VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR
NASLOV ORIGINALA:
The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
REŽIJA:
Andrew Adamson
SCENARIJ:
Ann Peacock, Andrew Adamson, Christopher Markus, Stephen McFreely (prema knjizi C.S. Lewisa)
GLAVNE ULOGE:
Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell, Tilda Swinton, James McAvoy, James Cosmo, Elizabeth Hawthorne, Liam Neeson (glas), Shane Rangi, Ray Winstone (glas), Dawn French (glas)
ŽANR:
Avanturistički / Fantastični
PRODUKCIJA:
Walden Media
DISTRIBUCIJA:
Walt Disney Pictures
TRAJANJE:
140 min
GODINA:
2005.
WEB:
The Chronicles of Narnia: The Lion,...
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Re: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Pa mogao si onda barem staviti čitavu četvrtu kokicu. Neznam baš, ne slažem se s tobom, tj. recenzijom. Meni nit je bio dosadan, nit mi te šale nisu smetale, jer ruku na srce takvih šala ima i u HP i u LOTR-u. LOTR nije ništa puno ozbiljniji film od Narnije, možda za "milimetar" kak bi se reklo. Jedino što se slažem da se stvari odvijaju malo prebrzo i kao što sam več reako, ako i jedan film zaslužuje da traje 3-3 i pol sata onda je to Narnia, za razliku od jednog KK koji je recimo nepotrebno razvučen na trajanje od 3 sata. Po meni Narnia kaj se kvalitete, interesa i nekih očekivanja definitivno tuče i Harry Pottera i King Konga.
Komentar: Dragonrage 05.01.2006.

Re: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
>> "Ne znam za vas, ali meni je van pameti da gledatelj za vrijeme čitavog filma ostane indiferentan prema događanjima na ekranu, a upravo je to slučaj sa dolje potpisanim. Nit mi je stalo do djece, nit mi je stalo do Aslana, nit mi je stalo do njihove (neizbježne) pobjede."

Slazem se.
Dobra recenzija, a i slazem se s ocjenom. :)
Komentar: HAL 9000 06.01.2006.

Re: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
>> "Ne znam za vas, ali meni je van pameti da gledatelj za vrijeme čitavog filma ostane indiferentan prema događanjima na ekranu, a upravo je to slučaj sa dolje potpisanim. Nit mi je stalo do djece, nit mi je stalo do Aslana, nit mi je stalo do njihove (neizbježne) pobjede."

Slazem se.
Dobra recenzija, a i slazem se s ocjenom. :)
Komentar: Dragonrage 10.01.2006.

Re: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
ISPRAVAK
>> "Ne znam za vas, ali meni je van pameti da gledatelj za vrijeme čitavog filma ostane indiferentan prema događanjima na ekranu, a upravo je to slučaj sa dolje potpisanim. Nit mi je stalo do djece, nit mi je stalo do Aslana, nit mi je stalo do njihove (neizbježne) pobjede."

Slazem se.
Dobra recenzija, a i slazem se s ocjenom. :)

Kako tko.  ;-)
Komentar: Dragonrage 10.01.2006.

Re: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Uff po recenziji bi bilo teško zaključit da je film dobio više od 2,5 zvjezdica... A Dragonrage ovaj ''ispravak'' ne kužim...
Komentar: Donnie Darko 11.01.2006.

Re: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
>>A Dragonrage ovaj ''ispravak'' ne kužim...

Ni ja... :)
Komentar: Delboy 11.01.2006.

Re: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
po meni film zaslužuje 4 kokice, neki su komentirali da je film kratak...po mom mišljenju film sasvim dovoljno traje, nema dosadnih djelova...a sve što je važno je rečeno...skroz zanimljivo
Komentar: SpOn 11.01.2006.

Re: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Pa zašto bi mu onda dala samo 4 kokice? Tu si pohvalila kao da bi mu dala 5 kokica... ;)
Komentar: Delboy 11.01.2006.

Re: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Samo 4 kokice? Nije to baš samo... To da je rekla da bi filmu dala 2 kokice, to je već samo...
Komentar: Donnie Darko 12.01.2006.

