VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: HULK (Hulk)

Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
HULK
NASLOV ORIGINALA:
Hulk
REŽIJA:
Ang Lee
SCENARIJ:
Stan Lee i Jack Kirby
GLAVNE ULOGE:
Eric Bana, Jennifer Connelly, Josh Lucas, Sam Elliott, Nick Nolte, Celia Weston, Brooke Langton, Geoffrey Scott
ŽANR:
Akcijski / Drama / Fantastični
DISTRIBUCIJA:
BLITZ
TRAJANJE:
133 min
GODINA:
2003
WEB:
Hulk
AUDIO JEZICI:
engleski, talijanski
PODNASLOVI:
hrvatski, engleski, talijanski
DODACI:

Disc One: Feature commentary with director Ang Lee. Hulk Cam: Inside the Rage – access to behind the scenes footage throughout the film. Thunderbirds teaser trailer.
Disc Two: Making of. Superhero Revealed: The Anatomy of the Hulk - manipulate and dissect a 3D hulk model. Deleted scenes. Hulkification – "You’re Making Me Angry" scene drawn by illustrators from around the world (in Japanese Anime, Euro Style and Marvel Comics style). Evolution of the Hulk. The Incredible Ang Lee. The Dog Fight Scene. The Unique Style of Editing the Hulk. DVD-ROM content.

IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: HULK / Hulk

Recenzija: HULK / Hulk HULK
(Hulk)

Doktor Banner & Mister Hulk

Tko je Hulk? Od kud se sad taj stvorio? Hulk je stara kvrga, osmišljena i oživotvorena još davne 1962, a njegovo postojanje možemo zahvaliti legendi strip stvaralaštva, Stan Leeju koji je osim Hulka stoviro kultnu plejadu Marvelovih superheroja. Kako je posljednjih nekoliko godina evidentna najezda filmova stripovske tematike, dolazak Hulka na filmski medij bilo je pitanje trenutka, a kako to obično biva granica između filmske i PC gamerske populacije je sve tanja, pa je jasno da je paralelno s izlaskom filma na tržište došla i istoimena igra.

HULK / Hulk

Superman, Dick Tracy, Batman, Spawn, Darkman, Judge Dreed, Barb Wire, Spiderman, Daredevil, dio je nadnaravnih humanoida koji s izuzetkom Tracyja furaju svoj život u paralelnom slalomu sa svojim alter egom. Provjerena formula konspiracije i djelovanja u potpunoj tajnosti, spašavanje svijeta u posljednjem trenutku, šareni efektni kostim i maska, nadnaravne sposobnosti, i voilaaaaaa... zvijezda je rođena.

Hulk u ovom šarenom društvu baš i ne nalazi svoje mjesto jer za razliku od nabrojanih on nije super heroj u klasičnom smislu već je na neki noir način anti heroj od čije pojavnosti ne zastaje promet kako bi mu se ljudski rod divio. Ugledavši ga njemu ne plješću, njega ne dozivaju u pomoć, od njega se ne očekuje da vam pruži ruku u znak pomoći. Baš naprotiv, njega se boje, od njega se zazire, od njega se diže kosa na glavi, od pogleda na nj ljudima se spaljuju živci te vrišteći bježe skačući kroz zatvorene prozore. Hulk je strip koji je prstom u oko udario američku javnost davši joj materijala za premišljanje. Kritika društva koja zazire od drugačijih ljudi koji se ne uklapaju u okolinu, te poetično posložen dualizam čovječanstva koje svoje strahove i bijes zatomljuju u sebi dok ne eskaliraju na krajnje destruktivan način, kritika je dočekala s podozrenjem, no publika je priču popušila u jednom dahu. Zahvaljujući svom specifičnom pristupu Hulk je danas kultno ime svjetskog stripa s neizbrisivim tragom na generacijama čitatelja.

Hulk je dakle modernizirana priča s osnovicom Dr. Jackilla i Mr. Hidea. Dr. Bruce Banner povučeni je frik koji je sav svoj život posvetio znanstvenom radu. Kao dijete živio je u vojnoj bazi u pustinji gdje je njegov otac, priznati znastvenik na vojnim pokusima radio s pokušajem izoliranja tvari koja bi mogla hiper brzo regenerirati tkivo. S obzirom da se njegov rad odužio, i nije davao vidljivog rezultata, vosjka Banneru senioru daje ultimatum da napusti projekt, no Banner nastavlja eksperimentirati na sebi izmjenivši svoju genetsku sliku koju na žalost prenosi i na svojeg sina kojeg mu je supruga rodila nekoliko mjeseci kasnije. Mali Bruce je tako nasljedio "nešto neobično" što je nakon 30 godina biti oslobođeno na vrlo neobičan način i sa šokantnim rezultatom. Sticajem niza neobičnih okolnosti Bruce Banner biva izložen ultra snažnom Gama zračenju koje njegovo tijelo povremeno pretvara u ogromnu čudovišnu masu mišića s ograničenom moći razlučivanja. Hulk je dakle alias doktora Bannera u kojeg se naš miroljubivi znanstvenik pretvara u određenom trenutku. Metamorfoza se odvija potaknuta provalom bijesa Dr. Bannera, a jednom transformiran u Hulka, Banneru se na uštrb snage znatno sužava mentalni sklop, te postaje neprobojni stroj za mljevenje svega što se nalazi na njegovom putu. Kože otporne kao neprobojna guma, nekoliko puta veći od svog prirodnog tijela, Hulkovo osnovno pogonsko gorivo jest bijes koji mu nakon što ga preplavi daje dodatnu injekciju sirovosti što ovaj lik čini uistinu nezaustavljivim.

Ang Lee je definitivno redatelj kojem se ne žuri ispričati priču. S obzirom da je u projekt ušao prethodno ne pročitavči niti jedan Hulk strip, čovjek se naoružao strpljenjem, do detalja proučio fenomen Hulka, i prionuo na posao u kojem je na svoj slikovit način prikazao ovog strip junaka. S obzirom da je Lee u svom filmu dao vrlo bitan naglasak na osobnost Brucea Bannera, koji je u stripu tek sporadično ljevo smetalo, odskočna daska za manifestaciju čudovišne kreacije animalnog karaktera, film se odužio na više od 130 minuta. Ako očekujete nepatvorenu akciju morat ćete izbjeći ovaj film, jer je filmski Hulk uprizoren skoro kazališnim pristupom karakterizaciji likova, posebice kod naslovnog junaka. No makar se podosta govorkalo kako je Hulk izuzetno naporan i trom film, ovako ispričana priča zaokružila je strip serijal s njegovim najosnovnijim elementima, čak mu na celuloidu dajući ljudskost i prisnost, koja je u stripu bila okosnica radnje, no bez bitnijih pomaka u izričaju. Stoga Leeju kapa dolje na hrabrosti, jer vjerujem da je prvenstveno strip publika očekivala razorene kvartove, tone čelika speštabnog pod Hulkovim nogama, porušene zgrade i nesuvislo urlikanje zelenog mostruma duž urbane džungle, no dobila je skoro pa dramaturški prikaz strip lika u kojem ćete na trenutak zaboraviti da se film bavi sasvim plitkom temom. Tome ponajprije kumuju oskarovka Jennifer Connelly ("Beautiful Mind"-2001.) u ulozi Bannerove suradnice i bivše djevojke Betty Ross i Sam Elliot kao njezin otac, general Ross. Izvrsne uloge, pogotovo Sama Elliota čiji pogled nije tako rezao još od Velikog Lebowskog, te epizodnog no nenadmašnog Nicka Noltea u ulozi starog Dr. Bannera, Bruceovog oca.

Za kraj, ako ste se pitali tko je čovjek kojem je pripala čast odigrati naslovnu ulogu prisjetite se Norma 'Hoot' Gibsona iz filma "Pad crnog jastreba" i Joea Sabatinia iz popularne TV serije "Something in the Air". Oni koji su gledali animirani film "Finding Nemo" možda prepoznaju i Ancorov glas. Da, Eric Banadinović poznatiji kao Eric Bana, rođeni Australac, od oca Hrvata i majke Njemice, filmski je Hulk i Dr. Bruce banner.

« povratak Zoran Žmirić
Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5Ukupan dojam: 3.5 / 5
© 2003 popcorn.hr