VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: POČETAK / Inception

HRVATSKI NASLOV:
POČETAK
NASLOV ORIGINALA:
Inception
ŽANR:
Akcijski / Znanstveno Fantastični (SF) / Triler
GLAVNE ULOGE:
Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger, Michael Caine
CREW:
Redatelj: Christopher Nolan
Scenarist: Christopher Nolan
Producenti: Emma Thomas, Christopher Nolan
Fotografija: Wally Pfister
Glazba: Hans Zimmer
DATUM IZLASKA:
16.7.2010. (SAD), 22.7.2010. (HR)
TRAILER:
Inception
WEB:
Inception
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu najavu

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Najava: POČETAK / Inception

Najava: POČETAK / Inception POČETAK
(Inception) Release date: 16.7.2010. (SAD), 22.7.2010. (HR)

Dom Cobb je, zajedno sa svojom ekipom, najbolji u onome čime se bavi, a to je izvlačenje vrijednih informacija iz uma svojih žrtava, do kojih dolazi dok su oni u svijetu snova. No zbog toga je Cobb i traženi bjegunac, kojem novi, posljednji posao - umetanje jedne informacije umjesto njenog izvlačenja - nudi i mogućnost da vrati ono što je izgubio.

POČETAK / Inception

Sedmi dugometražni film britanskog redatelja Christophera Nolana ujedno je, nakon prvijenca ("Following"), i tek drugi koji je u potpunosti njegov samostalni autorski projekt. Prvotno opisan tek kao 'moderan znanstvenofantastični akcijski triler smješten unutar arhitekture uma', film je u zadnjih nekoliko tjedana poprimio nešto konkretnije konture, te ga se opisuje kao jednog od iščekivanijih naslova ovog ljeta.

Christopher Nolan rijetka je biljka među današnjim filmašima. Bilo da je radio film temeljen na originalnoj ideji, bazirao ga na knjizi, stripu, kratkoj priči ili pak drugom filmu, čovjek dosad nije složio loš film. Osnovni je to razlog zbog kojeg je tip koji je pred desetak godina napravio film minijaturnim budžetom (6 tisuća $) snimajući samo vikendom i to uglavnom sa prijateljima i kolegama danas upravlja multimilijunskim franšizama (osim najave trećeg i posljednjeg Batmana, Nolan je postavljen za kreativnog savjetnika još jednog pokušaja oživljavanja serijala i Supermanu), a usput stigne i uvaliti vlastitu ideju za koju mu studio spremno iskrca procijenjenih 150 do 200 milijuna $.

Kako sam kaže, osnovnim konceptom počeo se igrati još kao šesnaestogodišnjak, i razvio ga u smjeru mogućnosti ulaska u tuđe snove i dijeljenja istih s drugima. Kombinirano sa sposobnošću pojedinaca da svjesno utječu na zbivanja unutar snova, došao je i na očitu mogućnost zloupotrebe nečeg takvog, krađe ideja izravno iz nečije podsvijesti. Tako je film zasnovao na jednostavnim principima, kojima je samo pridodao tehnologiju kojom bi nešto takvo moglo biti izvedivo.

Na scenariju je radio gotovo deset godina, a kada se projektu priključio DiCaprio, zajedno je s njim radio na poboljšanju emocionalnog aspekta njegova lika, nešto za što sada kaže da je ono što nosi čitav film. Među utjecajima je naveo filmove s kraja devedesetih tipa "The Matrix", "Dark City", "The Thirteenth Floor", pa čak i njegov "Memento", koje je stavio pod zajednički nazivnik premise koja se temeljila na principu da svijet oko protagonista možda nije stvaran. Među inspiracijama se našla i Kubrickova "2001. odiseja u svemiru".

Osim spomenutog DiCaprija (za kojeg Nolan i supruga te njegova producentica Emma Thomas kažu da im je bio jedini izbor za ulogu) glumačku postavu sačinjavaju i Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt (koji je zamijenio Jamesa Franca), Marion Cotillard (razmatrana je bila i Aishwarya Rai), Ellen Page (čiju je rolu odbila Evan Rachel Wood, pa su kao zamjene razmatrane Keira Knightley i Emily Blunt), Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger (kojem je ovo prvi film koji će u kino dvorane još od "Training Daya") te Michael Caine.

Produkcija u veljači prošle godine najavljenog filma započela je u Tokiju u lipnju iste godine, a snimanje je odrađeno i u Londonu, parizu, Los Angelesu, Tangeru i Calgaryju. Za razliku od prethodnika Nolan nije pri snimanju koristio IMAX opremu, a također nije želio koristiti ni 3D jer je smatrao kako digitalnim formatom neće moći postići željenu kvalitetu slike.

Promocija filma se kao i kod "The Dark Knighta" bazira na tzv. viralnom marketingu; trenutno je aktivno nekoliko web stranica osim one službene, jedna na kojoj je moguće zaigrati igru Mind Crime, a unutar koje je bilo moguće premijerno pogledati i treći, posljednji foršpan za film, zatim jedna koncipirana kao uputstvo ua uporabu aparature za upad u tuđe snove, a na YouTubeu se pojavio i video sa Nolanovim intervjuima vezanim za prirodu snova.

Film u američka kina, ona obična i ona IMAX, stiže 16. srpnja ove godine, dva tjedna nakon "The Twilight Saga: Eclipse", tjedan dana nakon "Predators", a zajedno sa fantazijom "The Sorcerer's Apprentice". U naša će kina pod imenom "Početak", tjedan dana kasnije, 22. srpnja.

« povratak Luka Vukasović
© 2003 popcorn.hr