VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ
infobox: ? / The Imaginarium of Doctor Parnassus

HRVATSKI NASLOV:
?
NASLOV ORIGINALA:
The Imaginarium of Doctor Parnassus
ŽANR:
Avanturistički / Fantastični
GLAVNE ULOGE:
Heath Ledger, Christopher Plummer, Verne Troyer, Lily Cole, Andrew Garfield i Tom Waits sa Johnnyjem Deppom, Colinom Farrellom i Jude Lawom
CREW:
Režija: Terry Gilliam
Scenarist: Terry Gilliam, Charles McKeown
Producenti: Samuel Hadida, Amy Gilliam, William Vince, Terry Gilliam
Fotografija: Nicola Pecorini
Glazba: Jeff Danna, Mychael Danna
DATUM IZLASKA:
16.10.2009. (VB), 25.12.2009. (SAD), 2.9.2010. (HR)
TRAILER:
The Imaginarium of Doctor Parnassus
WEB:
The Imaginarium of Doctor Parnassus
KOMENTARI:

Još nema komentara na ovu najavu

Trenutno niste ulogirani pa ne možete ni dodavati komentare
« povratak
Najava: ? / The Imaginarium of Doctor Parnassus

Najava: ? / The Imaginarium of Doctor Parnassus ?
(The Imaginarium of Doctor Parnassus) Release date: 16.10.2009. (VB), 25.12.2009. (SAD), 2.9.2010. (HR)

Tisućugodišnji Parnassus je vođa skupine putujućih zabavljača koji pomoću čarobnog ogledala prebacuju svoju publiku u svijet mašte. Besmrtnost je osvojio u okladi sa samim Vragom, a koju mijenja za mladost u novoj pogodbi nakon što upozna svoju pravu ljubav, uz uvjet da na šesnaesti rođendan njegova kćer Valentina pripadne Vragu. Kako se trenutak bliži, Parnassus je sve manje voljan ispuniti svoj dio dogovora te ga mijenja još jednom i ponudi ruku svoje kćeri onome tko mu pomogne ispuniti uvjete nove pogodbe.

? / The Imaginarium of Doctor Parnassus

Okarakteriziran gotovo isključivo kao posljednji film lani preminulog Heatha Ledgera - dakako nepravedno, što je očito već pri letimičnom pogledu na ekipu uključenu u realizaciju filma - "The Imaginarium of Doctor Parnassus" je u prvom redu najnovija fantazija Terryja Gilliama.

Osnovne konture filma Gilliam je imao u glavi krajem 2006. godine, kada se obratio scenaristu Charlesu McKeownu (s kojim je zadnji put surađivao prije dva desetljeća, na "Avaturama baruna Munchausena"), i započelo je razvijanje zadane baze. Tada je to bila tek slika putujućeg kazališta koje ulazi u grad te njegova voditelja Parnassusa, da bi se nabacivanjem ideja na relaciji storyboard-scenarij došlo do onoga što je danas "Imaginarium of Doctor Parnassus". Inače, ovo je prvi film za koji je sam Gilliam radio storyboard još od "Munchausena", a ujedno i, prema riječima samog Gilliama, prvi film još od "Vremenskih bandita" koji nije imao nikakav predložak ili da je bio baziran na barem nečemu.

Za relativno kratko razdoblje predprodukcije, manje od godine dana, Gilliam je imao zahvaliti se producentima Vinceu i Hadidi, kao i pridošlici u biznisu, Amy Gilliam (kćerka, op.p.). Daleko od toga da je sve prošlo bez problema jer su, riječima direktora fotografije Nicole Pecorinija, 'samoprozvani producenti uglavnom preglupi da bi shvatili umjetničku nit Gilliamovih filmova' te da 'razumiju samo miris (ili u određenim slučajevima smrad) novca'. Financijska konstrukcija ipak je bila zatvorena, zahvaljujući u prvom redu osim gorenavedenoj trojci i Ledgerovom pristanku (bolje rečeno želji) za sudjelovanje u filmu.

