trenutke ponešto napadan, ali koji pati od nekih drugih boljki, bitnijih za konačan dojam.

Osim što je prilično jednodimenzionalan i pretjerano predvidljiv, opis svih elemenata izuzev spomenutog vizualnog može se svesti na ponavljajući uzorak 'dobar, ali donekle'. Film je tako redom duhovit, emotivan i zabavan (sa nekolicinom iznimno zanimljivih i uspjelih fora), ali isto tako i redom tek donekle takav. K tome je pred kraj i mrvicu naporan u svom pretjeranom, gotovo polusatnom akcijskom finalu uguranih u nevelikih osamdesetak minuta ukupnog trajanja filma.

Kako Flint na svom zidu ima postere svojih uzora i idola, njuški iz njegove branše poput Tesle, Einsteina, Newtona i Bella, razumna je pretpostavna kako redateljski dvojac - i ne samo oni - na svojim zidovima imaju Birda, Stantona, Parka, Doctera, Miyazakija i njima slične. Ako nemaju, svakako bi trebali. Kako radi sebe, tako i radi nas.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr