VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: CRNI LABUD / Black Swan

HRVATSKI NASLOV:
CRNI LABUD
NASLOV ORIGINALA:
Black Swan
ŽANR:
Drama / Triler
GLAVNE ULOGE:
Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder
CREW:
Redatelj: Darren Aronofsky
Scenaristi: Mark Heyman, Andres Heinz i John McLaughlin
Producenti: Mike Medavoy, Scott Franklin, Arnold Messer, Brian Oliver
Fotografija: Matthew Libatique
Glazba: Clint Mansell
DATUM IZLASKA:
1.12.2010.
TRAILER:
Black Swan
WEB:
Black Swan
KOMENTARI:

Re: CRNI LABUD / Black Swan
Aronofsky ftw!
Komentar: DarkMauL 22.08.2010.

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Najava: CRNI LABUD / Black Swan

Najava: CRNI LABUD / Black Swan CRNI LABUD
(Black Swan) Release date: 1.12.2010.

New York. Nina je balerina koja teži vrhuncima i živi svoj talent. Prije početka nove plesne sezone Thomas Leroy, umjetnički direktor, odluči smijeniti primabalerinu Beth Maclntyre i pruža priliku ljupkoj Nini. Međutim, uskoro na scenu stupa Lily, nova senzualna djevojka koja impresionira Leroya i postaje izravna suparnica u borbi za njegovu naklonost. Obje savršeno odgovaraju jednoj boji, no za ulogu je potrebno utjeloviti bijelog i crnog labuda, a kada međusobno druženje preraste u morbidno prijateljstvo, Nina polako otkriva sjenovitu stranu sebe.

CRNI LABUD / Black Swan

Sve je počelo 1998. godine u crnobijeloj borbi za um, inovativno režiranoj i lobotomizirajuće efektnoj. Nastavilo se dvije godine kasnije, niz spiralu propasti uz gudanje violončela i škripu elektrošokova, a veličanstveno završilo 2006. u spletu umiranja i rođenja. Time je zaključeno jedno stilističko poglavlje i Darren Aronofsky zaokreće drugim smjerom i oživljava Mickey Rourkea u gerilski režiranom remek djelu 2008. godine. Kritika divlja, valovi hvalospjeva zapljuskuju adresu briljantnog filmaša i pogonjen vjetrom svježih financija što pune jedra, on odlučuje baciti sidro i provesti zaslužen odmor u sigurnosti mirnih blockbuster voda, snimajući ziheraške projekte do kraja života.

Ili ne?

"Black Swan" je rezultat suradnje trojice ljudi (Heyman, Heinz, McLaughlin) i prvi scenarij u koji Aronofsky nije uplitao prste, no priča o mračnoj dualnosti smještena u žižu već ionako dovoljno uznemirujućeg baletnog svijeta je sasvim po njegovom ukusu. Film je u razvoju još od 2007. i nakon što je klizio kroz ruke mnogih kuća, Protoza Pictures i Overnight Productions su konačno pokrenuli snimanje pri kraju 2009. s budžetom od 12 milijuna dolara.

Uloga skladne Nine je zapala Natalie Portman, koja je vezana uz projekt još od 2000. godine, kada su ona i Aronofsky vodili neobvezne razgovore, među ostalim i o Black Swanu. Portman je prezime koje masnim slovima otisnuto na plakatu privlači ulagače i publiku, te spekuliram da je upravo njen angažman prebacio film iz lera u više brzine. Ne ulazeći u njene glumačke potencijale i dosadno lice (zapravo, biti će strahovito zanimljivo proučavati koliko će Aronofsky uspjeti izvući iz nje), draže bi mi bilo vidjet jednu Evu Green, koja pouzdano umije plesati između nevinosti i razuzdane sirovosti. Mila Kunis je odabrana za ulogu Lilly, što kad se uzme u obzir strastvena narav lika i Milina tigrasta aura donekle ide ruku pod ruku, a Winona Ryder je Beth Maclyntre i njen udio od prvobitnog scenarija je postupno smanjivan, zbog čega možemo samo žaliti. Tu je i Vincent Cassel kao Thomas Leroy.

Plakat je nedavno osvanuo zajedno s trailerom i osim što oboje pobuđuje žmarce uzbuđenja, otkrivaju ime i zvuk Clint Mansella, nezamjenjivog sastojka koji će u ovom psihološkom vrtuljku odigrat jednu od ključnih uloga. U glazbu su navodno ukomponirani elementi originalnog Labuđeg jezera. Matthew Libatique, redateljev vjeran drug, ponovno pruža svoje usluge oko kamere.

"Black Swan" čeka premijerno prikazivanje u rujnu na festivalu u Veneciji, gdje otvara ceremoniju i ulazi u službenu konkurenciju, i Torontu, a šira distribucija je planirana za prvi prosinca u limitiranom izdanju. Možemo samo zapaliti svijeću u nadi da će i nas balkanske smrtnike netko počastiti projekcijom u kinu, kako i priliči ovakvom filmu.

« povratak Dominik Vrdoljak
© 2003 popcorn.hr