VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: MRTVA NEVJESTA (Corpse Bride)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
MRTVA NEVJESTA
NASLOV ORIGINALA:
Corpse Bride
REŽIJA:
Tim Burton, Mike Johnson
SCENARIJ:
John August, Pamela Pettler, Caroline Thompson
GLAVNE ULOGE:
Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson, Tracey Ullman, Paul Whitehouse, Joanna Lumley, Albert Finney, Richard E. Grant, Christopher Lee, Michael Gough, Jane Horrocks, Enn Reitel
ŽANR:
Animirani / Crna komedija
PRODUKCIJA:
Laika Entertainment
DISTRIBUCIJA:
Warner Bros.
TRAJANJE:
76 min
GODINA:
2005.
WEB:
Corpse Bride
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride
Koja je sprega izmedju Payneovih i Giliamovih filmova?
Komentar: Gand 05.02.2006.

Re: MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride
>>"situacija se ponovila i sa Burtonom i njegovom "Predbožićnom noćnom morom", koju jednostavno ne volim, i "Mrtvom nevjestom", koju u konačnici smatram prilično dobrom."

Tribaš Nightmare ponovno pogledat, jer IMO dok je Nightmare zanimljiv, zabavan i ima zabavne pisme, Bride je blijeda neinspirirana kopija sa dosadnim pismama i klišejastom pričom.
Komentar: sunny 05.02.2006.

Re: MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride
>>Koja je sprega izmedju Payneovih i Giliamovih filmova?

Payneov "Schmidt" mi je loš, "Sideways" odličan, Gilliamov "Brazil" prosječan, "12 Monkeys" remek-djelo, pa je poput njih i jedan Burtonov loš ("Nightmare"), a jedan jako dobar ("Nevjesta").
Komentar: DarkMauL 06.02.2006.

Re: MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride
Dobro je, slazemo se glede toga.
:ćirz
Komentar: Gand 06.02.2006.

Re: MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride
>>Bride je blijeda neinspirirana kopija sa dosadnim pismama i klišejastom pričom.

Ma baš je originalna radnja... Nisam gledao Nigtmare, pa ih ne mogu uspoređivat, ali siguran sam da je bolji od ovog... Mislim, zar bi se ti dosjetio ovakve radnje? I don't think so...
P.S. I meni su malo dosadne one "pisme", tako da se oko toga slažem...
P.P.S. Dark, zašto tako kratka recenzija?
Komentar: Delboy 06.02.2006.

Re: MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride
>>P.P.S. Dark, zašto tako kratka recenzija?

Jer je film kratak.;)
Komentar: DarkMauL 07.02.2006.

Re: MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride
>>"Ma baš je originalna radnja... Mislim, zar bi se ti dosjetio ovakve radnje? I don't think so... "
Burton je osnovu priče uzeo iz ruske narodne predaje. Uostalon svi ostali znaju na što san mislio sa "klišejaston pričon"... na zaplete i rasplete u priči koji su "klišej živi".

>>"Nisam gledao Nigtmare, pa ih ne mogu uspoređivat, ali siguran sam da je bolji od ovog... "
Malo razmisli šta pišeš i pristani pisati hogwash.
Komentar: sunny 07.02.2006.

Re: MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride
Ja obožavam ovaj film... Rasplet bi u svakom pogledu bio apsolutno tragičan, cijeli film je osuđen na tragediju od samog početka... Pjesmice su mi baš super prijale, a definitivno me ubila ona prva kada Vitor dođe u zemlju mrtvih... Toliko bolne i istinite riječi za tako živahnu pjesmicu...
Komentar: Donnie Darko 09.02.2006.

Re: MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride
>>Rasplet bi u svakom pogledu bio apsolutno tragičan, cijeli film je osuđen na tragediju od samog početka...

SPOILERS!!!
Meni je bilo obrnuto... Nisam slutio na ništa... Čak sam mislio da će ostati sa mrtvom nevjestom... Ali me kraj baš iznenadio... A iskreno govoreći... Nisam se ni mogao odluičiti za koga navijam... ;)
Komentar: Delboy 09.02.2006.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride

Recenzija: MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride MRTVA NEVJESTA
(Corpse Bride)

Nakon što na probi dogovorenog vjenčanja iz nekoliko pokušaja krivo izgovori svoje zavjete Victoriji, mladić Victor posramljen odlazi u šumu. Vježbajući zavjete, Victor nakon nekog vremena ipak uspije i stavlja prsten na nešto nalik suhoj grančici. Međutim, riječ je o ruci mrtve nevjeste, koja nakon obreda odvodi Victora kao svog zakonitog supruga u svijet mrtvih, što ovome, razumljivo, i nije baš po volji.

MRTVA NEVJESTA / Corpse Bride

Pred nekoliko mjeseci proglasio sam "Charlie and the Chocolate Factory" meni ponajboljom kolaboracijom Tima Burtona i Johnnyja Deppa. Na njihov slijedeći zajednički projekt nismo dugo čekali, ponajprije zahvaljujući tome što su "Charlie" i "Mrtva nevjesta" rađeni gotovo pa paralelno. Iako i dalje stojim kod "Charlieja" kao vrhunca ponude spomenutog dvojca, ni "Nevjesta" nije za baciti, te je pred nama još jedna jako dobra i tipično burtonovski bizarna poslastica.

Pričom kao stvorena za silne prikaze bizarnih pojava i detalja iz glave Tima Burtona, "Mrtva nevjesta" uspjela je kod mene tamo gdje je u prvom redu podbacio njen duhovni brat blizanac Jack Skellington i njegovo (ne)veselo društvance. Za doslovce niti jedan jedini trenutak u "Nevjesti" ne mogu reći da mi je bio dosadan ili pak zamoran. Dapače, moram priznati kako sam se prilično zabavio i nijednom se u tih sedamdesetak minuta, osim možda u manjoj mjeri za vrijeme pojedinih glazbenih performancea, ponovio osjećaj sličan onom koji sam imao za vrijeme gledanja "Noćne more".

Od detalja izdvojio bih ogroman kontrast između svijeta živih, u kojem dominiraju isprane boje, mrtvačko blijedi ton i prigušena atmosfera, u kojem se pjevaju turobne pjesme, a smijeh je jako rijetka pojava naspram svijeta mrtvih, koji je prepun živih boja, dobro raspoloženog 'stanovništva', sa radošću i veseljem prisutnim na svakom koraku. Potonji sadrži i nekoliko jakih vizualnih asocijacija na animiranu verziju "Bubimira", što ne mogu ocijeniti drugačije nego pozitivno.

Kao što je već bio slučaj da za slične naslove istih autora imam potpuno suprotna mišljenja (Payneovi "About Schmidt" i "Sideways", Gilliamovi "Brazil" i "Dvanaest majmuna"), situacija se ponovila i sa Burtonom i njegovom "Predbožićnom noćnom morom", koju jednostavno ne volim, i "Mrtvom nevjestom", koju u konačnici smatram prilično dobrom. Istovremeno duhovit i otužan, lepršav i tragičan, film sadrži sve ono što kod Burtona cijenim i što drugo reći osim - fanovi, navalite.

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr