VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: HARRY POTTER I KAMEN MUDARACA (HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE)

Bez ocjene
HRVATSKI NASLOV:
HARRY POTTER I KAMEN MUDARACA
NASLOV ORIGINALA:
HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE
REŽIJA:
Chris Columbus
SCENARIJ:
Steve Kloves prema romanu J.K. Rowling
GLAVNE ULOGE:
Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Richard Harris, Maggie Smith, Alan Rickman, Robbie Coltrane
ŽANR:
Avanturistički / Fantastični
PRODUKCIJA:
Warner
DISTRIBUCIJA:
Issa
TRAJANJE:
152 min
GODINA:
2001
IZDANJE:
kino
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu recenziju

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Recenzija: HARRY POTTER I KAMEN MUDARACA / HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE

Recenzija: HARRY POTTER I KAMEN MUDARACA / HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE HARRY POTTER I KAMEN MUDARACA
(HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE)

Koliko će Columbusov "Harry Potter" biti zanimljiv onima koji opus gospođice Rawling ne poznaju ili im on nije najvažniji u životu? Koliko je film - potterovskim rječnikom - zanimljiv i "bezjacima"? To pitanje je za Chrisa Columbusa i "Warner" bilo dakako sasvim irelevantno, jer je njihov posao bio zadovoljiti fanove. Nakon što smo odgledali dva i pol sata "Kamena mudraca" možemo, međutim, s ugodom konstatirati da bezjaci nipošto nisu isključeni iz zabave. Neovisno jeste li čitateljski fan potterovske tetralogije Columbusov će vam film priuštiti produženu večer dobre zabave.
HARRY POTTER I KAMEN MUDARACA / HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE

Vjerojatno nikad u povijesti nije jedan filmski naslov imao tako preciznu i predvidivu ciljanu gledateljsku skupinu kao "Harry Potter" u režiji Chrisa Columbusa. Stomilijunska armija obožavatelja štiva J.K. Rawling bila je dovoljno jamstvo producentima da "Harry Potter" ne može biti pogrešna poslovna odluka. Istodobno, nikad ni jednoj tvoračkoj ekipi nekog holivudskog spektakla nije bilo tako lako odrediti što publika zapravo želi. Čitateljstvo je željelo oslikanu knjigu, što vjerniju, što precizniju i potpuniju. Paradoks je da moćni i pobjednički film u odnosu prema poniženoj i izumirućoj književnosti nikad nije bio u tako ropskom i podređenom položaju kao u slučaju "Harry Pottera". Vojska potterofila koja će u narednim tjednima pohrliti u kina željet će "ono isto", samo da se miče i da je u boji. "Čini se da je vrijeme došlo za video knjigu" napisao je pomalo rezignirano komentator New York Timesa.
slika
slika_2

S tog stanovišta, Columbusov i "Warnerov" "Harry Potter and the Philosopher's Stone" potpuni je uspjeh. Film se po svijetu izvrsno gleda, a nesumnjivo će se gledati i u nas. Reakcije juniorske publike svjetski je tisak naširoko dokumentirao ("Guardian" je čak unajmio pero posebnog, 12-godišnjeg kritičara) i one su pozitivne. Svi se slažu da je film "super", jer "ništa nisu promijenili". Tako su bile intonirane i reakcije dviju djevojčica koje su na pretpremijeri sjedile red iza vašeg kritičara. Maloljetnice koje djelo J.K. Rawling znaju napamet kao hafizi svaku suru i ajet pronašli su u filmskom "Potteru" tek pokoju doktrinarnu greškicu.

Koliko će Columbusov "Harry Potter" biti zanimljiv onima koji opus gospođice Rawling ne poznaju ili im on nije najvažniji u životu? Koliko je film - potterovskim rječnikom - zanimljiv i "bezjacima"? To pitanje je za Chrisa Columbusa i "Warner" bilo dakako sasvim irelevantno, jer je njihov posao bio zadovoljiti fanove. Nakon što smo odgledali dva i pol sata "Kamena mudraca" možemo, međutim, s ugodom konstatirati da bezjaci nipošto nisu isključeni iz zabave. Neovisno jeste li čitateljski fan potterovske tetralogije Columbusov će vam film priuštiti produženu večer dobre zabave. Elegantan i holivudski profesionalno skockan može neupućenu ostatku svijeta poslužiti kao povod da tu vražju Rawlingicu i pročitaju. Ukratko - sretan je spoj američkog sustava, hardvera i novca, te britanske neobuzdane mašte.

Iako je dio komentatora uoči i nakon nastanke "Harry Pottera" napadao Columbusa kao polutalenta nedostojnog veličine djela koje ekranizira, stvari nisu tako jednostavne. Columbus je uvijek bio kompetentan profesionalac koji bi u projektima koji su mu dopuštali djetinju anarhoidnu razuzdanost (kao "Sam u kući" i "Devet mjeseci" postizao izvrsne filmove. U "Harry Potteru" Columbus se našao u nezahvalnoj ulozi autora čiji se doprinos NE SMIJE vidjeti, što je na neki način alegorija situacije u kojoj je svaki holivudski redatelj koji radi za veliki studio. Columbus je svoje pošteno obavio, a neke teško uprizorive dijelove realizirao je čak maestralno. Metloboj tako u filmu izgleda briljantno, baš kao i dijelovi u mračnoj šumi. Inferiorni su dijelovi u kojima se pojavljuju klonovi i troglavi pas: "Potter" tu počne naginjati konfekcijskoj omladinskoj fantastici epohe CGI-a.

Kad vam je film popločan prvokategornicima britanske glume kao što su Richard Harris, Robbie Coltrane, Maggie Smith, Alan Rickman ili Ian Hart onda je bespredmetno razgovarati o glumačkoj kvaliteti. Odraslima su šou, međutim, pojela djeca. To i nije takvo iznenađenje zna li se da je Columbus zanat pekao kod kneza dječjih pustolovnih filmova Johna Hughesa koji je i napisao i producirao "Sam u kući". Djetinja megazvijezda devedesetih Macaulay Caulkin Columbusovo je djelo, pa ne bi bilo čudo da se kakav juvenilni superstar izrodi i iz "Pottera". To se čak manje tiče Daniela Radcliffea kao Harryja, a više Emme Watson i Ruperta Grinta koji su upravo briljantni kao Harryjevi pomagači Hermione i Weasley.

"Harry Potter" je, ukratko, svijet u kojem djeca dosljedno vladaju: diktiraju ukus, troše novce i briljiraju na platnu.

slika_3
slika_4
« povratak Jurica Pavičić
Bez ocjene
© 2003 popcorn.hr