VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: SYRIANA (Syriana)

Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
HRVATSKI NASLOV:
SYRIANA
NASLOV ORIGINALA:
Syriana
REŽIJA:
Stephen Gaghan
SCENARIJ:
Stephen Gaghan (prema knjizi Roberta Baera)
GLAVNE ULOGE:
George Clooney, Matt Damon, Jeffrey Wright, Chris Cooper, William Hurt, Mazhar Munir, Tim Blake Nelson, Amanda Peet, Christopher Plummer, Alexander Siddig
ŽANR:
Drama / Triler
PRODUKCIJA:
4M/Section Eight
DISTRIBUCIJA:
Warner Bros.
TRAJANJE:
126 min
GODINA:
2005.
WEB:
Syriana
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: SYRIANA / Syriana
Slažem se u potpunosti sa recenzijom i sa ocjenom. Ali imam jedno pitanje s kojim si razbijam glavu od kako sam izašao iz kina do sada, samo uključuje
VELIKE SPOILERE!!!
Kakve veze u filmu ima ona grupica Arapa (ili kojeg god su državljanstva bili) koji su se u jednoj polovici filma sretno zajebavali (igrali nogomet, itd.), a onda išli u ropstvo, pa se na kraju opet nešto zajebavali, pa onda na kraju umrli? Jednostavno to ne mogu sve povezati.
Htio bi samo spomenuti da film ima previše likova i stvarno bi bilo jako teško da bilo koje živo biće odmah provali cijeli film. Scene se vrlo brzo mijenjaju i onda se izgubi pojam sa jednim likova dok gledamo druge. Kraj je još relativno dobar, ali je film u cijelosti mogao trajati pola sata manje.
Komentar: Delboy 25.03.2006.

Re: SYRIANA / Syriana
Ovaj film je svakako vrlo kompliciran za gledanje, ali zapravo i na taj način pokušava dodatno vjerno opisati ionako kompliciranu stvarnost koja se dešava u realnom svijetu. Bojim se da se ovako komplicirana tematika ne bi mogla opisati filmom lakog prikaza dobrog i zla.
Možda bih se mogao i složiti s Vukasovićevom recenzijom da je bit filma "preslabo poentirana", ali posve razumijem scenarista filma - u suprotnom bi se moglo desiti da sami Amerikanci (kojima je, mislim, ovaj film najviše namijenjen) i ovako dovoljan samokriticizam odbace kao nečiju propdagandu.
Komentar: sbrbot 27.03.2006.

Re: SYRIANA / Syriana
>>"te ono najbitnije – preslabo poentirano. "
Pa ne možeš napasit ovo i a ne reći, šta (je) to (preslabo poentiramo)?
Inače i ovde nastupa sudar naših neslaganja - mislin da je film vrlo dobar. Za 5/7, a opet isto Crash, Constant Gardener i Lord of War su mi redom 3/7, neefektivni i prozirni filmovi.
Komentar: sunny 12.04.2006.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: SYRIANA / Syriana

Recenzija: SYRIANA / Syriana SYRIANA
(Syriana)

Unutar storije o težnji nekoliko strana da se domognu prava na korištenje prirodnih resursa, u ovom slučaju nafte, paralelno pratimo djelovanje nekolicine likova - CIA-inog terenskog operativca, analitičara koji nakon obiteljske tragedije postaje savjetnik jednom arapskom princu, birokrata koji istražuje pozadinu posla, regrutanta mladih fanatika - na različitim razinama i mjestima na kugli zemaljskoj.

SYRIANA / Syriana

Prethodna godina bila je plodno tlo u Hollywoodu za filmove koji su govorili o ovom ili onom problemu prisutnom danas na globalnoj razini, bila u igri rasna netrpeljivost ("Crash"), masovna trgovina oružjem sponzorirana od strane najviših instanci unutar vlade ("Lord of War") ili zakulisne igre u farmaciji ("Costant Gardner"). Kao pripadnik gornjeg doma izdvajala se i Gaghanova "Syriana", u kojoj je riječ o borbi za prevlast na svjetskom tržištu crnog zlata, no da li je to veličanje bilo i zasluženo?

Gledajući samo ekipu koju je Gaghan okupio za "Syrianu", film nije olako mogao podbaciti. Od vrsne glumačke postave (Clooney, Damon, Cooper, Plummer), tematike koja u najmanju ruku golica maštu te samog Gaghanova imena, koji stoji iza scenarija za izvrsni "Traffic", činilo se kako film ima sve potrebne adute. Kako je sve učestalija pojava 'virusa' koji konačan rezultat učini dalekim od onog koji bi očekivali nakon nabrojanih argumenata (koji bi, jelte, filmu trebali ići u prilog), ni Gaghanov film nije ostao imun na tu 'bolest'.

Svijet "Syriane", ako dopuštate da se tako izrazim, prilično je zajeban za njegove protagoniste. Pojedince koji će, misleći da mogu nešto promijeniti nabolje, riskirati strahovita mučenja, i fizička i psihička, pa i vlastite živote. Pojedince koji se bez pogovora bore protiv neprijatelja kojeg ni ne vide - a kako i bi kad je u igri čitava jedna mašinerija koja vuče konce daleko od očiju javnosti i po čijoj glazbi svi plešu iako toga nisu nužno ni svjesni – i protiv kojih praktički nemaju izgleda. Pojedince koji će na koncu neminovno podbaciti.

"Syriana" je definitivno film koji ima što za reći. Međutim, to nerijetko čini na pogrešan način. Pritom nimalo ne osporavam golu činjenicu da film ovakvog tipa mora biti prilično težak za provariti, ali ovdje je riječ o djelu koje je većim dijelom naporno, predugačko te ono najbitnije – preslabo poentirano. Materijala za analizu itekako ima, samo što isti rijetko izlazi iz okvira ubitačne prosječnosti.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5Ukupan dojam: 3 / 5
© 2003 popcorn.hr