Re: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Da je htjela napisati nešto što bi bilo za 2 onda bi napisala neku lošu rječ... a kao što vidiš... nije... hehehe
Komentar: Delboy 13.01.2006.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Recenzija: KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR
(The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)

Dva brata i dvije sestre, Peter, Edmund, Susan i Lucy, bivaju poslani iz ratnog Londona u kuću profesora Kirkea. Ne znajući što će sami sa sobom, djeca se na sve moguće načine okušavaju zabaviti, sve dok jednog dana najmlađi član obitelji, Lucy, ne zakorači u ormar koji ju odvede u čarobnu zemlju Narniju. Ostatak obitelji joj isprva ne vjeruje, ali se jednog dana bježeći od profesorove pomoćnice, gospođe MacReady, i oni nađu u ormaru i uvjere u istinitost Lucyinih riječi.

KRONIKE IZ NARNIJE: LAV, VJEŠTICA I ORMAR / The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe

Uz ekranizacije stripova i animirane filmove nove generacije, u visokobudžetnom Hollywoodu je u posljednje vrijeme maha uzela i treća struja – ekranizacija popularnih fantasy romana, od "Gospodara prstenova", serijala o Harryju Potteru i nadolazećeg "Eragona". Kao jedan od reprezentativnijih predstavnika u žanru su se uzimale i Lewisove "Narnijske kronike", čiji je prvi dio pod palicom autora "Shreka" Andrewa Adamsona upravo krenuo u pohod svjetskim kino dvoranama da razveseli mnogobrojne poklonike Lewisova djela.

Usprkos prilično visokim očekivanjima, djelomično potaknutih izvrsnim "Shrekom", a i popularnošću izvornog materijala te prišivenim epitetima poput 'savršenog božićnog filma', "Narnija" ni izdaleka nije dosegla visine koje je mogla. Problemi su prisutni u gotovo svakom aspektu filma, od scenarija pretjerano orjentiranog na dječje šale, u količinama pretjeranih čak i za jedan Disney, glume koja je neujednačena ne samo na razini ansambla, već i kod većine pojedinaca ponaosob (izuzev možda Georgie Henley, koja je konstantno vrlo dobra), a ni povremeno zapadanje u blagu dosadu filmu nije strano.

Narativno, film ponajviše problema ima u drugom dijelu, konkretno od trenutka kada se na ekranu konačno ukaže i čuveni (a vizualno odlično predstavljeni) Aslan pa nadalje. Događaji se odvijaju prebrzo i gotovo bez previše smisla, a i detalja tipa iskazivanja vjernosti i polaganja života u ruke četvero očigledno nespremnim i u prvom redu nevoljkim junacima ne nedostaje. Na sve se navedeno moglo zažmiriti da nije podbačaja na emocionalnom planu. Ne znam za vas, ali meni je van pameti da gledatelj za vrijeme čitavog filma ostane indiferentan prema događanjima na ekranu, a upravo je to slučaj sa dolje potpisanim. Nit mi je stalo do djece, nit mi je stalo do Aslana, nit mi je stalo do njihove (neizbježne) pobjede.

No, čak i sa navedenim manjkavostima, "Narnija" je začudo ispala prilično solidan film, koji sam progutao unatoč gomili zamjerki, kvalitetom negdje u rangu sa dosad najboljim predstavnikom konkurentnog serijala o malom čarobnjaku - "Zatočenik Azkabana", za one koji se pitaju. Kad smo već kod usporedbi, spomenut ću kako je "Narnija" kudikamo bolje otvorila (potencijalni) serijal od Pottera. Dok su Columbusovi filmovi, izuzev činjenice da su bili pretjerano dječji, bili i prilično dosadni, s "Narnijom" to nije slučaj. Tračak uzbuđenja i dinamike je svakako tu, doduše neveliki, ali i više nego dovoljan da se o filmu govori u pozitivnom tonu. A gdje bi mu tek bio kraj da su autori poradili na emocijama…

« povratak Luka Vukasović
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr