VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA (Pirates of the Caribbean: At World's End)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA
NASLOV ORIGINALA:
Pirates of the Caribbean: At World's End
RE甀JA:
Gore Verbinski
SCENARIJ:
Ted Elliott, Terry Rosio
GLAVNE ULOGE:
Johnny Depp, Keira Knightley, Orlando Bloom, Geoffrey Rush, Chow Yun-Fat, Billy Nighy
瓵NR:
Komedija / Akcijski / Avanturisti鑛i / Fantasti鑞i
PRODUKCIJA:
Jerry Bruckheimer Films, Walt Disney Pictures, Second Mate Productions
DISTRIBUCIJA:
Continental Film
TRAJANJE:
168 min
GODINA:
2007
WEB:
Pirates of the Caribbean: At World's End
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA / Pirates of the Caribbean: At World's End
kraken je mu筴og roda
Komentar: Rommel 08.06.2007.

Re: PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA / Pirates of the Caribbean: At World's End
Sla緀m se sa svime, osim sa 2. dijelom kao najboljim... Dobra ''reca''
Komentar: ducatony 08.06.2007.

Re: PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA / Pirates of the Caribbean: At World's End
Sla緀m se sa ocjenom...toliko bih mu i ja dao...no ne sla緀m se sa nekim stvarima u recenziji.
Ovaj tre鎖 je bolji od dvojke, iako mu fali humora i akcije u odnosu na dvojku...no nekako bolje le緄. Ne bih se slo緄o da je dvojak bila mra鑞ija..dapa鑕...bila je mnogo le緀rnija, zabavnija, ali zbog toga i mrvicu napornija... Deep je izgubio onaj 筧rm iz originala i dvojke., te ga je Rush u nekim scenama i debelo pre筰筧o 箃o se izvedbe ti鑕...no jo uvijek je jako dobar...no vidi se da nema vi筫 箃a izvu鎖 iz te uloge...
Komentar: Dragonrage 08.06.2007.

Re: PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA / Pirates of the Caribbean: At World's End
Sla緀m se sa svime, pogotovo sa time da se film malo te筴o prati.Trebao sam par puta vra鎍ti film unazad da bi sku緄o 箃o se ustvari doga餫...

Ne sla緀m se sa ocjenom. Ocjena 4 je za filmove koji su gotovo savr筫ni, a od petice ih dijeli samo mali, jako mali nedostatak. Pirati po meni zaslu緐ju trojku.

Jo samo moram dodati da je Deepova uloga ve pomalo "izlizana"... Ve su mu fore malo"zahr餫le".
Komentar: Filmoljubac 09.06.2007.

Re: PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA / Pirates of the Caribbean: At World's End
Moj sustav vrijednosti je nesto drugaciji, ali en generale, 4 dobivaju filmovi koji su jako kvalitetni, ali koji imaju neku bitnu manu koja ih djeli od 5. 4.5 i pol imaju sitnu manu koja ih djeli od 5 (vidi Casino Royale)....tak da ono...po meni je ovo realna ocjena.

Pirati 1 - 4
Pirati 2 - 4.5
Pirati 3 - 4
Komentar: Gal 10.06.2007.

Re: PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA / Pirates of the Caribbean: At World's End
Ovaj serijal je definitivno precijenjen. Prvi dio bio je solidan, drugi me ostavio u pitanju "﹖o je pisac htio re鎖?", a tre鎖 je obi鑞a igrarija vizualnim efektima, i opet kao i drugi dio, nema smisla.

Ocjena 4/5 daje se velikim djelima, a definitivno ne Piratima, sva tri filma zaslu緐ju 2/5, maximalno 3/5.
Komentar: jeannot_moore 20.07.2007.

Trenutno niste ulogirani pa ne mo緀te ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA / Pirates of the Caribbean: At World's End

Recenzija: PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA / Pirates of the Caribbean: At World's End PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA
(Pirates of the Caribbean: At World's End)

Nedugo nakon 箃o je titanska Kraken pojela Jacka Sparrowa, a gusari predvo餰ni Willom Turnerom i Elizabeth Swan 筼kantno otkrivaju kako je kapetan Barbossa 緄v, po鑙nje misija spa筧vanja Jacka. Kao 箃o je misteriozna vra鑑rica rekla, da bi se Jacka izbavilo iz smrti, mora se i鎖 na kraj svijeta. A za to treba posada i brod. Stoga na筰 junaci odlaze u Singapur gdje ih 鑕ka opasni Sao Feng, vo餫 singapurskih gusara. Ono 箃o slijedi je niz avantura koje kre鎢 od singapurskih luka, preko 'kraja svijeta' sve do velikog ok箁aja na kraju.
PIRATI S KARIBA 3: NA KRAJU SVIJETA / Pirates of the Caribbean: At World's End

Kada su 2003. producent Jerry Bruckheimer i redatelj Gore Verbinski radili prvi dio Pirata s Kariba: Prokletstvo Crnog Bisera nisu mogli pretpostaviti u 箃o 鎒 se pretvoriti njihov serijal 鑕tiri godine kasnije. Dobro, vjerojatno su pretpostavljali kako 鎒, u slu鑑ju velikog uspjeha, snimati nastavke, ali nisu bili svjesni ni oni da 鎒 nastavci biti najo鑕kivaniji naslovi 2006. i 2007. Eto, to se i dogodilo. Trilogija (valjda) je sada pred nama, zavr筺i 鑙n je do筧o.

