VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: ROBIN HOOD / Robin Hood

HRVATSKI NASLOV:
ROBIN HOOD
NASLOV ORIGINALA:
Robin Hood
ŽANR:
Akcijski / Drama / Avanturistički
GLAVNE ULOGE:
Russell Crowe, Cate Blanchett, Kevin Durand, Danny Huston, Mark Strong, Matthew Macfadyen, Max von Sydow, William Hurt, Mark Addy
CREW:
Redatelj: Ridley Scott
Scenarist: Brian Helgeland
Producenti: Russell Crowe, Brian Grazer, Ridley Scott
Fotografija: John Mathieson
Glazba: Marc Streitenfeld
DATUM IZLASKA:
13.5.2010. (HR), 14.5.2010. (SAD)
TRAILER:
Robin Hood
WEB:
Robin Hood
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu najavu

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Najava: ROBIN HOOD / Robin Hood

Najava: ROBIN HOOD / Robin Hood ROBIN HOOD
(Robin Hood) Release date: 13.5.2010. (HR), 14.5.2010. (SAD)

Nakon smrti kralja Richarda u Trećim križarskim ratovima strijelac Robin od Loxleyja vraća se u Englesku kojom vlada novoustoličeni kralj John. Potaknut lošim stanjem Robin se suprotstavlja vlastima, predvođenim osim novim kraljem i sa Sir Godfreyjem i šerifom od Nottinghama, te polako stječe reputaciju odmetnika i neprijatelja države.

ROBIN HOOD / Robin Hood

Legendarni engleski odmetnik pojavio se dosad u stotinjak filmova i serija, što ozbiljnih, što onih manje ozbiljnih. Portretirali su ga Englezi (prvenstveno u serijama) i Amerikanci te jedan Škot, dok je možda i najpoznatiji tumač jedan australski Amerikanac. Bio je prikazan kao seljak i kao plemić, životinja i dijete, junak narodnih masa, ali i egocentrični celebrity te slatkorječivi lupež. U najnovijoj po redu adaptaciji legende glumi ga novozelandski Australac, a sam lik je ovaj put stavljen uz bok kralju Richardu u križarskom ratu...

2007. godine među američkim studijima vodilo se nadmetanje oko kupnje scenarija naslovljenog "Nottingham". U igri su bili New Line, Sony, Warner, DreamWorks te New Regency, da bi na kraju završio kod Universala. Autori scenarija bili su Ethan Reiff i Cyrus Voris ("Bulletproof Monk"), a ono što je privuklo pažnju studija je to što su prikazali Robina kao manje kreposnog, a suparnika mu šerifa od Nottinghama kao pozitivnijeg lika. Jedan od elemenata njihova scenarija bio je i ljubavni trokut između njih dvojice te djeve Marian.

Prva glumačka akvizicija bio je Russell Crowe, koji je tada trebao glumiti šerifa, a osim njega su za ulogu bili razmatrani Christian Bale i Sam Riley ("Control"). Za svoj nastup dobio je 20 milijuna $ honorara, a za ulogu se spremao čitajući 10 mjeseci materijale o Robinu, te trenirajući 4 mjeseca sa lukom i strijelom, a morao je i brzo skinuti kilograme nabačene za "Body of Lies". Kao potencijalni redatelji spominjani su Bryan Singer, Sam Raimi i Jon Turteltaub, da bi dužnost na kraju zapala Ridleya Scotta.

Nezadovoljan dosadašnjim adaptacijama - kao najbolju ističe sprdnju Mela Brooksa "Robin Hood: Men in Tights" - ali i premisom materijala, Scott dovodi Briana Helgelanda da prepravi scenarij. Prvo priča kreće u smjeru rastrganosti šerifa između korumpiranog kralja i odmetnika koji želi anarhiju. U prepravci kazalištarca Paula Webba šerif i Robin postaju jedna osoba, a na to Helgeland dodaje i početak u kojem Robin vidi šerifovu pogibiju u borbi te uzima njegov idnetitet. Nezadovoljan i tom idejom Scott set vraća na tradicionalnu verziju priče, a dodatne prepravke obavio je Tom Stoppard ("Brazil", "Shakespeare in Love") dok se film već snimao.

Osim Crowea impresivnu glumačku postavu čine i Matthew Macfadyen, Mark Strong, Oscar Isaac, Kevin Durand, Mark Addy, Willaim Hurt, Max von Sydow, Danny Huston, Scott Grimes i Eileen Atkins. Za ulogu Marian je bila odabrana Sienna Miller, ali je zastoj u snimanju radi štrajka prisilio radi drugih obaveza da odustane od nastupa u filmu. Prije odabira Millerove razmatrane su Scarlett Johansson, Emily Blunt, Zooey Deschanel, Angelina Jolie te Natalie Portman, a nakon odustajanja kao zamjene su spominjane Rachel Weisz, kate Winslet, Marion Cotillard, Nicole Kidman i Naomi Watts, da bi uloga na koncu otišla u ruke Cate Blanchett.

Film ide u američka kina sredinom svibnja, točnije 14. u mjesecu, a dan ranije se počinje prikazivati u domaćim kinima. Taj mu termin možda i nije najadekvatniji za uspjeh na box officeu, jer tjedan dana ranije sa prikazivanjem počinje "Iron Man 2", dok u naredna dva svibanjska tjedna stižu "Shrek Forever After" te "Prince of Persia".

« povratak Luka Vukasović
© 2003 popcorn.hr