VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: LORD OF THE RINGS, THE - THE TWO TOWERS (SPECIAL EXTENDED / GIFT EDITION) (Lord Of The Rings, The - The Two Towers (Special Extended / Gift Edition) )

Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
LORD OF THE RINGS, THE - THE TWO TOWERS (SPECIAL EXTENDED / GIFT EDITION)
NASLOV ORIGINALA:
Lord Of The Rings, The - The Two Towers (Special Extended / Gift Edition)
RE甀JA:
Peter Jackson
SCENARIJ:
Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens i Stephen Sinclair
GLAVNE ULOGE:
Elijah Wood, Ian McKellen, Vigo Mortensen, Orlando Bloom, John Rhys-Davies, Andy Serkis, Miranda Otto, Sean Astin, Billy Boyd, Liv Tyler, Dominic Monaghan, Christopher Lee, Brad Dourif, Cate Blanchett, Karl Urban, Bernard Hill
瓵NR:
Akcijski / Avanturisti鑛i / Fantasti鑞i
PRODUKCIJA:
New Line Cinema
DISTRIBUCIJA:
-
TRAJANJE:
225 min
GODINA:
2003
WEB:
Lord Of The Rings, The - The Two...
AUDIO JEZICI:
engleski, poljski
PODNASLOVI:
hrvatski, makedonski, slovenski, poljski, ruski....
DODACI:

Disk prvi i drugi donose produljenu verziju filma sa 鑕tiri audio komentara redatelja, scenarista, dizajnerskog tima i glumaca.


Tre鎖 disk prikazuje adaptaciju knjige u scenario, te planiranje snimanja filma, kao i intervjue sa scenaristima koji obja筺javaju nu緉ost prekrajanja nekih originalnih djelova knjige. Dizajniranje i inspiracija i potraga za lokacijama na kojima je film snimljen jo je jedan od priloga, a posebno je dojmljiv dokumentarac iz Weta Workshopa koji su za film izradili oru緅e, oklope, te maske za bi鎍 iz Me饀zemlja. Tu je i interaktivna mapa Me饀zemlja na kojoj mo緀te pratiti put pojedinih djelova raspar鑑ne dru緄ne, kao i mapu Novog Zelanda s lokacijama na kojima su pojedini djelovi filma snimani. Galerija likova, crte綼, glumaca, slideshowa i jo mnogo toga.

 

Disk 鑕tiri pokazuje pozadinu snimanja mnogih scena, pripremu glumaca za nemale zahvate tijekom snimanja, te izradu digitalnih i zvu鑞ih efekata za film. Poseban dio govori o Howard Shoreu i stvaranju glazbe za Dvije kule (zanimljivo je da se u 鑙tavom filmu provla鑙 samo deset minuta glazbe iz Prstenove dru緄ne), te kona鑞o dolazimo i do postprodukcije koja se odvijala u posljednji 鑑s u 鑕mu su pomogli i videolinkovi na relaciji London – Welington.

 

U gift setu nalazi se dodatni CD s 20 minutnim filmom o nastajanju Goluma, upakiranom u zasebnu kutiju, dodatak vrijedan pa緉je i kolekcijanrske ljubavi prema Jacksonovom uprizorenju Tolkienova svijeta.

IZDANJE:
dvd
KOMENTARI:

Jo nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne mo緀te ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: LORD OF THE RINGS, THE - THE TWO TOWERS (SPECIAL EXTENDED / GIFT EDITION) / Lord Of The Rings, The - The Two Towers (Special Extended / Gift Edition)

Recenzija: LORD OF THE RINGS, THE - THE TWO TOWERS (SPECIAL EXTENDED / GIFT EDITION) / Lord Of The Rings, The - The Two Towers (Special Extended / Gift Edition) LORD OF THE RINGS, THE - THE TWO TOWERS (SPECIAL EXTENDED / GIFT EDITION)
(Lord Of The Rings, The - The Two Towers (Special Extended / Gift Edition) )

D(r)u緄na je bitna!

Znatno produljena verzija filma (42 minute) produbljuje neke osnovne dijaloge i uvodi nove likove i scene u kojima nas se upoznaje s novim pri鑑ma koje su se utkale u pozadinu prvog filma. Dvije kule nastavlja pratiti Prstenovu dru緄nu koja se na koncu prvog filma razdijelila u tri dijela. U nastavku sage uvode se neki novi likovi, no i susre鎢 stari koje u ovom produ緀nom izdanju mo緀mo sna緉ije do緄vjeti i jasnije razumjeti neke od njhovih poteza. 

