VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: ADAPTACIJA (Adaptation)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
ADAPTACIJA
NASLOV ORIGINALA:
Adaptation
REŽIJA:
Spike Jonze
SCENARIJ:
Charlie & Donald Kaufman
GLAVNE ULOGE:
Nicolas Cage (Charlie Kaufman/Donald Kaufman), Meryl Streep (Susan Orlean), Chris Cooper (John Laroche), Cara Seymour (Amelia Kavan), Tilda Swinton (Valerie Thomas), Brian Cox (Robert McKee)
ŽANR:
Komedija / Drama
TRAJANJE:
114 min
GODINA:
2003
DODACI:
Kino najava, Filmografije
IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: ADAPTACIJA / Adaptation

Recenzija: ADAPTACIJA / Adaptation ADAPTACIJA
(Adaptation)

Kaufman Vs. Kaufman
Stvarno nisam imao pojma o tome koliko je film stvaran - tek nakon dubokog istraživanja i kopanja dolaze na vidjelo određene stvari koje su surealne kao i sama priča. Imate veliku priliku odgledati Adaptaciju na DVD-u i pratiti radnju u stopu. Prije pisanja ove recenzije prošao sam film od A-Ž, primite se čitanja, stisnite na link i....
ADAPTACIJA / Adaptation

Adaptacija je druga suranja genijalnog spoja - redatelj Spike Jonze i scenarist Charlie Kaufman, njihov prvi film bio je "Being John Malkovich". Dok je "Malkovich" bio potpuna čudna tvorevina, "Adaptacija" je to i još plus deset toga gore (gore u smislu smjera ne u smislu good/bad). Priča je smješna i emotivna i svaki element je izvanredno eruptiran u određenom trenutku u filmu.

U filmu glumi Nicholas Cage u duploj ulozi (Charlie i Donald Kaufman), braća koji su scenaristi. Charlie je naravno napravljen po stvarnom scenaristu a Donald koji se tek probija u svijetu scenarista je zapravo fiktivni lik. Donald i Charlie žive skupa a Charlie je započeo posao na adaptaciji knjige "The Orchid Thief" (Kradljivac Orhideja) koju je napisala Susan Orlean. Knjiga je istinita, napisana je po stvarnom textu koji je objavljen u "New Yorkeru". Kaufman počinje adaptirati knjigu za film ali nema pojma što ga sve čeka jer nije pripremljen za cijelokupnu zbrku dok traži "priču u priči" jer je knjiga sama po sebi dosadna i nije za film. Knjiga koja je o čovjeku koji je smislio način na koj imože spasiti orhideje iz državnog rezervata u Floridi, cijela je priča o cvijeću i nema nikakve drame ni konflikta.

Kako bi situacija bila još gora Charlie gleda svog brata Donalda kako počinje pisati nekakav "već viđeni" thriller scenarij koji mu otvara mnoge nove mogučnosti jer večina ljudi guta takve standardne scenarije sa uobičajenim zapletima - a to je upravo ono protiv čega se Charile bori.
Charlie smišlja originalan pristup i počinje pisati scenarij sa samim sobom u njemu. Tu se razvija veliki zaplet i totalna zbrka u priči. Lik "Laroche" (Chris Cooper) koji je glavni lik u knjizi  je čovijek koji unajmljuje nativne Amerikance (Indijance) kako bi mu pomogli da izvadi orhideje iz rezervata u Floridi, taj rezervat je isto tako rodni dom Indijanaca tako da je njima dopušteno tamo sve, pa čak i uzimanje ugroženih biljaka. Laroche je u mnogim pogledima čovijek uz kojeg se teško opustiti ali ipak, Susan Orlean osjeti nekakvu privlačnost prema njemu.

Charlie ostaje bez ideja i postaje očajan, toliko očajan da traži pomoć od svog brata Donalda. Donald mu pomaže i od tuda zapravo sve počinje biti čudno. Gotovo i da vidite iznenadno prebacivanje žanra u ovom trenu. Kuda ih priča vodi i kako sve završava je na vama da otkrijete i vjerujte mi da je put težak i nevjerovatno zanimljiv.

DVD izdanje koje sam osobno čekao dulje vrijeme me pomalo razočaralo jer od dodatnih materijala ima samo filmografije i kino najavu. Slika samog izdanja je savršeno čista i više nego izrazito dobro prikazuje detalje. Boje u samom filmu isto tako dolaze do izražaja kada vidite prirodne boje zelenila i cvijeća jer zapravo - o tome se i radi u filmu, o cvijeću.

Adaptacija mi stoji na vrhu police i po mojem je mišljenju jedan od boljih filmova prošle godine, likovi u filmu su kompleksni i stvarno interesantni a priča se toliko iskrivljuje i opet vraća na pravi put da ju je vrlo zabavno gledati. Slika i zvuk su nenadmašni i definitivno je film koji bi trebalo pogledati ako ne i posjedovati u kučnoj kolekciji.

« povratak Philatz
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr