VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: HARRY POTTER I DAROVI SMRTI 1. DIO / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I

HRVATSKI NASLOV:
HARRY POTTER I DAROVI SMRTI 1. DIO
NASLOV ORIGINALA:
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I
ŽANR:
Avanturistički / Fantastični
GLAVNE ULOGE:
Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Jason Isaacs, Robbie Coltrane, Bill Nighy, Michael Gambon, John Hurt, Maggie Smith, Miranda Richardson, Brendan Gleeson, Jim Broadbent, Warwick Davis, Timothy Spall, Imelda Staunton, Rade Šerbedžija, David Thewlis
CREW:
Redatelj: David Yates
Scenarist: Steve Kloves (prema istoimenoj knjizi J.K. Rowling)
Producenti: David Barron, David Heyman
Fotografija: Eduardo Serra
Glazba: Alexandre Desplat
DATUM IZLASKA:
18.11.2010. (HR), 19.11.2010. (SAD)
TRAILER:
Harry Potter and the Deathly Hallows:...
WEB:
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu najavu

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Najava: HARRY POTTER I DAROVI SMRTI 1. DIO / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I

Najava: HARRY POTTER I DAROVI SMRTI 1. DIO / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I HARRY POTTER I DAROVI SMRTI 1. DIO
(Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I) Release date: 18.11.2010. (HR), 19.11.2010. (SAD)

Kako jača Voldemortova moć i bliži se kraj, Harry, Ron i Hermione, sada bez utočišta u Hogwartsu i Dumbledorea kao mentora, kreću u misiju pronalaska i uništenja preostalih Horkruksa kako bi konačno porazili gospodara tame...

HARRY POTTER I DAROVI SMRTI 1. DIO / Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I

Megapopularni serijal J.K. Rowling do svog je kraja u osnovnom, književnom obliku stigao pred tri godine, a filmske verzije će svoju priču do kraja ispričati kroz narednih nekoliko mjeseci. Naime, posljednji dio sage o mladom čarobnjaku filmaši su odlučili podijeliti u dva dijela, od kojih prvi u kina stiže za nešto manje od dva mjeseca.

Kroz deset godina J.K. Rowling prešla je put od osobe koja je živjela od socijalne pomoći do milijunašice, milijarderke čak, sve uz pomoć serijala od sedam knjiga kojima je zaradila slavu praktički preko noći, nebrojene obožavatelje svog djela i spomenute novčane iznose. Deset godina traje i filmovanje njenih sedam knjiga, a i tom periodu se približio kraj.

U redateljskoj se stolici još jednom našao David Yates, čovjek koji je potpisao prethodna dva dijela serijala (jedan osrednji, drugi pak jako dobar), i koji će time postati ime koje će se s njim najčešće vezati, budući da će stati na odjavnoj špici četiri od ukupno osam filmova. Za dužnost redatelja navodno su bili zainteresirani i Alfonso Cuarón (koji se u serijalu već jednom dokazao kao dobar izbor), Guillermo del Toro, koji je otišao raditi "Hobita" (pa nedavno odustao), te M. Night Shyamalan. Svoju će dosadašnju dužnost reprizirati i scenarist Steve Kloves, tip čija pisana riječ stoji iza gotovo svih filmova u serijalu, nije radio samo na "Order of the Phoenix".

Glumačka postava ostala je identična dosadašnjoj, dok će praksa korištenja glumačkih njuški u epizodnim ulogama i ovaj put biti uspješno nastavljena; nova lica su ono Billy Nighyja, Johna Hurta, Rade Šerbedžije, Rhysa Evansa i Davida O'Hare. Od stare garde se oko ponovnog pojavljivanja premišljao samo Jason Isaacs, kojeg je sama J.K. Rowling uvjerila da će za njega, tj. njegovog lika (Lucius Malfoy) itekako biti mjesta na ekranu.

Iako se već za "Goblet of Fire" šuškalo oko podjele materijala u dva dijela, samo će ovaj, posljednji dio serijala u kino dvorane u dva navrata. Podjelu su Warnerovci opravdali prilikom da u tih dodatnih sat i pol do dva priča dostojno privede svom kraju jer je sam predložak nabijen događanjima, pa je i autorica pristala. Time će sama ekranizacija biti puno bliže izvorniku od svojih prethodnika, gdje su čitavi sporedni narativi jednostavno bili izbačeni radi vremenske limitiranosti.

Snimanje filma počelo je u veljači prošle godine, a završeno je sredinom lipnja ove godine, dakle gotovo godinu i pol dana, ilitiga 478 dana snimanja, na koncu kojeg je dakako pala i pokoja suza među ekipom koja se druži već puno desetljeće. Kako ga se tretira kao jedan film, sniman je odjednom.

Glazbu ovog puta radi Alexandre Desplat, koji iza sebe ima stotinjak naslova i dvadeset i pet godina karijere, te tri nominacije za Oscara. Naravno, koristiti će i teme koje je napisao John Williams, kompozitor prva tri dijela, koji bi, ako mu to raspored dopusti, volio odraditi i nadolazeći osmi film.

Prvi će dio u kina 19. studenog ove godine (dan ranije na domaćem tržištu), a iako je bio najavljen i za 3D konverziju, u kina će samo u 2D varijanti. Drugi će pak dio u kina sredinom sedmog mjeseca iduće godine.

« povratak Luka Vukasović
© 2003 popcorn.hr