LORD OF THE RINGS, THE - THE TWO TOWERS (SPECIAL EXTENDED / GIFT EDITION) / Lord Of The Rings, The - The Two Towers (Special Extended / Gift Edition)

Za po鑕tak tu je jo uvijek Saruman, izdajnik 鑑robnja鑛og reda i otvoreni pobornik nove sile koja dolazi s  Istoka, te njegov poslanik Grima, prevrtljivac koji na dvoru Rohanskoga kralja Theodena biva infiltriran te pritajen kao kraljev savjetnik. Grima svojim la緄ma i opsjenama omogu鎢je Sarumanu da ovlada Theodenovim razumom, te ovaj posve nesvjestan prijetnje Sarumanove i Sauronove alinase postaje bespomo鎛i lutak 鑙jem kraljevstvu prijeti propast u nadolaze鎒m ratu. Kraljev ne鎍k Eomer razotkriva istinu, no prekasno jer Grima ve u rukama ima potpisan njegov izgon iz Rohana kojeg je potpisao sam kralj Theoden. Eomerova sestra i princeza ratnica Eowyn, ostaje uz svog kralja kao njegova posljednja nada u zmijeskom gnijezdu. Frodo i Sam putuju prema Mordoru, a na putu im se pridru緐je i Golum, izvitopereno bi鎒 nekad i sam hobit, i biv筰 vlasnik Prstena koji mu je pomra鑙o um. Legolas, Gimli i Aragorn nastavljaju potragu za hobitima Merryjem i Pippinom koji pak uspjevaju ute鎖 Urk Hai orcima te se skrivaju u Fangornsku 箄mu u kojoj glavnu rije ima jo jedan novi lik, Drvobrada, drvoliko drevno bi鎒 znano kao Ent. Skrenuv筰 s puta, trojka susre鎒 ponovno izdiglog Gandalfa, s kojim odlaze u Rohan, dok Frodo, Sam i Golum, u poku筧ju da prona鎢 sigurniji ulaz u Mordor, bivaju zarobljeni od strane Boromirova brata Faramira.

﹌olski gledano, ovaj film ima problem jer u njemu ne postoji klasi鑑n uvod u pri鑥 koja vas vodi do kulminacije i kraja, s naglaskom da je Jackson 鑑k namjerno izbjegao razne poku筧je nametanja od strane glave筰na iz New Linea koji su na po鑕tku filma 緀ljeli desetominutni prolog u kojem bi Cate Blanchett kao narator publici prepri鑑la prvi film te je tako barem donekle upoznala s pri鑟m. No Jackson je o鑙to igrao na kartu «ako ne zna 箃o se tu zbiva, potro筰 koji dolar pa saznaj» 鑙me je deplasirao sve one koji prvi dio nisu gledali, ukoliko me饀 kupcima ovog izdanja takvi uop鎒 postoje, 箃o u kona鑞ici ni samim gazdama nije bila pretjerano mrska kombinacija.  Dvije kule je tako ispala fluidna materija koja struji izme饀 Prstenove dru緄ne i Povratka kralja, i koncipirana je na na鑙n da ubaciv筰 prvi od 鑕tiri DVD-a, imate osje鎍j kao da ste izme饀 kraja prvog filma, i po鑕tka drugog, samo na tren pritisnuli pauzu kako bi olak筧li mjehur ili posegli za kokicama i pivom.

Jackson svo vrijeme filma majstorski dr緄 tempo, istovremeno prate鎖 od po鑕tka do kraja 鑕tiri, pet razli鑙tih pri鑑 provla鑕鎖 ih kroz tri osnovne baze. Meditativna 筫tnja Fangornskom 箄mom hobitta Merryja i Pipina, 緄vopisna avanturisti鑛a mini ekspedicija u potrazi Mordorske Barad Dur kule i njezinih Crnih dveri s Frodom, Samom i Golumom u glavnim ulogama, te freneti鑞a akcija bitke kod Helms Deepa u kojoj na strani Rohirima suprotstavljenih nadmo鎛oj crnoj vojsci stoje Legolas, Aragorn, Gimli, te u kona鑞ici i sam duhovni vo餫 dru緄ne Gandalf.

Svi oni koji od filma 緀le ne箃o vi筫, ne bi trebali zaobi鎖 ovo izdanje, jer osim produljene verzije filma, nudi i sate i sate materijala koji su jednako zanimljivi kao i sam film. Definitivno na tr緄箃u ne postoji izdanje koje u tom smislu mo緀 konkurirati Jacksonovoj viziji Me饀zemlja.

 
« povratak Zoran 甿iri
Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5
© 2003 popcorn.hr