VijestiNajaveRecenzijeSound Of VisionKolumneSpecialForumImpressumSearchFAQ


?
« povratak


KOLUMNE
(Ukupno rezultata: 76)

« prethodna 1 2 3 [4] 5 6 7 8 sljedeća »

PAUČINA: TO BE OR NOT TO BE (1942)
(31.01.2005.)
Nevjerojatno! Eto napokon se i to dogodilo! To se do sada moglo desiti samo drugima, ali ne i njemu, velikom i jedinom, Josephu Turi (Jack Benny), najslavnijem varšavskom glumcu (makar on sam niti trena nije sumnjao u tu činjenicu), da se netko drzne napustiti njegovu predstavu i to taman dok izgovara čuveni Hamletov monolog «Biti ili ne biti». A kako bi tek bio ljut da je samo naslutio što zapravo ta rečenica znači. Ona je bila signal mladom poljskom avijatičaru poručniku Sobinskom (Robert Stack), da se iskrade iz sale i zaputi u odaje gospođe, također glumice, Marie Tura (Carole Lombard) kojoj se mladić potajice udvarao, a ni njoj samoj nije bilo mrsko koketirati s njime.

Benny-&-Lombard
Sergej Karov 7 7

PAUČINA: SJEĆANJE NA BLOODY SAMA
(31.12.2004.)

Bloody Sam, kako ružan nadimak za jednoga od najvećih američkih sineasta. A prišiven mu je još davne 1969. godine, odmah nakon što je  prikazan njegov novi film, film po kome će i najbolje ostati zapamćen, unatoč čitavom nizu izvrsnih filmova u njegovu opusu.  Alkohol, kao i njegov stil života, dovesti će do toga da se na stranicama The New York Timesa od 29.12.1984. pojaviti kratka osmrtnica sa tužnom viješću da je noć prije preminuo i to od posljedica srčanog udara, režiser čuvenog filma «The Wild Bunch» («Divlja horda»).  Pa naravno tko bi drugi i mogao nositi takav nadimak, ako ne Sam Peckinpah. Napustio nas je prije toćno dva desetljeća, a ovaj tekst neka posluži kao prisjećanje i mala posveta na jedinu osobu kojoj bi tako rado poručio «Play it Again, Sam...»


za kamerom
Sergej Karov 10 10

TRILOGIJA - TIPOLOGIJA
(12.12.2004.)
PART II

Nakon duže pauze, uzrokovane sve odreda koliko neželjenim toliko i opravdavajućim uzrocima i vanjskim faktorima na koje nisam imao utjecaja nastavljam našu malu storiju o trilogijama. Drugi nastavak sage govori o tipologoiji odnosno podjeli trilogija na vrste i podvrste...


Trilogije
dahh 7 7

BALADA O CORTU MALTESEU
(05.12.2004.)

«...Ali on sanja otvorenih očiju, a oni koji sanjaju otvorenih očiju najopasniji su jer ne znaju gdje prestaje san.» Te je riječi upotrijebio čarobnjak Merlin nakon njihovog prvog  susreta u «Snu Zimskog Jutra», no za naš susret mi ćemo se vratiti  još par godina ranije, točnije na Dan Svih Svetih (znakovit dan za upoznavanje tako neobične osobe) 1. studeni 1913. godine, a lokacija nam je otok Escondida, u srcu Solomonskog otočja, otočja tako strašnog i negostoljubivog da je i sam Jack London jednom napisao: «Da sam tiranin, najstrašnija kazna za nekoga bila bi mi poslati ga na Solomone


Corto Maltese
Sergej Karov 10 10

PAUČINA: INCIDENT AT OGLALA
(16.11.2004.)
«Moja jedina krivica je ta što se borim za svoj narod. Nisam ubio one agente. Plašim se da ću umrijeti u zatvoru. To bi značilo da nikad više neću biti u mogućnosti sjesti za stol sa porodicom, prijateljima...samo biti u društvu s njima. Po najavama oslobodili bi me tek 2035. godine. Nadam se da to nije istina.»

