VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: SHREK (Shrek)

Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5
HRVATSKI NASLOV:
SHREK
NASLOV ORIGINALA:
Shrek
REŽIJA:
Andrew Adamson, Vicky Jenson
SCENARIJ:
William Steig, Ted Elliott
GLAVNE ULOGE:
Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow
ŽANR:
Animirani
PRODUKCIJA:
DreamWorks
DISTRIBUCIJA:
Kinematografi
TRAJANJE:
85 min
GODINA:
2000
WEB:
Shrek
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: SHREK / Shrek

Recenzija: SHREK / Shrek SHREK
(Shrek)

Najveća priča nikad ispričana
Shrek (Michael Myers) je ogre, bajkovito biće ružne vanjštine i dobrog srca koje najviše od svega voli osamu svoje močvare. U međuvremenu iz kraljevstva zlog Farquaada (John Lithgow) istjerani su svi ostali likovi iz bajki pa Shrek jedne večeri užasnuto shvaća da je njegov nekada mirni i nedirnuti kutak sada napučen trolovima, patuljcima, vilama, vješticama i stotinama drugih bajkovitih stvorova među kojima se posebice ističe nametljivi i brbljavi magarac Mago (Eddie Murphy).
SHREK / Shrek

Iznerviran, veliki zeleni ogre odlazi na razgovor sa Farquaadom i nakon urnebesne scene borbe na turniru, sa zlim princom postiže dogovor: Shrek će Farquaadu iz ruku zmaja osloboditi prekrasnu princezu Fionu (Cameron Diaz), koju ovaj treba kako bi napokon postao kralj a za uzvrat će natrag dobiti svoju močvaru. Uz neizostavnu pratnju lajavog magarećeg kompanjona on kreće u veliku avanturu koja će zauvijek promijeniti njegov život.
slika
slika_2
Genijalna priča u kojoj su svi elementi klasične filmske bajke izvrnuti naglavce, u kojem će gledatelji bez obzira na starost beskrajno uživati. "Shrek" definitivno najavljuje kraj Disneyevog primata na polju animirane obiteljske zabave.

Bez obzira na sve što se o njemu moglo čuti "Shrek" je prava pravcata bajka (u najboljem značenju te riječi) a ujedno i inteligentan višeslojan film koji funkcionira na nekoliko razina. Koliko su dečki iz DreamWorksa dobro odradili svoj posao govori i činjenica da tijekom projekcije komotno možete zatvoriti oči i slušati dijaloge: bajka se nastavlja odvijati u vašem umu baš kao da je riječ o nekakvoj priči koju su davno djedovi i bake uz vatru u kaminu pred spavanje pripovjedali svojim unucima. Genijalna ideja koja "Shreka" visoko izdiže iznad sličnih animiranih ostvarenja je, kako to već biva sa genijalnim stvarima, u osnovi vrlo jednostavna a svodi se na urnebesno smiješnu sprdnju sa svim općim mjestima klasičnih dječjih bajki pri čemu DreamWorksovci posebice na zub uzeli Disneyevu produkciju. Svi elementi klasične Disneyeve dječje priče su tu samo izvrnuti na glavce i iskrivljeni poput odraza u cirkuskom ogledalu: glavni lik priče Shrek sve je drugo doli zgodni i uglađeni junak, a njegova princeza koja savršeno barata poznavanjem borilačkih vještina definitivno ne spada u skupinu smjernih "porculanskih" heroina iz dječjih bajki. Čak i zli princ Farquaad sa svojom metar i žilet visokom figurom na kojoj dominira prevelika glava kilometrima odudara od uvriježenog arhetipa markantnog glavnog negativca.

Što se tehničke strane filma tiče, on zasigurno predstavlja korak dalje u novo otvorenom poglavlju računalne animacije (deep canvas) započetom Disneyevim "Dinosaurom". Zvuk i glazba su već standardno izvanredni, a glasovi animiranih likova su posebna priča, možda vam u početku Mike Mayersova interpretacije Shrekova škotskog naglaska i neće sjesti u uho no nezaustavljivo "drobljenje" njegovog magarećeg sudruga u izvedbi Eddie Murphya zavoljet ćete iz prve.

Da zaključimo, "Shrek" je genijalan film koji se ne propušta, djeca će ga nesumnjivo naći urnebesno zabavnim od prve do posljednje minute dok će odrasli gledatelji biti ugodno iznenađeni svom silom njegovih sarkastičnih i neodoljivo duhovitih komentara i dosjetki.

slika_3
slika_4
« povratak dahh
Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5Ukupan dojam: 5 / 5
© 2003 popcorn.hr