VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: IRON MAN 2 / Iron Man 2

HRVATSKI NASLOV:
IRON MAN 2
NASLOV ORIGINALA:
Iron Man 2
ŽANR:
Akcijski / Znanstveno Fantastični (SF)
GLAVNE ULOGE:
Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Mickey Rourke, Leslie Bibb, Paul Bettany, Samuel L. Jackson
CREW:
Redatelj: Jon Favreau
Scenarist: Justin Theroux
Producenti: Kevin Feige, Avi Arad
Fotografija: Matthew Libatique
Glazba: John Dabney
DATUM IZLASKA:
7.5.2010. (SAD), 29.4.2010. (HR)
TRAILER:
Iron Man 2
WEB:
Iron Man 2
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu najavu

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Najava: IRON MAN 2 / Iron Man 2

Najava: IRON MAN 2 / Iron Man 2 IRON MAN 2
(Iron Man 2) Release date: 7.5.2010. (SAD), 29.4.2010. (HR)

Sada svjesni da je milijarder Tony Stark ujedno i superjunak Iron Man, vlada, javnost i novinari ga pritišću da podijeli svoju tehnologiju s vojskom, što on ne želi jer smatra da bi mogla završiti u krivim rukama. Također se mora nositi i sa konkurentom Justinom Hammerom i misterioznim ruskim osvetikom Whiplashom, kao i sa osobnim problemima, primjerice alkoholizmom...

IRON MAN 2 / Iron Man 2

Nastavak uspješnog "Iron Mana" iz 2008. godine stiže već za nešto manje od dva mjeseca, kao drugi dio planirane trilogije, a uz jedan izuzetak vraća se kompletna ekipa iz prethodnika.

Prema riječima Kevina Feigea, producenta filma i jednog od glavešina u Marvel Studios, film je relativno jednostavan radnjom, fokusiran na likove (kako stare, tako i na nove) te će uz širenje mitologije stripa ponuditi i lešršav i zajebantski stil koji je karakterizirao i prethodnika. Radnjom je smješten 6 mjeseci nakon događaja iz prvog dijela, i u gotovo je jedinstvenom položaju da ima superjunaka kojem je identitet poznat (štoviše, razotkriven je od strane njega samog) i bavit će se između ostalog i razlikom između reći da si Iron Man i zaista to i postati, te posljedice istog na svim poljima.

Tako bar kaže redatelj Favreau, koji dodaje i kako je već u startu imao najmeru snimiti tri filma. U međuvremenu je neke stvari ipak napravio drugačijima negoli ih je inicijalno zamislio - Bridgesov lik je trebao evoluirati u negativca tek u nastavcima, a od Mandarina kao negativca u prvom filmu je odustao jer bi to prema njegovim riječima bilo kao sukob sa Darth Vaderom već u "A New Hope". Na priči za nastavak je radio zajedno sa Downeyjem, a imali su i malu pomoć Shane Blacka, koji im je natuknuo kako bi Starka trebali modelirati prema J. Robertu Oppenheimeru, znanstveniku koji je radio na Projektu Manhattan. Na mjesto scenarista je upao Justin Theroux na Downeyjevu preporuku, koji je s njim surađivao na uspješnoj komediji "Tropic Thunder". Storyboard za film je radio autor Samurai Jacka i Dextera Genndy Tartakovsky, a za glazbu je zadužen John Dabney ("Passion of the Christ"), koji je posao odradio za četiri dana, dok će biti korišten i dio opusa grupe AC/DC.

Svoje uloge iz prethodnika repriziraju Downey, Gwyneth Paltrow, Leslie Bibb, Paul Bettany, redatelj Favreau, Samuel L. Jackson (koji je sa Marvelom potpisao ugovor o pojavljivanju u devet njihovih filmova, uključujući "Avengerse" i "Thora", a možda i filmu o S.H.I.E.L.D.-u) te Clark Gregg (također se pojavljuje i u "Thoru"). Howarda je zamijenio Don Cheadle, dok su prinove Mickey Rourke, Scarlett Johansson i Sam Rockwell.

Cheadle kaže kako je 'ukrao' što je više mogao od Howardove izvedbe, a sudeći po trailerima Rhoades ima i nešto veću minutažu nego ranije. Rourke tumači kombinaciju dvaju likova iz stripa, Rusa Ivana Vanka, poznatog i kao Whiplash. U pripremi za lik obišao je moskovski zatvor Butyrka, a predložio je i da mu polovica dijaloga bude na ruskom. Ranije u kombinaciji za ulogu Tonyja Starka, Rockwell tumači njegova rivala Justina Hammera, koji u filmu nije stariji Englez već Starkov vršnjak, i Amerikanac. Za ulogu je razmatran i Al Pacino. Scarlett Johansson tumači rusku špijunku koja se kod Starka ubacuje kao asistentica, a ulogu je dobila nakon što je od nje odustala Emily Blunt. U filmu se pojavljuju i Stan Lee, ovaj put u ulozi Larry Kinga, te Kate Mara, dok neimenovanu ulogu ima i srpski tenisač Novak Đoković. Također se šuška i o pojavljivaju Edwarda Nortona kao Bruce Bannera.

Film je prvesntveno sniman u studijima u Kaliforniji, a dio je sniman i u američkoj zračnoj bazi Edwards te u Monte Carlu (na stazi Monacu Grand Prix). Odrađeno je u periodu od 6. travnja do 20. srpnja prošle godine, a Favreau je odustao od ideje da film dijelom snimi i IMAX tehnologijom jer je smatrao da neće izgledati dovoljno uvjerljivo na tako visokoj rezoluciji. U rujnu se šuškalo i o mogućnosti prebacivanja u 3D format, ali se od toga odustalo, najvjerojatnije radi potrebne cifre za prebacivanje (sam budžet i ovako iznosi oko 200 milijuna $).

U američke kino dvorane film dolazi 7. svibnja, dok bi na većini drugih teritorija, uključujući i naš, film trebao u distribuciju već krajem travnja, točnije 29. u spomenutom mjesecu.

« povratak Luka Vukasović
© 2003 popcorn.hr