Iako samoinicijativno pristupivši filmu (u to je vrijeme u Londonu snimao Nolanovog "The Dark Knighta"), Ledger nije bio prva glumača akvizicija. Bio je to, preuzevši naslovnu ulogu, veteran Christopher Plummer. Uslijedili su Tom Waits (koji nije ni čitao scenarij, ulogu je prihvatio samim tim što glumi Vraga), mladi britanski glumac Andrew Garfield, manekenka Lily Cole te, uz spomenutog Ledgera, Verne Troyer.

Petotjedno snimanje u Londonu započelo je u prosincu 2007. godine te se odvijalo po noći, a trebalo je snimiti sve što se u filmu dešava izvan samog Imaginariuma, dakle u stvarnom svijetu. Nakon završetka produkcije što se Londona tiče, 22. siječnja 2008. stiže vijest o Ledgerovoj smrti i projekt staje. Financijeri se gotovo povlače, a sam Gilliam, koji je već jednom morao odustati od projekta - riječ je o njegovom životnom djelu, filmu o Don Quijoteu, čija je propast dokumentirana u dokumentarcu "Lost in La Mancha" - bavio se mišlju da odustane.

Da odradi stvar do kraja Gilliam je nagovoren od strane Amy Gilliam i Pecorinija, te su počeli razmišljati o najboljem načinu da realiziraju projekt. Ideja o drugom glumcu kao jedninstvenoj zamjeni je odmah odbačena, i srećom u nesreći se pokazala fantastična premisa filma koja je uključivala prebacivanje likova u svijet mašte. Kako se Ledgerov lik Tony (zanimljivo, baziran na bivšen britanskom premijeru) trebao prebaciti tri puta, tako su ga na setu zamijenila trojica glumaca, što je u filmu objašnjeno kao fizičke transformacije Tonyja iz stvarnog svijeta u onog s druge strane ogledala. Prvi je pristao Johnny Depp, nakon čega se i financiranje vratilo u sferu ostvarivog, a uslijedile su i još dvije akvizicije, Jude Law i Colin Farrell.

Ekipa se krajem veljače prebacila u Vancouver za snimanje u studiju, odradivši onaj dio filma koji se odvija u svijetu mašte, a trajalo je do travnja. Još mjesec dana nakon toga proveli su Gillaim i Pecorini u Londonu snimajući modele, nakon čega se krenulo sa postprodukcijom. Montaža je završena u rujnu, a efekti - samim time i čitav film - u ožujku ove godine. Ledgeru u čast, naslovna kartica 'a Terry Gilliam film' promijenjena je u 'a film from Heath Ledger and friends'.

Nemali broj ljudi uključen u produkciju, uključujući i samog redatelja, usporedio je Parnassusa sa Gilliamom; riječ je o umornom, ostarjelom čovjeku koji pokušava naučiti ljude da im se mašta razvija, da na snagu snova gledaju kao bogatstvo, ne kao teret, a ujedno i frustriranog nemogućnošću da realizira zacrtano. Pecorinijevim riječima, Terry Gilliam je upravo to. Tematski prožet snovima i imaginacijom, film se idealno uklapa u dosadašnji Gilliamov opus, a prema viđenom iz službenih promo materijala, mogao bi ovo, ako i ništa drugo, biti Gilliamov vizualno najimpresivniji film.

Film je svoju službenu premijeru imao na ovogodišnjem canneskom filmskom festivalu, gdje je prikazan van službene konurencije. U distribuciju je u Velikoj Britaniji krenuo jučer, 16. listopada, svega jedan dan nakon što je Gilliam uz preostala četiri člana Monty Pythona u New Yorku primio specijalnu nagradu BAFTA-e za životno djelo u sklopu četrdesete obljetnice djelovanja grupe. Sjevernoamerička publika će sačekati na film do Božića ove godine, kada film kreće sa limitiranom distribucijom, dok će ga domaće kino dvorane ugostiti početkom rujna 2010. godine.

« povratak Luka Vukasović
© 2003 popcorn.hr