Prvo pitanje koje mi je motalo po glavi bilo je - 箃o nam novog mo緀 tre鎖 dio i ponuditi ? Ako je ve prvi dio postavio standard i priznavao nadnaravne pojave kao nemrtve gusare, Krakena i ljude koji su po izgledu postali dio morskih dubina i tre鎖 dio je trebao ponuditi ne箃o novo. Jer, drugi nam je dio dao do znanja - Lete鎖 Holandez 鎒 se pojaviti, izranjaju鎖 iz morskih dubina, kapetan Barbossa je opet s nama, sada u ljudskom obliku, novi su jedino singapurski gusari predvo餰ni Sao Fengom.

Scenaristi Ted Elliott i Terry Rossio su prona筶i motiv u nemezi svih mornara i gusara - monstruoznoj oluji utjelovljenoj u bo緄ci Kalipso. Motiv koji je svakako interesantan, ali po meni osobno nedovoljno iskori箃en. 萯me dolazimo do prvog problema tre鎒g djela - on djeluje kao pro筰reni drugi dio; dulji, nabijeniji akcijom. Opet imamo pri鑥 o otplati duga, nesretnoj ljubavi Davy Jonesa i njegovom izva餰nom srcu, namjere Isto鑞o-indijske trgova鑛e kompanije 鑙ji je cilj zadr綼ti vlast nad morima zadr綼v筰 u posjedu srce Davya Jonesa.

Drugi stvar koja mi je zapela za oko je totalno lo筧 iskori箃enost potencijala singapurskih gusara. Po najavama, posterima, stekao se dojam da 鎒 igrati izrazito bitnu ulogu u tre鎒m nastavku no ispalo je sasvim suprotno, dapa鑕 dijelovi sa njima izgledaju isforsirano, neuvjerljivo i na 綼lost, predvidljivo.

Dodajte k tome da je prva polovica filma odvela onaj mra鑑n, filozofski aspekt filma (koji je savr筫no funkcionirao u drugom djelu i davao ozbiljniji ton dvojci) na vi筰 nivo, no to ne zna鑙 nu緉o pozitivnu stvar. Ovaj put to zamara gledatelja koji se (barem u mojem slu鑑ju) osje鎍 kao da gleda visoku produkciju 'Andaluzijskog psa'. Pirati sa Kariba nikad nisu bili zami筶jeni kao film koji bi trebao imati neku skrivenu poruku pa poigravanje sa motivima svijeta poslije smrti i tzv. '鑙stili箃a' zamaraju gledatelja i potpuno su nepotrebni. Nedostatak ma箃e ? Lako mogu鎒.

Na svu sre鎢, drugi dio je daleko bolji, nakon 箃o se razrije筫 sva nepotrebna filozofiranja, film dobiva onu svoju zabavnu notu, scenaristi izlaze iz svojeg aristotelovskog elementa i pri鑑 se kudikamo lak筫 prati. Akcija je naravno, vrhunska, kao i izvedbe glumaca, u prvom redu Johhnya Deppa i Geoffreya Rusha. Uostalom, Deppov lik Sparrowa je ve sada jedan od najbolje izvedenih u modernoj filmskoj povijesti za 箃o zasluge idu samo Deppu samom. Iako sam iskritizirao na鑙n na koji se film postavio, ne gubi onaj 筧rm koji ga je i u鑙nio toliko popularnim u prvom i drugom djelu. Majmun je jo uvijek ovdje, kao i dvojica gusara koji su uz svoj intelekt prona筶i i put ka duhovnosti.

﹖o re鎖 o serijalu kada smo imali prilike odgledati tre鎖 dio ? Koristim izraz serijal jer mi trilogija nikako ne odgovara. Naime, dok je prvi dio 鑙sta bezazlena, visokokvalitetna zabava, drugi mra鑞iji, tre鎖 kao da preuzima dio iz jednog i drugog, ali vi筫 gravitira ka drugom, mra鑞ijem djelu. Tako Pirati sa Kariba nikako ne ostavljaju dojam trilogije, tim vi筫 箃o prvi dio nikako ne sugerira nastavke i 箃o jezgra fabule potpuno druga鑙ja o druga dva, bez obzira na poveznice u obliku nekoliko likova. To ne zna鑙 da su neki od nastavaka lo筰, dapa鑕, svaki na svoj na鑙n je kvalitetan, stvar je osobnog ukusa kome 鎒 koji nastavak biti dra緄. Meni je to drugi.

« povratak Filip Gali
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr