VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: SPY KIDS  (Spy Kids)

Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
HRVATSKI NASLOV:
SPY KIDS
NASLOV ORIGINALA:
Spy Kids
REŽIJA:
Robert Rodriguez
SCENARIJ:
Robert Rodriguez
GLAVNE ULOGE:
Antonio Banderas, Carla Gugino, Daryl Sabara, Alexa Vega, Alan Cumming, Tony Shalterry Hatcherhoub, Robert Patrick
ŽANR:
Komedija / Akcijski / Avanturistički / Znanstveno Fantastični (SF)
PRODUKCIJA:
Dimension Films
TRAJANJE:
88 min
GODINA:
2001
WEB:
Spy Kids
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: SPY KIDS  / Spy Kids

Recenzija: SPY KIDS  / Spy Kids SPY KIDS
(Spy Kids)

Pravi špijuni, od sada i u džepnom pakovanju
Kao i svi klinci Carmen (Alexa Vega) i Juni Cortez (Daryl Sabara) smatraju da su im roditelji pomalo dosadni, no Gregorio i Ingrid Cortez (Antonio Banderas i Carla Gugino) su vrhunski supertajni špijunski par koji se zbog svoje djece poodavno povukao zasluženu u mirovinu. Stvari se kompliciraju kada njihove nekadašnje kolege počnu netragom nestajati jedan za drugim, pa je naoko povučeni bračni par iznenada prisiljen na akciju.
SPY KIDS  / Spy Kids

Malo po malo dijelići misterije sjedaju na svoja mjesta i oni otkrivaju kako iza svega stoji zli Fegan Floop (Alan Cumming). Otkriven, beskrupulozni Fegan organizira njihovu otmicu, a kako jabuka ne pada daleko od stabla jedini koji mogu spasiti čitavu stvar su njihova djeca. Zajedničkim snagama Carmen i Juni upuštaju se u svoju prvu pravu špijunsku avanturu.
slika_3
Da Robert Rodriguez može iz bilo čega napraviti bilo što dokaz je i ovaj film. "Spy Kids" je uspio spoj napete akcijske priče i maštovitog dječjeg filma kakav se samo poželjeti može. Kad spomenete dječje filmove Robert Rodriguez zasigurno nije prvo redateljsko ime koje bi vam moglo pasti na pamet. Energiju i smisao za humor koju traži ovaj zahtjevan žanr Rodriguez je nedvojbeno pokazao u svojim uspješnicama "Desperado", "The Faculty" i "Od sumraka do zore", ali ga je u redateljskom stolcu primjerice "Knjige o džungli", "Inspektora Gadgeta" ili "Jumanjia" (da spomenemo nekoliko tipičnih hollywoodskih predstavnika dječjih kino matineja) zaista teško bilo zamisliti... do danas.

Rodriguez pri stvaranju ovog filma (osim što je redatelj, sam ga je i producirao te napisao scenarij za njega), sigurno nije imao nikakve dublje pretenzije ukoliko izuzmemo namjeru da zabavi u kojoj je u potpunosti uspio. Od urenebesnih uvodnih sekvenci, u kojima saznajemo kako se dvoje suprostavljenih vrhunskih špijuna umjesto da se međusobno poubijaju, zaljubilo i povuklo u miran obiteljski život, pa do svoje posljednje sekunde "Spy Kids" funkcioniraju besprijekorno poštujući sve zakonitosti punokrvnog špijunskog filma (spuštene naravno u, dječjoj mašti, prihvatljivu ravan). Sve je tu: i hrpa neizbježnih high-tech špijunskih spravica, poluludi zlikovac sa već uobičajenom fiksacijom pokoravanja čitavog svijeta i more vratolomne akcije začinjene bezbrojem specijalnih efekata i fino doziranom količinom humora. Posebice treba naglasiti izvanrednu izbalansiranost akcijskih elemenata i urnebesnih vizualnih gegova u koje se izvanredno uklopio Antonio Banderas svojom tipično "jakom ali šutljivom" latino izvedbom. Osvježavajuće djeluje i činjenica da "Spy Kids" uspješno izbjegavaju tipične stereotipe dječjih filmova, u filmu nema patroniziranja ni šabloniziranja u dramaturgiji a originalnost nekih njegovih dijelova neosporna je i posve netipična za žanr. Ovdje posebice treba naglasiti uspjelu Rodriguezovu igru sa elementima nadrealizma (vojnici napravljeni od prstiju, tranformacija tajnih agenata u lutke nalik teletubbiesima) koju ćete najlakše dočarati ako zamislite kako bi izgledao neki film iz serijala o Jamesu Bondu kad bi ga se dohvatio Tim Burton, za klince možda i previše rafinirano no mora se priznati da efektno djeluje odraslijim gledateljima.

Premda se Rodriguezov film gleda kao puka fantazija ili priča koju klincima čitamo prije spavanja, on je zagrebemo li ispod njegove raskošne vizualne izvedbe ipak jedna vrsta alegorije koja upire prstom na udarce koje danas uveliko trpe temeljne obiteljske vrijednosti: otac koji se želi dokazati pred svojom djecom, klinci koji su zarobljeni u dosadnom ritualu svakodnevice škola-kuća-igra, TV kao zamjena za kućni odgoj i komunikaciju među članovima obitelji... Skrivena dakle duboko pod naslagama parodije i napete high-tech akcijske avanture gledatelju se neprimjetno servira stara konzervativna poruka o nepovredivosti obitelji, no s obzirom da se radi o vještom redatelju, Rodriguez to radi inteligentno i nenametljivo. Ako vam dakle u cijeloj priči i promakne spomenuta moralka ostaje vam užitak u Rodriguezovom nenadmašnom žestokom vizualnom stilu, vrhunskom spoju starinskog stila klasičnih Disneyevih dječjih avanutra i modernim elementima filmske akcije a la "Matrix".

Da zaključimo, "Spy Kids" je film namijenjen prvenstveno novoj "SuperMario" generaciji klinaca odgojenoj na računalskim igrama i PSX-u, vrhunski komadićak filmske zabave koji dokazuje nenadmašni Rodriguezov talent da od bilo čega može stvoriti bilo što uz neizbježnu dozu napetosti i adrenalina. Gledati, nego što.
slika
slika_4
« povratak dahh
Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5Ukupan dojam: 4 / 5
© 2003 popcorn.hr