Sergej Karov 2 2

PAUČINA: LONG GOOD FRIDAY
(07.11.2004.)
U karijeri svakog glumca, posebno je značajno kada dobije priznanje struke za odlično obavljen posao. No pisamce koje je dobio Bob Hoskins bilo je uistinu posebno. Za glavnu ulogu u filmu Johna Mackenzia, «The Long Good Friday», (kod nas prevođen kao «Crni petak za Gangstere» iako bi doslovniji prijevod bio «Dugi Veliki Petak»), primio je pisamce koje je  potpisano sa Ronnie Kray a sadržavalo je izraze oduševljenja Hoskinsovom izvedbom. To uistinu ne bi bilo ništa posebno, svi slavni glumci dobijaju vjerojatno gomile takvih pisama, no to bi ujedno značilo i da nismo obratili pažnju na ime potpisnika pisma, jer Ronnie, odnosno Ronald Kray, bio je 50-ih i 60-ih godina pravi gospodar londonskog podzemlja, zajedno sa svojim bratom blizancem Reginaldom (Reggiem) i starijim bratom Charliem. (1990 godine Peter Medak napravio je o njima također izvrstan krimić  «THE KRAYS» («Braća Kray») u kojima su braću blizance tumačili pravi blizanci Gary i Martin Kemp, vodeći dvojac banda Spandau Ballet koji je žario i palio u osamdesetima s hitovima, poput «True» ili «Gold»). Uzevši Ronnieve reference[1] u obzir, Hoskins je uistinu dobio pravo pa donekle i jedinstveno priznanje «struke» jer je...

Hoskins2
Sergej Karov 3 3

PAUČINA: DEAD MEN DON'T WEAR PLAID
(20.10.2004.)
Usred noći, praćen obilnom kišom i grmljavinom, jedan se osamljeni auto probijao zavojitom planinskom cestom. Zbog prevelike brzine vozač će u jednom trenutku izgubiti kontrolu nad automobilom i sletjeti u provaliju, a na novinskim naslovnicama idući dan osvanuti će natpisi o tragičnoj smrti profesora Johna Hay Forresta. Za Rigby Reardona (Steve Martin) vlasnika i (jedinog djelatnika!) u istoimenoj detektivskoj agenciji ta je vijest bila gotovo beznačajna, i ne bi na nju ni osvrnuo pažnju da netko nije zakucao na vrata njegova ureda, dok je u nedostatku posla prelistavao nekoliko dana stare novine.

Steve Martin kao Rigby Reardon
Sergej Karov 8 8

PAUČINA: PRIČA O MODESTY BLAISE
(15.10.2004.)

Projekt sa Modesty Blaise bio je prvi multimedijalni projekt uopće, pojavila se na sva tri tada postojeća medija: na stripu, filmu i u knjigama. Kako je strip od samog početka doživio ogroman uspjeh, a upravo su u to doba velikim ekranom, žarili i palili filmovi o jednom drugom tajnom agentu, Jamesu Bondu, došlo se na sasvim logičnu ideju da se napravi film o Modesty Blaise. Kontaktiran je Autor Peter O' Donnell, koji je s iznimnim zadovoljstvom prihvatio suradnju, za režisera je odabran Joseph Losey, a međunarodnu glumačku ekipu predvodili su Monica Vitty kao Modesty, Terence Stamp, kao Willie Garvin, u ulozi Gabrijela bio je Dirk Bogarde i Harry Andrews kao Sir Gerald Tarrant. Više manje svi preduvjeti za uspješan film su bili tu, poznati režiser, odličan predložak, više nego dobra glumačka ekipa.


Modesty
Sergej Karov 4 4

U TROJE JE LJEPŠE!
(08.10.2004.)
Filmske trilogije - Part I

Sve veličanstvene stvari dolaze u trostrukim pakovanjima. Slažete li se? Ne? A što ako spomenutu izreku ograničimo samo na područje filma?
Neki od najvelebnijih i najimpresivnijih komadića kinematografije dolaze upravo u takvim, trostrukim aranžamanima. U serijalu od (kako temi i spada) tri nastavka osvrćemo se malo na fenomen trilogija na filmu. Za početak predlažem kraću lamentaciju o definiciji samog pojma, čisto da razjasnimo o čemu uopće pričamo.


TRILOGY
dahh 0 0

PAUČINA: PHOENIXOV LET
(28.09.2004.)
Flight of the Phoenix
Ponad pješčanih saharskih dina, ocrtavala se sjena aviona na putu prema Benghaziju. Avion je bio privatno vlasništvo tvrtke ARABCO, a za upravljačem je sjedio iskusni pilot Frank Towns (James Stewart), koji je bio pilot još dok je avijacija bila tek u povojima i rado se sjećao prijašnjih dana kada su piloti letjeli bez ikakvih suvišnih, tehnoloških naprava. Možda je njegov antagonizam prema takvim uređajima proizlazio i iz činjenice da, kako je i on već zašao u godine, više nije dobivao priliku da upravlja najmodernijim avionima, već je morao prihvatiti posao koji mu se nudi...

Stewart
Sergej Karov 1 1

« prethodna 1 2 3 [4] 5 6 7 8 sljedeća »
© 2003 popcorn.hr