VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: OSMIJEH MONA LISE (Mona Lisa Smile)

Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
OSMIJEH MONA LISE
NASLOV ORIGINALA:
Mona Lisa Smile
REŽIJA:
Mike Newell
SCENARIJ:
Lawrence Konner i Mark Rosenthal
GLAVNE ULOGE:
Julia Roberts (Katherine Watson), Kirsten Dunst (Betty Warren), Julia Stiles (Joan Brandwyn), Maggie Gyllenhaal (Giselle
Levy), Ginnifer Goodwin (Connie Baker), Dominic West (Bill Dunbar), Juliet Stevenson (Amanda Armstrong), John Slattery (Paul
Moore), Marcia Gay Harden (Nancy Abbey), Topher Grace (Tommy Donegal), Laura Allen (Susan Delacorte), Marian Seldes
(President Jocelyn Carr), Terence Rigby (Dr. Edward Staunton), Donna Mitchell (Mrs. Warren), Jordan Bridges (Spencer Jones)
ŽANR:
Drama
PRODUKCIJA:
Columbia Pictures/Revolution Studios, SAD
DISTRIBUCIJA:
Continental film
TRAJANJE:
125 min
GODINA:
2003.
WEB:
Mona Lisa Smile
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: OSMIJEH MONA LISE / Mona Lisa Smile

Recenzija: OSMIJEH MONA LISE / Mona Lisa Smile OSMIJEH MONA LISE
(Mona Lisa Smile)

Društvo mrtvih djevojaka...

Priča filma smještena je u 50-te godine prošlog stoljeća i govori i slobodoumnoj i radikalnoj profesorici sa Berkleya koja nakon diplome preuzima posao učiteljice na prestižnom ali vrlo konzervativnom ženskom koledžu Wesley. Katherine Watson užasnuta je spoznajom da stroge društvene norme koledža mladim i darovitim učenicama nalažu da se bez pogovora podrede svim običajima tadašnjeg društva i da ih iste u stvari ne spremaju na izazove profesionalnih karijera već za dobru udaju kreće u bitku protiv sustava koji prezire...

OSMIJEH MONA LISE / Mona Lisa Smile

Bezobrazno zamišljen i još bezobraznije reklamiran kao "ženska verzija" "Društva Mrtvih Pjesnika" najnoviji Newellov, a možda bi napoštenije bilo reći film Julie Roberts, budući je upravo ona njegov idejni začetnik i glavni producent, nije ni blizu dirljivog Weirovog filmića.

Mona Lisa smile 8
Mona Lisa smile 7

Sve ono što nam se u "DMP-u" svidjelo i što nas je u njemu ganulo u "Osmjehu Mona Lise" je predvidljivo, tanko i klišeizirano.
Ovaj film je naprosto nalik napaljenom vitezu koji se, žedan krvi i osvete, na bojištu pojavio dvadeset ili trideset godina nakon što je ista već dobivena. Zaludu Robertsova šiba svog konja u boj za ravnopravnost spolova, za prava žena, za neznam što već... taj rat je poodavno dobiven, mač kojim vitla ionako je tup a ruku na srce ni konj kojega jaše nije bogzna kako živahan.

Naime, "Mona Lisa" je film nakon čije prve scene znate daljnje razvijanje radnje sve do samog kraja, šablona po kojoj se priča odvija i po kojoj se odvija interakcija glavnih likova u filmu zacrtana je strogo i predvidljivo poput trase autoceste. Nema tu eksperimentiranja, originalnosti ili nedaj bože kritičkog očešavanja o neke puno zanimljivije teme koje je nudilo razdoblje o kojem film priča (Antikomunistička histerija, problemi rasne segregacije itd...).
O neee...

Iskusni scenarističko redateljski trio (Konner-Rosenthal-Newell) ovaj se put odlučio za čisto obrtnički "take the money and run" pristup i ne propitujući previše motive duhovne i materijalne mame filma (Robertsove naravno), nabacio na hrpu nekoliko najofucanijih klišeja iz svojih ladica začinivši sve skupa sa ponešto nemuštog intelektualiziranja i vrlo malo, ako išta emotivnosti i nepatvorenih ljudskih osjećaja.

Ljudi koje je velika Julia po svoj prilici osobno izabrala za projekt, učinili su tako filmu i njoj osobno pravu medjveđu uslugu pretvorivši njenu ideju da snimi intrigantan i angažiran "period piece" u razočaravajući komad, u stvaralačkoj osrednjosti utopljene, drame.
Pravi "tihi prdac" u mraku kino dvorane...

Mona Lisa smile 6
Mona Lisa smile 5
Mona Lisa smile 1
Mona Lisa smile 3
« povratak dahh
Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5Ukupan dojam: 1.5 / 5
© 2003 popcorn.hr