VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: ALISA U ZEMLJI ČUDESA (Alice in Wonderland)

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
ALISA U ZEMLJI ČUDESA
NASLOV ORIGINALA:
Alice in Wonderland
REŽIJA:
Tim Burton
SCENARIJ:
Linda Woolverton (prema predlošku Lewisa Carrolla)
GLAVNE ULOGE:
Johnny Depp, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Crispin Glover, Matt Lucas, Stephen Fry, Michael Sheen, Alan Rickman, Barbara Windsor, Paul Whitehouse, Timothy Spall
ŽANR:
Avanturistički / Fantastični
PRODUKCIJA:
Roth Films/Team Todd/Tim Burton Productions
DISTRIBUCIJA:
DISTRIBUCIJA: Walt Disney
TRAJANJE:
108 min
GODINA:
2010.
WEB:
Alice in Wonderland
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: ALISA U ZEMLJI ČUDESA / Alice in Wonderland

Recenzija: ALISA U ZEMLJI ČUDESA / Alice in Wonderland ALISA U ZEMLJI ČUDESA
(Alice in Wonderland)

Nezadovoljna unaprijed dogovorenim zarukama Alice Kingsley na svečanosti priređenoj u čast nje i budućeg joj supruga slijedi bijelog zeca i završi u zečjoj rupi, te se nađe na mjestu na kojem je, izgleda, već bila. Stari znanci, kojih se ona doduše ne sjeća, od nje očekuju da ih oslobodi terora vladavine zle Crvene kraljice tako što će ispuniti proročanstvo ubivši strašnog Hudodraka i vratiti krunu Bijelog kraljici.

ALISA U ZEMLJI ČUDESA / Alice in Wonderland

Prvi film u nadolazećoj poplavi 3D naslova koju je pokrenuo Cameronov "Avatar" koji sam imao želju gledati je novi film dragog mi autora Tima Burtona. Okružen hrpom starih suradnika, mračni Amerikanac se ovaj put uhvatio proizvoljne nadogradnje na materijal Lewisa Carrolla - dakako, onaj o avanturama djevojčice Alise u Zemlji čudesa.

U filmografiji koja broji četrnaest dugometražnih filmova snimiti tek jedan koji je označen kao katastrofalan rezultat je vrijedan pažnje. Takva je generalno percepcija opusa ovog Amerikanca u Britaniji, čudaka koji je u svojoj karijeri stigao raditi za Disney, te snimati filmove i sa svojim idolom Vincentom Priceom i sa Johnnyjem Deppom dok je ovaj još bio hollywoodski otpadnik koji konstantno banči i razbija hotelske sobe.

Sličan omjer dobrog i lošeg Burton ima i kod mene (s tim da mi još uvijek bježe njegova dva filma, "Pee-wee's Big Adventure" i "Mars Attacks!", a i njegov drugi Batman mi nikako ne leži), pa iako ga neću navesti kao jednog od favorita iz filmskog svijeta gotovo bez iznimke ću uživati u njegovim filmovima. No, kao i svaki dobar niz i ovaj Burtonov ima vijek trajanja, i nakon gotovo punog desetljeća čovjek je snimio film za kojeg ni izbliza ne mogu reći da sam zadovoljan.

Burton se ovdje naprosto previše zaigrao i pritom se izgubio, poput Jacksona u "King Kongu", te je čak u nekim trenucima i dosta naporan. Prvenstveno jer funkcionira gotovo isključivo kao pretjerano šarena slikovnica, samo što je usto Burtonova slikovnica i agresivna, kao da želi publici dijeliti šamare razmećući se svakojakim vizualnim delicijama i vičući u stilu Crvene kraljice o svojoj ljepoti, šarmu i nenadjebivosti, a ujedno i neosporivosti navedenih kvaliteta.

Sama priča, nešto što je Burton zamjerao dosadašnjim adaptacijama, a posredno i samom predlošku, ni ovdje nije za pad na guzicu što se tiče inventivnosti i kreativnosti, ali služi svrsi, da se sve to skupa ne svede tek na niz susreta sa čudnim likovima. Isti ti likovi, iako tek puke karikature, su karikature u onom pozitivnom smislu, za sjesti u mrak kino dvorane i uživati u njihovom prikazu i manirama, pri čemu prednjači izvrsna Helena Bonham Carter, i glasom i stasom i osobnošću. Sve u svemu, trojka. Možda malo nategnuta, ali dobrim dijelom nedvojbeno zaslužena.

Ono što mi smeta nevezano uz sam film je očito neizbježan trend prebacivanja svega i svačega u 3D format, al' to je tema za neki drugi tekst, pogotovo zato što ću u ovom slučaju okriviti samog sebe, jer sam bio nestrpljiv sačekati par dana da završi ZagrebDox pa da film pogledam onako kako meni više odgovara, bez pomagala i bez popratne naznake glavobolje.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr