VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: KARAULA (Karaula)

Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
KARAULA
NASLOV ORIGINALA:
Karaula
REŽIJA:
Rajko Grlić
SCENARIJ:
Rajko Grlić, Ante Tomić (prema knjizi Ante Tomića "Ništa nas ne smije iznenaditi")
GLAVNE ULOGE:
Toni Gojanović, Sergej Trifunović, Emir Hadžihafizbegović, Verica Nedeska, Bogdan Diklić, Miodrag Fišeković, Franjo Dijak, Petar Arsovski, Tadej Troha, Zoran Ljutkov
ŽANR:
Komedija
PRODUKCIJA:
Refresh Production, Vertigo/Emotionfilm, Sektor Film, Propeler Film, HRT, Yodi Movie Craftsman, Film & Music Entertainment (u koprodukciji sa Pioneer Pictures)
DISTRIBUCIJA:
Blitz film i video
GODINA:
2006.
WEB:
Karaula
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: KARAULA / Karaula
Iako je film definiran kao komedija (što on, naravno, doista i jest - u tome nema sumnje čak vrlo dobra komedija) u njemu se nalaze i balkansko-romantičarski (sjetimo se kafane, Halida, sifiličavih kurvi, alkohola i bljuvotine - zar ne zvuči poznato) i elegični momenti pa čak i elementi drame na kraju.

Kako to uvijek biva u vojsci, gradski obrazovaniji i pametniji dečki došli iz civilizacije; Toni (Split), Sergej (Beograd) i Franjo (Zagreb) kojima se ne može lako prodati vojničke naivne priče o vanjskom neprijatelju, nalaze se s drugom priglupom i seljačkom ekipom u vukojebini Balkana uz Albansku granicu na obalama Ohridskog jezera, a zapovjednik im je (kako se i očekuje) čoban koji je prije vojne škole čuvao ovce. Sve u svemu mnogi su to prošli koji su bili u JNA (netko iza mene dodaje i HV), ako je nekome uspjelo da baci još i zapovjednikovu ženu, super. U svakom slučaju jedan prikaz okruženja iz '87, a kao da je iz '77 s likovima koji tu ne pripadaju, ali koji se s time dobro nose. Neki i jako dobro (Toni).

U svakom slučaju film mi je puno bolji nego npr. "Što je muškarac bez brkova"! Toplo preporučam svima i slažem se s ocjenom 4.5
Komentar: sbrbot 03.05.2006.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: KARAULA / Karaula

Recenzija: KARAULA / Karaula KARAULA
(Karaula)

U malenoj karauli na jugoslavensko-albanskoj granici još jedna generacija vojnika u uobičajenoj dosadi čeka kraj vojnog roka, broji dane do trenutka kada će skinuti uniforme. Proljeće je 1987. godine i oni i ne slute da će ih uskoro ponovo obući i krenuti u rat, jer posljednji su dani zemlje koja se zvala Jugoslavija. No tada to još nitko nije mogao znati.

KARAULA / Karaula

Ove godine smo mogli posvjedočiti velikom broju hrvatskih filmova na našem tržištu, a zadnje o čemu se priča je "Karaula", film Rajka Grlića sniman po romanu Ante Tomića "Ništa nas ne smije iznenaditi", komedija o vojnicima koji se pred kraj vojnog roka spremanju kući ali ih splet okolnosti ipak zadrži na granici.

Film je od prve do predzadnje scene - kasnije u tekstu slijedi objašnjenje - odlična komedija, sa kvalitetnom postavom ispred i iza kamera. Toni Gojanović kao doktor Siniša, Sergej Trifunović kao Ljubo te Emir Hadžihafizbegović kao poručnik Safet Pašić glavni su likovi sa tri različita karaktera koji često dolaze u konflikt. Upravo zbog toga te pozadinskih priča film u nijednom trenutku ne može biti dosadan.

Ono što čini ovaj film komedijom je onaj balkanski humor koji smo voljeli i volimo u starim srpskim komedijama. Psovanje, ironija i nepoštivanje autoriteta se savršeno isprepleću i dovode ljude čak i do suza. Nekima se baš to ne sviđa te osuđuju takve filmove, pa je i ovaj film rađen samo za određenu publiku koja može probaviti takav humor.

Film nam je predstavljen kao komedija i zaista se takvim čini sve do samog kraja gdje je cijeli taj završetak filma predramatično napravljen - otud ono s početka. Meni osobno je kraj filma najvažniji, on daje završnu točku svemu i po njemu se obično procjenjuje sve ono prije. Tvorci filma su vjerojatno htjeli ostaviti jak dojam na kraju ali sve je to otišlo u krivom smjeru. Ljude je sve to uhvatilo nespremno pa su na kraju filma čekali da se još nešto dogodi. Umjesto dramatičnog kraja trebalo je sve to zaokružiti kao komediju kako je i počelo.

"Karaula" je film na kojem je radila ekipa od 125 ljudi iz pet država kroz tri godine. O samom stvaranju "Karaule" snimljen je i dokumentarac "Deseti Film" snimatelja i redatelja Igora Mirkovića ("Sretno Dijete"). Na dokumentarcu možemo vidjeti sve od prvih nejasnih ideja i skica na papiru, preko duge potrage za glumcima do kompliciranog snimanja.

Ovo je film na kojem su dugo i mnogo radilo, te ako volite crni humor ne smijete nikako propustiti jer je ovo još jedan u nizu dobrih hrvatskih filmova.

« povratak Jana Bušić
Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5Ukupan dojam: 4.5 / 5
© 2003 popcorn.hr